perjantai 27. huhtikuuta 2018

Leveästi lämpöhaapaa saunaan.

Saunaa paneloitiin jo viime viikolla, sillä se piti valmistella  hyvään malliin tulossa olevia lasiasennuksia varten ennen kuin Jii lähti taas työmatkalle. Saunan paneeleista ja suunnitelmista tarkemmin täällä.  Paneloinnin myötä saatiin sitten pesuhuoneeseen  yhdenlainen saunan tuoksu, lämpökäsitellystä puustahan tulee sellainen jännähkö, etten sanoisi, haju, joka kyllä laimenee ajan myötä. Tai sitten nenä tottuu siihen.

Näissä 190mm leveissä lämpöhaapapaneeleissa on todella pieni tuo rako mutta reuna on hieman pyöristetty, ei niin terävä kuin STS:ssä. Yhdessä edellisessä saunassa meillä oli STS:ää, ja jos ei ole selkänojaa, niin on se profiilin reuna vähän terävä selkää vasten.


Paneelien hankinta oli oma episodinsa. Lämpöhaavasta on tällä hetkellä pulaa, raaka-aine tulee pääosin tuolta itärajan takaa, mikä aiheuttaa omat logistiset haasteensa tänä päivänä, ja sai aikansa etsiä toimittajaa, jolla noita leveitä paneeleja olisi varastossa.  Osa myi ei-oota ilman mitään tietoa hyllyjen täydentymisestä.

Pirkanmaalta sitä kuitenkin löytyi mutta ei ihan sopivan mittaisena, vaan jouduttiin ottamaan ylimittaista, josta jäi ikävästi hukkaa. Se hukka on syvälle kankkulan kaivoon heitettyjä euroja.

Seinä- ja kattopaneelia. Katto jatkuu pesuhuoneen puolelle saman suuntaisesti.

Paneeleiden mitoituksen suunnittelu vaati hieman normaalia enemmän aikaa, koska paneelit tulevat poikittain tilaan nähden. Piti huomioda reunoissa tietenkin saunan eristeellä syvennetty osuus sekä ledlistan päättymiskohta, kuin myös lasilistan oikea sijoituskohta oven saranan leveyden mukaan.

Mustasta peräseinästä tulee kyllä mukava efekti. Paneleeiden ja eristeen pääty pitää vielä peittää jollain listalla. Paksuus on lähes 6 cm, joten normaali n. 4 cm kulmalista ei riitä. 

Lasilista upotettiin kattopaneelien väliin. Seinässä se toki tulee näkymään. Jos kohdan olisi hoksannut suunnitella aiemmin, olisihan sen saanut seinässäkin upotettua laatan päätyyn piiloon. Tai ainakin oletan näin.

Katon koolaukseen kiinnitetty lasilista, joka lähes uppoaa paneeleiden sisään.Se tulee nyt muutamia millejä pintaan.
Näin lasin pitäisi näyttää kauempaa katsottuna lähes uppoavan lasin sisään. Olisi sen varmaan voinut laittaa syvemmällekin kapeammalla koolauksella.

Tarkoitus oli piilonaulata paneelit pontin päältä mutta pontti alkoi halkeilemaan. Piti naulata ne sitten pinnalta. Ei tuo juuri erotu. Ellei tiedä mistä katsoa. Minä tiedän. Ja kamerakuvahan ne paljastaa myös armottomasti.

Panelointi tehtiin lopulta listattomana. Se vaati tietenkin tarkempaa mittailua, ja vei enemmän aikaa. Oli kuitenkin sen arvoista. Seinän ja katon saumaan jätettiin pieni tuuletusrako, kuten muihinkin saumoihin.

Kiuasnurkkaa ja väliseinä pesuhuoneeseen päin. Päälle tulee vielä kirkas lasi.

Ikkunan smyygit vaativat kikkailua, sillä ikkunahan mitoitettiin tosiaan liian leveäksi työkuvissa. Smyygit tehtiin samasta vaneripaneelista kuin peräseinä. Sivusmyygit täytyy asentaa hieman vinoon, jotta saatiin korjattua ikkunan mitoitusvirhe.

Ikkunasta tuleva valo kuitenkin häikäisee silleen sopivasti, että tuskin noihin vinoihin smyygeihin kiinnittää huomiota. Nämä ovat vielä kesken mutta kuvasta näkee haasteen. Smyygit pitää vielä kiinnittää koolausten päälle, ajaa vanerista sivuille päätypala ja käsitellä nuo puupinnalla olevat osat mustalla saunasuojalla.


Hieman haasteelliset ikkunasmyygit vielä työn alla. Sivupala mallailun alla, on siis vielä irti. Ilman listoja olisi tarkoitus selvitä.

Pesuhuoneessa on lednauha-valaistus seinän ja katon rajassa suihkuseinällä ja sen vastakkaisella seinällä. Led-nauhan alumiiniprofiilit kiinnitettiin koolauspuuhun ja ne jäivät nätisti upoksiin. Tätä valaistusta ei olla vielä päästy testaamaan mutta valo tulee kyllä näyttämään seinälaattojen kulmat vähän turhankin hyvin. Se havaittiin jo yläkerran kylpyhuoneessa ja toki siitä laatoittaja varoittelikin. Ei kannata laittaa jos yhtään häiritsee.

Lednauhaprofiili katon rajassa.
Tässä kuvassa näkyy myös hyvin tuon laattasaumavärin värivaihtelu, tietyssä katselekulmassa se on täydellinen ja toisessa aivan liian sinisenharmaa. Opettelen elämään sen kanssa ja odottelen niiden pinttymistä kuranvärisiksi...


Laudesuunnitelmakin valmis. 
Vastakkain olevat lauteet tehdään myös leveästä lämpöhaavasta. Suunnitelma on rakentaa yksinkertaiset penkit laudelaudoista tehdyn lattian päälle.  Se ei ole lattian siivoamisen kannalta yhtään käytännöllistä mutta lasten turvallisuuden näkökulmasta taas seinästä seinään oleva jalkataso on varsin toimiva ratkaisu. Ei tarvitse jännittää, että mukulat tipahtavat jostain välistä lattialle. Jännityksen aiheensa kullakin.

Siivousta helpottamaan ollaan kyllä parissa saunassa jätetty tuo jalkatila/lattia irti rungosta muutamaan osaan jaetuksi kanneksi, jolloin moduleeita voi nostaa tarvittaessa pois. Toisaalta, on siellä lattian alla mahtunut konttailemaan siivoamassakin.

Lattiarunko tulee pääosin seisomaan omien jalkojen varassa. Kiuas upotetaan myös tähän lattiatasoon. Oven edessä taas on leveä jakkara, joka yltää hanalle asti. Hana ei näin ehkä kuumene yhtä paljon, kuin jos se olisi ylempänä.  Se on nyt 80 cm laattalattiapinnasta eli hanan ja jakkaran väliin mahtuu hyvin kiulu.

Tuo kiuasveden hana on siinä rajalla onko se turhake mutta meillähän varauduttiin tosiaan siihen, että tästä saunasta voisi tulla jossain vaiheessa kylpyhuone.Penkeistä en löytänyt ensin insipiraatiokuvaa vaan päätimme mennä ihan oman suunnitelman mukaan. Päätyihin tulee neliön mallinen jalkakehikko ja samanlainen rakennetaan myös penkin yläosaan käsinojaksi ja niin sisääntulon kuin kiukaan puolella se toimisi myös turvakaiteena.  Laudepenkit voivat tällöin seistä vapaasti eikä niitä ole pakko tukea seiniin.

Mutta olihan tämänkin jo joku keksinyt eli tässä alla löytämäni ja lainaamani kuva vähän vastaavasta ajatuksesta koskien tuota penkin päätyä kiukaan edessä.

 Penkki, jonka päädyssä jalkatuki ja käsinojakehikko. Selkänojaa emme taida laittaa olleenkaan ja se tehdäänkö nuo kehikot kuitenkaan jiiriin, on kysymysmerkki. Ei ole kiva jos ne alkavat vuodessa irvistelemään saunantekijälle.
(Kuva www.puurakennuspaasovaara.fi)
Lauteiden toteutuksesta täytyy tehdä vielä tarkemmat kuvat ja lähteä sen jälkeen metsästämään laudemateriaalia.

Parafiiniöljyä vaiko ei, ihmettelen vain?
Pohdinnassa on vielä lämpökäsiteltyjen lauteiden ja paneeleiden käsittely.

Öljyäminen korostaa noiden paneeleiden kirjavuutta ja tummentaa väriä, mikä ei ole tässä tapauksessa toiveissa. Ne ovat kauniit juuri tuollaisena.

Siitä tulee myös kierre, öljyämisen saa tehdä aika monta kertaa vuodessa, jos sauna on ahkerassa käytössä. Kuten on.

Toisaalta parafiiniöljy suojaa puuta kuivumiselta/halkeilulta ja lialta.

Mutta onko oikeasti tarpeen öljytä paneeleita ja lauteita parafiiniöljyllä?

Tähän ei löydy kyllä oikein yksiselitteistä vastausta mistään lähteestä.  En muista että olisimme kovin monessa edellisessä saunassa lauteita ja paneeleja suojanneet, ellei ole ollut tarkoitus muuttaa niiden väriä. Jättäisikö siis taas tekemättä ja katsoisi miten käy? Harmittaako jälkeenpäin, jos halkeilleissa lauteissa paistaakin laudeliinoista huolimatta hikipersauksien kuva? Se lienee se pahin skenaario?  Vai laittaisiko sitä vain lauteisiin mutta ei paneeleihin?

Raksaaminen on loputonta pienten ja isompien valintojen tekemistä vähäisten faktojen varassa.

4 kommenttia:

 1. Meillä on parhaillaan ihan sama tuska tuon lämpöhaapapaneelin hankinnan kanssa. Eipä tullut valintaa tehdessä selvitettyä, että saatavuus on niin huono. Meille lauteet ja oheishärpäkkeet tuli elementteinä ja ne on jo hankittu, joten ei voi enää oikein materiaaliakaan vaihtaa.

  Pitkänä löytyisi paneelia, mutta hukaa tulee ihan liikaa. Meidän piti ottaa STS-pontilla katto ja seinät, mutta voi olla että joudutaan vaihtamaan ponttia seiniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noita profiileja ja pontteja on muitakin kivoja vaihtoehtoja! Yllätti kyllä tuo saatavuus meidätkin ihan täysin, ja harmitti sitten tuo hukka. Mutta kauniin värinen se on, tykkään.
   Meillä on ollut myös lämpömagnoliaa paneelina lämpöhaapalauteiden kanssa. Ne ovat hyvin samanväriset, samoin tuija. Niitäkin voisitte katsoa vaihtoehdoksi?

   Poista
 2. Hei Mikä on teidän saunan sisäleveys, syvyys ja korkeus ? Miten päädyit korkeuteen, sehän täytyy olla kompromissi eli saunassa pitäisi olla mahdollisimman matalalla ja suihkutilassa taas olisi kivaa olla avarampaa.
  Ehdottoman tyylikästä on se että sama katto jatkuu molemmissa tiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, saunan leveys ja pituus on n. 2,1m eli vähän on kapea vastakkaisille, leveille lauteille.
   Korkeus on n. 2,35m. Korkeus määräytyi oikeastaan vain pesuhuoneen katossa kulkevien iv-putkien alaslaskun myötä, ne veivät tilaa 35cm. Ontelolaatta on siis 2,7 m korkeudessa. Eli saunan korkeus on nyt aika lailla maksimipäässä suosituksista. Kunhan ehditään lauteet tekemään, niin nähdään miten tuo mitoitus toimii. Kiuas tuossa olisi jo kytkettynä.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...