perjantai 10. elokuuta 2018

Hiidenpesä testaa: mattamustan eri sävyjä.Musta lauta on edelleen pinnalla rakennusprojektissamme.  Talon ulkoverhous ja eritoten naulankohdat odottavat toistaiseksi lopullista maalauskerrosta välimaalatun pohjan päälle.

Valmiiksi teollisesti välimaalatulla ulkoverhouspaneelilla saimme aikalisän viime syksynä maalaustöille, ja pystyimme viemään rakennusprojektia eteenpäin muilta osin kohti muuttovalmiutta. Talokin näytti heti jo melkoisen viimeistellyltä, vaikka se viimeinen silaus puuttuikin.

Hintaeroakaan ei juuri tule käsittelemättömiin lautoihin nähden, mikäli paneelit ottaa valmiiksi välimaalattuna -varsinkin jos laskee omalle maalaustyölle osuuden, ulkopuolisesta puhumattakaan.

Välimaalauksen etuna on myös maalatut pontit. Panelointi elää sään mukana, ja jälkikäteen maalattujen paneelien kuivuessa voi tulla maalaamattomat ponttien kohdat kurjasti esiin.

Välimaalaus kestää pintana 12-18 kk mutta tämän kesän loputon auringonporotus yhdistettynä mustaan väriin alkaa tehdä tehtävänsä ja aloittelemmekin lopullisen maalauksen tänä kesänä. Ehkä jopa viimeistelemmekin.

Nordica Ekolla välimaalatut laudat, Caparolin musta rappaus, tammiviiluovi ja Sora-sävyllä kuullotetut katoslaudat (kyllä, 25 neliötä tehty, enää 100 neliötä jäljellä)..
Huomatkaa myös jumalaton kolo ovikellolle, ei tullut kommunikoitua sähkärille, että menimme itse ostamaan urakan ulkopuolelta sellaisen peukalon kokoisen painikkeen siihen.
Koska välimaalaussysteemi on tehty sahalla vesiohenteisella akrylaattipohjaisella Teknoksen Nordica Ekolla päädyimme lopullisessa pintamaalissa myös Nordicaan mutta sarjan Matt-maaliin.  Samassa systeemissä pysyttely takaa paremmat lähtökohdat maalipinnan kestolle.

Peittävä maali valittiin alun perin arkkitehdin suosituksesta ulkoverhouspaneeliin, ja kyllähän se paremmin sopiikin vahvasävyisen mustan rappauspinnan kanssa.

Tämän vuoksi jätimmekin helpommin kuluvat peittosuojat ja kuullotteet kokonaan pois vaihtoehdoista. Niiden aikanaan ränsistyvä ulkonäkö ei sopisi rappauksen kanssa yhteen. Kuten yllä olevasta kuvasta voi jo aavistellakin.

Matt-maalia jo testasinkin aitaan sekä venevajaan ja olimme tyytyväisiä kauniiseen, himmeään pintaan. Se sopisi paremmin himmeän mustan rappauksenkin kanssa kuin kiiltävämpi Eko. Toki kiiltävä maalipinta taas olisi helpompi pitää puhtaana kuin mattapinta. Tämä saattaa käydä myöhemmin kyllä mielessä.

Musta ei ole vain yksi sävy, sehän onkin käynyt jo selväksi.
Välimaalauksessa, aidassa sekä venevajassa käytetty värisävy oli Tikkurilan värikartasta TVT 564X. Sehän esiintyi Tikkurilan ja Teknoksen maaleissa hieman eri sävyisenä.

Päätimmekin vaihtaa mustan sävyn Teknoksen omiin värisekoituksiin, ja testasimme kolmea eri sävyä, joita vertasimme samalla tuohon Tikkurilan sävyyn sekä mustahkoon ulkorappaukseen.

Aluksi ajatus oli ottaa hieman tuota 564X:ää vaaleampi sävy, joka sopisi harmaaseen taittavaan rappaukseen. Rappauksen väri vaihtelee kuitenkin valon ja varjon vaikutuksesta niin voimakkaasti, että totesimmekin, että puuosissa on parasta pitäytyä perusmustassa sävyssä sen sijaan, että yritämme saada kahta eri materiaalia sopimaan toisiinsa värin puolesta täysin.

Testaukseen otin lopulta seuraavat kolmea sävyä:

1) N 9000-S (Ferrex musta)2) N 8500-S tai T1383 (Falun Svart )

3) Matt-maalin valmismusta  (eli tehdassävy, ei  sävykoodia eikä väriliuskaa)Näiden lisäksi olisi ollut mustina vaihtoehtoina vielä tuttu koodi RR33 sekä  Teknoksen oman ulkovärikartan tummin sävy T7063, joka puolestaan on sävytettävä, valmismustaa lähellä oleva mutta ei täysin sama sävy.Arvelimme kuitenkin optimistisesti vaihtoehdon löytyvän jo näiden kolmen sävyn joukosta.

Falun Svart eli N 8500-S osoittautui hitusen liian vaaleaksi. Se edusti tummanharmaiden tumminta päätä testauksessa. Mutta muutoin se on erittäin kaunis, neutraali tummanharmaa, jos joku sellaista taloonsa etsii. Tietyssä valossa lähestulkoon musta sekin.

Se kävisi varmasti hienosti eri valmistajien lato-tyyppisiin valmistaloihin tai tummanpuhuviin hirsitaloihin. Ja siihen valkopuitteiseen mustaan kesämökkiin, joka tuo mieleen Tanskan ja Norjan saaristot. Alkoikin tehdä mieli maalata meidän pohjoisen punamultamökki juuri tällä sävyllä.

Vasemmalla lauta S 8500-N, sitten  Matt valmismusta, keskellä TVT564X ja oikeassa laidassa N 9000-S.

N 9000-S ja valmismusta olivat niin lähellä toisiaan, että ei kyllä silmämääräisesti pystynyt näkemään eroa.

Tirkistelimme kyllä parhaamme mukaan Jiin kanssa koemaalauksia eri kulmista sekä valossa että varjossa.

Jos jotain piti keksiä eroksi, niin valmismusta taittoi ehkä hitusen harmaansiniseen mutta se saattoi johtua katselukulmasta.

Molemmat värit ovat oikein tyylikkäitä perusmustia ja päädyimme sitten valitsemaan N 9000 -S lopulliseksi sävyksi juuri siksi, että tuo valmismusta ehkä, mahdollisesti saattoi taittaa siniharmaaseen.

Voittajaksi selviytyi oikean laidan neljä maalattua lautaa S 9000-N. 

Talomaali kannattaa kyllä ehdottomasti testata suoraan seinään sudittuna vähän isompana pintana. Värisävy voi vaihdella kovasti kun paneeli nostetaan seinälle verrattuna siihen, että sitä tiiraillaan vaikka yläpuolelta.

Lisäksi sitä kannattaa katsella hetken aikaa eri valaistusolosuhteissakin. Nehän vaihtelevat vielä talven ja kesän välilläkin, että jos on aikaa tahi kärsivällisyyttä, kannattaa sävyt testata hyvissä ajoin vuodenkierronkin mukaan.

Mekin olisimme voineet mainiosti tehdä testimaalaukset jo viime syksynä ja pällistellä niitä pitkin vuotta kesään asti. Siinä olisi ehtinyt muuttaa mieltä moneen kertaan sitten.

Sen verran erikoisen värisiä taloja on välillä näkynyt tuolla tien päällä, että epäilys herää onko siellä nyt maalivärejä testailtu huolella, jos ollenkaan.  En ole ainakaan ikänä nähnyt maaleja isompana eränä alennuksessa, että tuskin sitä syreeninviolettia maalia on ostettu, koska 'halavalla saatiin'.

Tai mistä minä tiedän, jos ne näkemäni kovin eksentriset maalivärit onkin testattu huolella ja valittu rakkaudella.

Näin me nyt tehtiin.* yhteistyössä Teknoksen kanssa.*


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...