maanantai 31. elokuuta 2020

Pitäisi tehdä osa IV - kesän 2020 aikaansaannoksia

Venetsialaisten mentyä voidaan todeta, että taas on yksi puuhantäyteinen raksakesä takana. Tässä uskaliaasti tuumittiin josko pyydettäisiin jo lopputarkastus talven aikana. Rakennusluvan saannista tulee silloin vuoden 2021 alussa neljä vuotta. Itse talon suhteen alkaa olla melko valmista, pientä viimeistelyä ja koiranpennun sekä ihmispentujen jälkien korjausta lukuunottamatta. 

Alla olevasta tehtävälistasta näkee kuitenkin, että alkuperäinen suunnitelma oli liian kunnianhimoinen omaan hiipuneeseen rakennusintoon nähden ja kaikenlaista pihatyötä on vielä tehtävänä. Lisäksi puutarhan ylläpito vie oman aikansa, niin ruohonleikkuu kuin istutusalueiden ja sorateiden siistiminen rikkaruohoista.  Toisaalta, hieman hölläämällä on ehtinyt vähän nauttiakin aikaansaannoksista sekä palata taas koirienkin harrastusten pariin.  


Vuosi 2019
 • rakentaa puusta istutusallas etupihan aidan yhteyteen
 • rakentaa lastenhuoneiden väliseinä vanerista
 • listoittaa autotallin seinät ja ovet sekä saumata loppuun lattianrajat
 • tehdä autotallin ja varaston väliin portaat
 • laittaa ne lattialistat kahteen huoneeseen   
 • listoittaa lasten mh oviaukot sisäpuolelta
 • kiinnittää kynnyksiä ja kynnyslistoja, lakata etuoven kynnys
 • viimeistellä liukuoviaukkojen listoitus (enää ruokakomeroon yksi lista)
 • nikkaroida tai ostaa kuraeteisen naulakko (tarjouspyynnöt tehty)
 • rakentaa kasvilavat takapihalle (yksi kolmesta  uupuu, syksy yllätti)
 • rakentaa portillinen rima-aita (koirat) ja mahdollisesti pyöräkatos toiseen etupihan päätyyn
 • rakentaa ajoportti autotallin päätyyn (ne koirat)
 • rakentaa rima-aitaportti myös ulkoportaiden yhteyteen (vaihtoehto ostaa metalliportti)
 • kiinnittää loput lednauhojen muovidiffuussorit listoihin yläkerrassa (visto homma)
 • ostaa/tehdä ja asentaa liukuovi pesutuvan oviaukkoon kuivausrummun metelin vaimentamiseksi tai vaihtoehtoisesti tehdä lasiseinäke arkieteisen ja aulan väliin 
 • rimoittaa pesutuvan peräseinä loppuun sekä peitelevyttää kaapistojen sivut
 • tehdä muutama lisähylly ruokakomeroon
 • tehdä rimaseinäke arkieteisen eteen ulos (tarvitaanko?)

Vuosi 2020
 • rakentaa puuterassi alapihan katoksen alle
 • kivetä loppuun pohjoisrinteen sokkelit ja istutusalueen reunat, rakentaa porrastasanteet rinteeseen
 • pihamökin ulkomaalaus (no, ikkunat ja ovet vielä restauroimatta)
 • kivetä liuskekivillä takapihan kulkuväyliä (tämä jakautuu useammalle kesälle ihan resurssi syistä)
 • rakentaa liuskekivistä nuotiopaikka rantaan
 • metallikierreportaat parvekkeelta takapihalle
 • aloittaa ulkosaunan suunnitteluprosessi

Vuosi 2021-
 • ulkosauna (nooh, tämä on nyt sitten hieman isompi projekti)
 • terassilasitus?
 • vaihtoehtoisesti voidaan aloittaa myös pihamökin kunnostus, eikä poissuljettua ole rakentaa siitä sauna

Alla kuitenkin kuvia  kesän 2020 aikaansaannoksista, joista ei ole tehty erillistä raportaasia blogiin. Osa kuvista on vilahtanut instagramissa, jossa olen ylläpitänyt rakennuspäiväkirjaa. 

Laituriterassin valmistumisen jälkeen puutyöt jatkuivat, kun käytimme jämäpuukasasta osan ulkoverhouslautoja etupihan istutusastian rakentamiseen. Se tukee tuota aitaa ja tuo vähän vehreyttä muuten hieman synkälle etupihalle. 


Laatikko on vain runko, jonka päällä lepää kolme suorakaiteen mallista muovista istutusastiaa. Niihin mahtui noin 30l multaa per astia. Istutuin siihen nyt koristekastikkaa ja maahumalaa. Heinät ovat perennoja, jotka siirrän talvehtimaan maahan. Maahumala taas jää yrittämään talvehtimista astiaan, sillä sitä pentelettä ei uskalla maahan päästää leviämään. Jos se ei selviä talvesta, istutan keväällä esim. valkokukkaista koristekrassia tilalle, sillä tämä paikka on vähän turhan paahteinen maahumalallekin. Joka tapauksessa kustannustehokas ratkaisu, sillä näillä samoilla rehuilla mennään keväästä pitkälle syksyyn. Ei tarvi kevätkukka, kesäkukkaa ja syyskukkaa erikseen. Lompakko kiittää. 


Sitten tilattiin tällekin kesälle kaksi säkkiä seulanpääkiviä ja tehtiin vaihteeksi kiveyshommia. Seulanpääkivillä rajattiin rannan uusi istutusalue, ja toinen omenapuun ympärille tehty alue.  
Kivillä peitettiin myös talon toisen rinteessä olevan sivun sokkelia sekä tuettiin rajalla oleva istutusalue. Väliin jää soratäyttö, jonka varaan rakennetaan myöhemmin portaat. Ne ovat vielä suunnitelma-asteella kun noita erilaisia toteutusvaihtoehtoja riittää. 

Istutusalueen rajaus sorasta kiveyksellä, pysyy nuo katteet paremmin penkissä huolimatta niiden päällä kurvailevasta koirasta. Seulanpääkiviä riitti myös etupihalle, ja niillä rajattiin sisäänajon asfaltti. Tuossa oikealla on iso kaistale kunnan maata,  jolle naapuri asensi siirtonurmikon oman nurmikon teon yhteydessä. Tuli kyllä kivan näköinen. 

Keskikesällä rutistimme valmiiksi alakerran pation. Se tehtiin ruskeasta 145 leveästä kestopuusta kuten yläpuolella olevan parvekkeenkin lattia. Sehän menee sävyltään hyvin lähelle tuota kattojen ja rimoitusten Sora-sävyä.
Arvoimme pitkään betonilaatan, vuolukiven ja puun välillä mutta kiveys olisi vaatinut taas kuormallisen soraa pihalle koron nostamiseksi, joten päädyimme sitten puuhun. Ja onhan siinä se hyvä puoli että puuterassilla voi kulkea avojaloin. 

Tuumailussa oli myös se hyvä puoli, että ehdimme vielä kerran vaihtaa mieltä liuskekivimateriaalista. Sitä siis on tulossa poluille ja muille alueille. Alkuperäinen ajatus oli tehdä se Oriveden Mustasta mutta eihän se ole musta kuin sateella ja sinertävänharmaana taas voisi riidellä mustien seinien kanssa.  Joten päätimme vaihtaa sen reilusti eriväriseen kiveen eli Paljakan Pronssiin, joka yhdistelee sitten sävyjä katoksen tammensävystä ja betonista. 

Paljan Pronssi (kuva lainattu https://www.siistipiha.fi/liuskekivet/liuskekivi-paljakan-pronssi-15-m)

Terassin runko kiinnitettiin kiviseinään ja pylvään runkoihin ja muutoin se kellui sitten sorapatjan ja betonilaattojen päällä. En nyt ala tarkemmin työtä kuvailemaan muuta kuin että täällä tehtiin sellainen muutos, että laitettiin nuo kansilaudat kuitenkin tiiviisti toisiaan vasten. Yläkerran parvekkeella välit ovat suuremmat ja se ulkonäöllisesti vähän harmittaa. Toisaalta koska siellä alla on tiivis bitumilla vuorattu taso, lienee hyvä että välitila pääsee kunnolla tuulettumaan. Ensi kesänä nähdään sitten miltä täällä alhaalla nämä raot näyttävät kun puut ovat kunnolla kuivahtaneet talven aikana. 

Terassilla on nyt saunan vilvoittelupaikka sekä taukoa kaipavien perheenemäntien ja isäntien lepotuoli. Tänne hankittiin uutena kalusteena Varaxin retrokeinu ja rannalta siirrettiin aurinkolaveri katoksen alle. Siinä oli työläs tuo pehmusteen irroitus, joten sopii paremmin katoksen alle missä sitä ei tarvitse olla irroittelemassa. Rantaterassille siirrettiin sitten yläkerran parvekkeelta aurinkolaveri, jossa oli helposti irrotettava pehmuste. Ai niin, onhan siellä sitten vielä poikien pingispöytä, joka rajoittaa lähivuosina melkoisesti sisustusvisioita. Mutta mitäpä sitä ei tekisi sen eteen, että saa lapset puuhastelemaan ulkona hieman pidempään. Uhraa vaikka omat sisustushaaveet.  Tuolle valkoisellekin korituolisetille on varattu paikka ilta-auringosta, mutta tällä hetkellä ko. kohdassa pönöttää valtaisa trampoliini. Ja puuttuu siitä alta se liuskekiveyskin, ei sillä. 

Heinä-elokuussa aloitimme pihalla olevan vanhan kesämökin maalauksen. Mökki on hirsirunkoinen ja se oli käsitelty alunperin punaruskeaksi mikä kyllä sinällään sopi pihapiiriin, joten tähän mennessä ei ollut kiirettä saada sitä käsiteltyä. Mustaksi kuitenkin halusimme mökinkin seinät saada yhtenäisyyden nimissä, joten ajattelin, että tehdäänpä tuo pikku-urakka tuosta loppukesän aikana jaloista pois. 

Ensimmäisenä pinnat piti puhdistaa pölystä, irtomaalista sekä hämähäkin seiteistä. Enpä ole ollut yhtä likainen sitten betonilattioiden hionnan. Illalla nukkumaan mennessäkin tuntui vielä perusteellisen puunauksen jälkeen, että päänahassa hiippaili hämähäkkejä.
Pinnat harjattiin ihan juuriharjalla läpi. Vasta viimeisen seinän kohdalla tajusin ensin käyttää teollisuusimuria pahimpien seittien poistamiseen. Onkohan siellä pölypussissa nyt siten hämähäkkipopulaatio voimissaan...

Vanhan maalin tyyppi jäi epäselväksi mutta oletettavasti se jonkinlainen 80-lukulainen peittosuoja on ollut. Toivottavasti ei ainakaan ruskeaksi sävytetty punamultamaali...ei ole toivottavaa, että tuo musta sävy tuosta korkkaa heti ensi kesänä irti. 

Päälle laitettiin kahteen kertaan mustaksi (T7063) sävytetty Teknos Visa-peittosuoja. Meillä olisi ollut vielä talomaalia mutta koska hirsiseinät vaativat hengittävämmän käsittelyn ja toisaalta väriä piti pystyä muuttamaan reilusti tummemmaksi, päädyimme sitten peittosuojaan. Kahdenkin kerroksen jälkeen punaisuus hieman puskee läpi mutta on mökki kuitenkin yleisilmeeltään nyt musta. Öljymaali olisi kiinnostellut mutta se olisi vaatinut tuon vanhan pinnan poistoa kokonaan. Ikkunat ja ovet jäävät vielä erikseen restauroitavaksi mutta portaisiin vaihdoimme uudet laudat jämäkasasta sekä vanhalle terassin laudoitus vaihdettiin ruskeaan kestopuuhun. Otsalaudat maalataan sitten samalla kun tehdään ikkunoiden ja ovien restaurointi. 

Kattohan mökissä on punaista peltiä ja sen alta pilkottaa vieläpä vanha huopakate. Se jää nyt sellaisekseen, koska ei vuoda. Ja jollain oudolla tapaa punainen katto sopii hyvin mustien seinien kanssa. Samaan syssyyn sitten vaihdettiin mökin terassin laudat, jotta saimme tehtyä takan polttoon varatuille polttopuille säilytyspaikan terassille. Tai Jiihän sen teki. Tähän mahtui puoli heittomottia ja loput menivät paljun lähelle toiseen säilytyspaikkaan. 


Tässäpä muistin virkistykseksi lähtökohta vuodelta 2016.


Emme edelleenkään ole päättäneet mitä tästä asemapiiroksessa harrastetilaksi ristitystä mökistä tehdään. Saunaa siitä on välillä kaavailtu (koska piippu ja muuri löytyvät, ja ilmeisesti myös historiaa saunana) mutta valitettavasti emme vielä ole onnistuneet olemaan yhtä mieltä asiasta samaan aikaan. Nyt se toimii kylmänä ulkovarastona. 

Tästäpä sitten kohti syksyn askareita eli piha ja puutarha pikkuhiljaa talviteloille. Se olisi kuulkaa seuraavaksi ihan tuo biokompostorin tyhjennys ja puutarhakompostin kääntö agendalla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysyi vain jos askarruttaa!