sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Katse pihaan päin.

Armollisesti pihan tilan peittäneen lumen kadottua tuli aika kääntää katse ulkotiloihin. Jotain tarttis tehdä, jos aikoo päästä nauttimaan omakotitalon pääasiallisesta edusta eli ikiomasta kesäisestä pihasta jo tänä vuonna.

Olen kysellyt tarjouksia pihatöistä paikallisilta pihaurakoitsijoilta. Vaikkei tämä tontti kovin iso olekaan (2200 neliötä), on se haastava korkeuseroineen ja rantoineen. Neljäsosa tontista on loivaa rinnettä, missä talokin sijaitsee ja loppuosa viettää vielä hieman rantaa kohti. Lisäksi tontilla on kunnostusta  vaativia vanhoja piharakennuksia, jotka pitää huomioida pihatöissäkin.

Ei voi vain siis pyytää  yksinkertaisesti tasoittamaan maata talon ympäriltä ja kaivamaan reunoille istutusalueet, kuten tasamaan tontilla. Nämä pihatyötkin voivat olla varsin helpot tai sitten vähintäänkin haastavat.

Pihasuunnitelmanhan meillä tästä syystä tehtiinkin jo samaan aikaan taloa suunnitellessa, ja sitä tullaankin pääasiassa noudattamaan. Se huomioitiin myös jo viime kesänä täyttöjä tehdessä, jolloin tehtiin osin pohjia pihalle.

Tarkoitus on tässä vaiheessa vain taputella takapihan nurmikolle tulevat alueet tasaiseksi sekä kaivaa isoimmat istutusalueet, ja tietenkin samalla levitellään jo pintamullat. Lähinnä työn alle otetaan siis rajoille tulevat ja sivun rinteen istutusvyöhykkeet sekä nurmikon kylvö ja toki ulkovalaistusjohdotukset näille alueille.

Myös takapihan terassin sora-aluetta laajennetaan niin, että talon ympärille pääsee pienellä nosturilla jatkossa. Tehdään sitten vain isompi kiveysalue myöhemmin. Vähemmän ruohonleikkuuta. Tämä urakka kattaa nyt tontista noin 1000 neliön alan.

Nurmikko meillä on pyritty rajaamaan isommaksi selkeäksi alueeksi ja kaikkiin vähääkään haastaviin kohtiin tulee sitten helppohoitoisia istutuksia.  Vanhassa kodissa ajeltiin pelkkää nurmikkoa sellaiset vajaa hehtaari pari kertaa viikossa, ja siihen ei kyllä enää kertakaikkiaan riitä paukut. Mielummin sitä rykäisee pari kertaa kesässä läpi istutusalueiden rikkaruohot ja kanttaukset, jos valita voi.

Muut työt, ml. etupihan ja takapihan terassien kiveykset/asfaltoinnit tehdään sitten seuraavina kesinä. Nyt on tärkeintä saada lapsia varten nurmi kasvamaan sekä hidaskasvuisimmat pensaat ja havut istututettua.

Lisäksi jätämme yhden rajan vielä käsittelemättä, sillä tontilla alkaa rakennusprojekti, ja on parempi käydä uusien naapureiden kanssa läpi ensin rajasuunnitelma.

Samoin tuo ranta-alue jää vielä tuonnemmaksi, mutta valmistellaan sekin niin, että lopuista töistä selviää ihan hartiavoimin sekä terasseja ja laituria rakentelemalla.

Otetaan kuitenkin tämä iso peruskokonaisuus työn alle, ja tehdään se hyvin.

Samaan syssyyn puretaan jalaksilla oleva, katosta vuotava pihasauna. Kaksi vuotta lähes meni pura/remppaa-päätöstä tehdessä. Uutta ei samaan kohtaan, aivan rantaan saa rakentaa mutta remontti olisi ollut isompi duuni. Ja jos rakennamme vielä pihasaunan, olisi meillä lopulta kolme saunaa, ja tuo pikkusauna olisi  jäänyt vähälle käytölle.

Mikä näissä pihatöissä oikein maksaa?
Tarjousten perusteella selvisi, että tämän urakan kallein osio on kalkittu ja lannoitettu multa.

Ei niinkään ne kaivuri- ja lapiotyöt, joissa taksat ovat melko vakiot. Eikä ne perennat ja pensaat ja havut.

Meidänkin pihaan menisi arviolta multaa lähes 300 kuutiota eli aika monta kuormaa, ja sen kun kertoo mullan kuutiohinnalla on luotu jälleen hyvät edellytykset sydämentykytykselle ja päätä kiristävälle vanteelle.

Tyypillisestihän noihin pihatöihin ei juuri budjetoida mitään vaikka pitäisi lisätä sillekin vielä 10% siivu talon rakennuskustannusten päälle.

Kymppitonnilla pääsee siis vasta hyvään alkuun.

Täällä muuten hyvä kustannuslaskuri pihatöille.

Sivutäytöt tehty, vihdoinkin.
Ennen kuin pihatyöt päästään aloittamaan, piti saada viimeisteltyä talon sivutäytöt. Nehän jäivät vähän vajaiksi viime kesänä (taisi painaa loma päälle tekijöillä) ja urakoitsijan kanssa oli sovittu niiden viimeistelystä.

Tällä viikolla ne sitten vihdoin tehtiin ja lisätyönä otettiin vielä talon pohjoispuolelle pihan nosto talon sivulla, niin että siinä saa paremmin käännettyä auton. Tai vaikka peräkärryn parkkiin. Saadaan vihdoin ja viimein siirrettyä rakennustarvikkeita katosten alle ja seinän vierustoille, pois tieltä (ja naapurin mailta).

Kohta ne lankkukasat taas siirrellään toiseen paikkaan rappauksen tieltä. Meidän pihalla on ihmeen vähän hyviä säilytyspaikkoja kokoon nähden.


Mursketta tuli kaksi kasetillista, ja etupihakin tasoittui samalla taas. Kesällä tasoitut sora-alueet olivat päässeet pahan kerran kärsimään mm. maalämpöporavärkin ja rännien asennuksessa tarvitun panssarivaunun telaketjunosturin jäljiltä.


Karkeamman kalliomurskeen päälle tuli vielä puuttuvilta osin 0-16 raekoon mursketta, jota kaivurikuski suositteli muutenkin esim. kivituhkan tilalle. Ei kulkeudu niin paljon hiekkaa sisälle. Se oli aika hyvän sävyistäkin, tuollaista betoninharmaata. Kannattaa huomioida mursketa tilatessa, jos se jää siis näkyviin, että eri soranottopaikoilla on aina vähän omansävyistä mursketta tarjolla.

Sivutäytöt tehty ja jossain vaihessa mietittävä mitä tuohon porrastasanteen kohdalle oikein tulee.
Monta kertaa sitä on pällistelty mutta hyvää ratkaisua ei ole välähtänyt päähän. Tällaisetkaan asiat eivät rakennuskuvista näy. Vissin niitä "työmaalla ratkottavia".
Muuttoruljanssille piste.
Sisätyöt eivät etene tällä haavaa raportoimisen arvoisesti, mitä nyt saunaa ja pesuhuoneen kattoa on paneloitu ja siitäpä kuvia myöhemmin. Olemme saaneet sen sijaan tyhjennettyä viikonloppujen aikana raksakämpän kaikista tavaroista, minkä seurauksena epämääräisiä nyssäköitä ja laatikoita ajelehtii nyt pitkin taloa odottamassa säilytysjärjestelmien asennusta.  Tähän kun lisätään lasten ja vähän aikuistenkin välikausivaatehärdelli, on katastrofi taattu.

Tämmöinen  tee se itse- muutto oli kyllä vähintäänkin raskas verrattuna muuttomiesten toteuttamaan urakkaan, jossa kaikki tavarat on pakkailtu isoihin muuttolaatikoihin, huonekalut kääritty taiten pahveihin ja suojamuoveihin ja kuorma vain viuhahtaa ensin ulos ja sitten taas sisään. Mutta selvittiin.

Siivosin tänä viikonloppuna myös raksakämpän. Siihen meni ilman ikkunanpesuja 11 tuntia, josta lähes puolet kului keittiön puunauksessa. Eilen illalla särki istumatyöläisen paikkoja taas niin, ettei pystynyt nukkumaan. Sormetkin olivat ihan jumissa. Nostan kyllä hattua ammattisiivoojille, kovaa työtä. Otettiinkin siihen ikkunanpesuun heidät, jännetuppitulehduksen uhatessa amatöörisiivoojaa.

Sen vaan sanon, että tähän muuttovaiheeseen kannattaa ihan kunnolla varata aikaa ja voimia rakennusprojektissa ellei tosiaan muuta listoja myöten valmiiseen taloon ja ota avaimet-käteen muuttoa.

Viime viikot ovat näes menneet vähän kuin tulipaloja sammutellessa: verhokiskot tuohon huoneeseen, säilytysjärjestelmät tähän komeroon, sitten pihan siivousta ja välillä vähän panelointia sekä muuttotavaroiden noutoa ja parin pahvilaatikon purkua. On semmoinen latinohenkinen raksaus menossa, eikä täsmällinen yksi asia kerralla loppuun asti-metodi, kuten ennen muuttoa. Tuntuu ettei mikään etene vaikka kuinka heiluu illat ja viikonloput uuvuksiin asti.

Blogin kirjoittelu hiipunee tässä samaa tahtia lopputöiden vähentyessä (kai ne silti siis etenevät), sillä se alkaa olla täyttänyt tehtävänsä rakennusprojektin dokumentoinnissa. Vielä en kuitenkaan ihan lopullista pistettä laita kirjoituksille, ja jos jokin toteutus erityisesti askarruttaa, laittakaa rohkeasti kommentteja.

2 kommenttia:

  1. Me ollaan harkitsemassa samaa takkasydäntä ja toivoisinkin postausta valmiista takasta sekä joitain kuvia siitä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pitääpäs laittaakin kunhan saadaan raivattua takan ympäristön muuttolaatikoista :) Täällä (https://hiidenpesa.blogspot.fi/2018/03/raksapaivakirja-vko-49-ihmetekoja-eli.html) jo jotain kuvia lähes valmiista takasta, tuossa nyt vielä puuttui tuuletusritilät. Meillä on edelleen ratkomatta tuon valkoisen savupeltisäätimen naamiointi mustaksi, mutta muuten sen on kyllä valmis. Testattukin takkaa on jo pariin otteeseen, hyvin vetää.

      Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...