perjantai 25. toukokuuta 2018

Maakylmää helteen keskellä.Maalämpöpumpusta saadaan taloon edullisesti ja tehokkaasti myös viilennys, ja se päädyttiinkin ottamaan suunnitteluvaiheessa suosituksien perusteella.

Maakylmällä toimiva viilennyskonvektori (Nibe Fly3 alias Sabiana) on päässyt osoittamaan tehonsa jo kevään helteiden parissa.

Eleltiin tosin ensimmäiset viikot ilman sitä, sillä sähkötöiden yhteydessä kytkentä oli jäänyt tekemättä teknisessä tilassa maalämpöpumpun päässä. Osoiteltiin tuolloin toiveikkaana kaukosäätimellä laitetta ja mietittiin, että mitä hittolaista, ei toimi?

Yläkerta ehtikin lämmetä melko etelä-eurooppalaisiin lukemiin vaikka ikkunat ovatkin parvekkeen suojasssa. Kaihtimethan meiltä edelleen puuttuu. Ovat kai tuotannossa kuitenkin. Tällä viikolla piti tulla.

Kellari/alakerta on pysynyt taas mukavan viileänä eli tuli todennettua, että viilennystarve on tosiaankin vain yläkerrassa, jonne puhallin asennettiin.

Käyttöohjetta ei ole vielä tullut luettua mutta saatiin siitä huolimatta tuohon laitteeseen helposti jo jokin termostaattiperusteinen automaattiohjelma päälle. Aika nopeasti se viilentää sitten yläkerran.  Toimii logiikaltaan vissiin aika lailla samaan tyyliin kuin ilmalämpöpumppu. Eli ei kiirettä lukea käyttöohjeita.

Vehje on muutoin melko hiljainen mitä nyt poistovesiputkissa välillä käy lorina. Nehän meillä on osin koteloimatta, koska tuo laite vaihtoi rakennuttajista johtumattomista syistä kolme kertaa paikkaa ja viimeisellä kerralla ei uskallettu enää koteloida niitä vaan jätetään putket ruokakomeron hyllyn päälle. Uskoakseni eivät sieltä tule näkymään. Hyllyt on vielä tekemättä, niin ei voi vahvistaa päätelmää.

Toisaalta en tiedä olenko paras henkilö ottamaan hiljaisuuteen tai äänekkyyteen kantaa kahden vilkkaan ja äänekkään poikalapsen äitinä. Korvat ovat turtuneet kauan sitten.

Toinen vaihtoehto viilennykselle olisi ollut yhdistää se ilmanvaihtoon mutta teho ei ole yhtä hyvä ja toisekseen arveltiin jo etukäteen viilennystarpeen kohdistuvan vain yläkertaan. Lisäksi se taitaisi syödä sähköäkin enemmän.

Ilmavirtauksenhan tuo laite toki aiheuttaa ja lisäksi se jäähdyttää paikallisesti. Viilennys on kuitenkin riittänyt hyvin makuhuoneeseenkin asti, kun ovi on auki ja lämpimät yöt on saanut nukkua ihan peiton alla.

Lueskelin jälkikäteen myös kolmannesta vaihtoehdosta eli viilentävästä lattialämmityksestä, kuulosti paradoksaalisesta nimestä huolimatta mielenkiintoiselta ratkaisulta sekin mutta vaihtoehto tuli liian myöhään vastaan. Liekö sitten uusi ratkaisu, kun ei tullut puheeksikaan suunnitteluvaiheessa.

Helteet saavat siis jatkua sisätilan olojen puolesta mutta tuo meidän työn alla oleva piha nurmikkoineen ja istutusalueineen kaipaisi kyllä kovasti sellaista pitkäkestoista, lämmintä tihkusadetta. Kesäkuun monsuuneja odotellessa, eiköhän tämä sää viimeistään juhannukseen mennessä normalisoidu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...