sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Alakerran aula valmistuu.

Kodinhoitohuoneen säilytysjärjestelmän pääsiäinen asennuspiina sekä porrasmatton liimausta.
Alakerran aula jäi ennen muuttoa vaiheeseen. Aulassa on siis meillä kodinhoitohuoneen jatke. Pesutupa on ovensuussa omassa, jossain vaiheessa myös liukuovilla suljettavassa kopissaan ja loput tilat seinän takana aulassa. Tänne oli suunniteltu jokin seinäkiskojen varassa oleva työskentely-ja säilytystila tilanjakoliukuovien taakse.
Kodinhoidollisiin toimiin varattu tila.


Lattialla vellovaa muuttolaatikko-ja jätesäkkimäärää aikansa katseltuamme päätimme sitten aloittaa säilytysjärjestelmien asennuksen, joka alkoi ihan kalusteiden hankinnasta suuresta sinisestä tavaratalosta.

Peräseinälle suunniteltiin siis Ikean Algot-sarjasta säilytysjärjestelmä.  Sinne tuli 60 cm  syvillä hyllylevyillä pitkä työskentelytaso, jonka toisessa päässä on ompelupiste (luksusta, sanon minä) ja toisessa päässä aina valmis mankelointi- ja silityspiste (jälleen, luksusta). Väliin jää tilaa vaikka viikkailla pyykkiä eli kerätä masentava kasa puhdasta pyykkiä. Tason ylä- ja alapuolella on sitten säilytystilaa korien ja hyllyjen muodossa.

Algotit otettiin nettitilauksena ja noudettiin saman päivän aikana. Oli pääsiäisenä auki sekin talo. Yritin houkutella Jiitä samalla käynnillä vähän keittiötarvikeosastolle. Tuli jo alakertaan sisälle mutta kieltäytyi lamppujen kohdalla etenemästä enää yhtään mihinkään. Ei auttanut järkeily eikä houkuttelu ja kiristystä sekä uhkailua en sitten yrittänytkään perherauhan nimissä. Joutuu käymään sitten itsekseen toisen kerran ostelemassa pikkutarvikkeita.

Tein sitten vähän kiireessä tuolla Ikean suunnitteluohjelmalla (en ymmärrä, kaikki muu toimii heillä kuin junan vessa lukuunottamatta näitä suunnitteluohjelmia, tässä vaiheessa on tosin ollut vielä tapellut Elfan ohjelman kanssa) hyllysuunnitelman tuohon aulaan ja samalla myös yläkerran vaatehuoneen toiselle seinämälle. Toiselle tulee vain vaatetankoja.

Tässä hässäkässä en huomannut tarkistaa, että alakertaan tuli mitoitettua seinäkisko niin, että se rakentui lopulta kolmesta pätkästä yhden noin 2 m pitkän kiskon sijaan, joka olisi vallan hyvin riittänyt. Tämä tarkoitti sitä, että kiinnityskohtia oli noin tuplamäärä.

Meni sitten kokonainen päivä sellaiset 90 ruuvin reikää poratessa kiviseinään. Erinomainen tuuri kävi siinä mielessä, että vain yhdessä kiskonkohdassa osuttiin raudoituksiin.

Suunnitelmassa ei myöskään näy riittävän tarkasti mittoja ja tuli ängettyä hyllyjä liian tiuhaan. Käytännössä jätettiin toteuttamatta sitten yksi syvä hyllyrivi mutta kyllä nuo tarvikkeet saa käytettyä sitten yläkerrassa. Näyttää siltä, että mitoitussyistä eteinenkin pitää mahdollisesti tehdä Algotilla, eikä Sovellalla tai Elftalla kuten  suunnittelin.  Mutta ihan yllättävän tukevat nuo Algotitkin ovat, korien liukumisessa olisi vain vähän parantamisen varaa.Koko tämä Algot-härdelli jäi sitten tilanjakoliukuovien taakse. Ne asennettiin noin 1300mm päähän peräseinästä, jotta silityslauta voi olla valmiina töihin sivuseinällä. Lisäksi ovien takanakin mahtuu kulkemaan vaikka olisivat osin kiinni.

Liukuovissa panostettiin tällä kertaa ja otimme Inarialta kehyksettömät mdf-taustaiset peiliovet. Erittäin edullinen ratkaisu olisi taas ollut ihan metallikehyksinen liukuovi mutta halusimme tähän vähän jykevämpää tavaraa.

Ja peilit ovat savulasia.

Ilmeisesti 80-luvusta alkaa olla kulunut riittävän kauan aikaa, kun savulasi tuntui kerrassaan vetoavalta vaihtoehdolta. Alkuperäinen ajatus oli laittaa samaa mattavalkoista lasia kuin viereisessä vessassakin käytettiin mutta tuli sitten tehtyä tälläinen ad hoc-päätös. Jotenkin tuo tila kaipasi mustien portaiden ja tulevan mustan kuraeteisnaulakon lisäksi vielä vastapainoa kaikelle vaaleudelle.

Asennus aloitettiin lyhentämällä kiskoja 10mm mittavirheen vuoksi. Yläkisko ruuvattiin kattoon ja alakisko liimattiin laattalattiaan. Sitten nostettiin ovet paikoilleen. Jonka jälkeen todettiin, että ne pitää nostaa pois, jos haluaa asentaa magneettihidastimet. Yhdet laitettiin nyt testaukseen, vaikutus on melko vähäinen, joten loput jäivät harkintaan.
Spotit jäivät tilan sisälle ja lednauhalippa ulkopuolelle.

Saavat lapset sitten saman lapsuudenmuiston kuin itsekin värillisten peililasien muodossa. Ja joskus vuonna 2050 voivat sitten todeta, että olihan ne sittenkin ihan kivannäköiset, kun tarkemmin ajattelee.

Porrasmaton asennustyö.

Porrasmattosuunnitelma kehittyi vielä viime tipassa. Pudotinkin sen terenauha-ajatuksen maton rajauksessa pois, kun huomasin, että sivulle näkyviin jäävän kumireunuksen voipi värittää tussilla mustaksi tai kuulemma ihan jopa maalata. Tämä oli se kaikkein huomaamattomin vaihtoehto.

Portaiden reunoja joutuu joka tapauksessa korjausmaalaamaan, sillä kärsivät maton leikkauksen yhteydessä (hieman haastavaa korjata muuten tuota ammattimiesten maalausjälkeä, koska maalia on niin paksu kerros, että irti lähtee ihan sellainen kunnon pintapala).

Asentaja saapui aamulla hommiin ja korjasi vielä muutaman tasoitettavan kohdan Ardexin pikatasoitteella. Sitä ennen laatoittajamme oli tasoittanut Weberin 3400 tasoitteella portaiden nostokohdat ja pahimmat reiät.

Sitten leikeltiin portaan sisäkulmasta seuraavaan sisäkulmaan mitoitettuja  matonpalasia ja liimattiin ne Kiillon kontaktiliimalla suoraan Elementon pintaan. Liima levitettiin laastilla mattoon ja pensselillä portaaseen.  Liimakäry oli sellainen, että hieman hirvitti tehdä yläkerrassa etätöitä. Että millaisessa pöllyssä sitä asiakkaiden kanssa oikein keskustelee. En vastaa mistään mitä sinä päivänä lupasin.


Itse asennustyössä meni lopulta noin kolme tuntia, joten asennushinta oli kyllä siihen nähden aivan erityisen kova. Taidan vaihtaa alaa.

Primereita ei siis käytetty eikä pintaakaan tarvinnut sen kummemmin hioa, mitä nyt laastimöykyt ja maalitahrat poistettiin alta rahinalla. Elementojen pintahan on hyvin sileä ja jos ei olisi noita nostokohtia, olisivat ne tosiaankin olleet hyvin kauniit sellaisenaan  ympäriinsä lakattuina. Tai olisi vaikka jättänyt betonipinnan sivuilta ja takaa näkyviin, ja laittanut betoninharmaan maton. Betonipinnan kanssa olisi käynyt sitten hyvin taas myös lasikaiteet.

Mutta eipä jossitella enää.  Se on nyt musta koko portaikko, ja hyvältä näyttää: 


Tuo Flotex-matto ei ole ihan niin pikimustaa kuin olisin halunnut mutta sen korvaa tuo kitkaisuus ja pehmoisuus. Tuntuu että se suorastaan imaisee sukista kiinni, ja on kiva myös paljaan jalan alla. Selkeästi myös lämpimämpi jalan alla kuin puhdas betoni. Lapsiperheen valinta, ei tarvitse pelätä omien lasten ja erityisesti vielä pienempien vieraiden liukastelun puolesta.

Aula-projektin viimeinen vaihe on eteisnaulakon tekeminen. Se on vielä ajatuksen tasolla. Erittäin hyvällä mallilla siis.

Muuta pientä edistystä.

Säilytysjärjestelmien asennuksen lisäksi aika on kulunut tavaroita purkaessa, ja loppuja kimpsuja raksakämpästä pakatessa ja siirrellessä, sitä mukaa kun tulopäässä on saatu raivattua tilaa. Paljon aikaa on mennyt siivotessa. 

Pölyn määrä on ilmeisesti vakio. Vaikka siivosin muuttoa ennen perusteellisesti seinistä alkaen, on joka aamu sama (betoni?)pölykerros odottamassa kaikilla tasoilla. Erityisen hyvin se näkyy mustilla kivitasoilla ja ikkunapuitteissa. Kauanko tässä joutuu vielä imuroimaan päivittäin? Puoli vuotta, vuoden? Kuukauden..?

 Mutta on tässä kuitenkin raksakin edistynyt:
Ikkunapuitteen ja laatan välinen rako saumattiin antrasiitinvärisellä silikonilla.
Ikkunat ovat siis lattian tasolla mutta sen verran ylempänä, että ikkunapuitteet kiertävät ikkunaa joka puolelta tasaisesti.

Ilmanvaihto otettiin käyttöön loppusiivouksen ja muuton jälkeen.
Alakerran makkareissa käy hurja humina huolimatta iv-kojeen perään asennetuista äänenvaimentimista. Asia vaatii nyt perehtymistä. 

Yksi kuivauspatteri käytössä. Otettaisiinko enää vesikiertoista, sähkövastuksellista rättipatteria? No ei mutta siinä on ja päivittäisessä käytössä kyllä.
Toinen pitäisi saada yläkerran kylppäriin mutta hirvittää laattoihin porailu ja painavan patterin kiinnitys heppoisiin kipsilevyseiniin.

2 kommenttia:

 1. Ihan ensiksi pitää kiitellä mahtavasta blogista. Oma projekti käynnistyy tässä kohta puoliin ja blogistasi on ollut suuri ilo (ja hupi myös huikean ulosantisi myötä). :)
  Meillekin tulee betoniportaat ja olen yrittänyt miehelle puhua, että matto voisi olla kiva vaihtoehto niiden pinnaksi. Mitä hintaluokkaa tuo matto oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitokset sydäntä lämmittävistä sanoista 😊
   Matto maksoi n. 600 eur, 65 eur/neliö +rahti. Asennus sitten reilun toisen mokoman 😮 Neulahuopamaton saa kyllä edullisemmin, ja toisaalta kalliimpiakin kokolattiamattoja löytyy.
   Tsemppiä projektinne aloitukseen!

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...