sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Raksapäiväkirja vko 48: takkaa ja saunaa työn alle

Hiihtolomaviikolla jatkuivat kiintokalusteasentelut, saimme keittiön kivitasot ja takan tiililaatoitus sekä sauna pääsivät hyvälle alulle. Lattiat ovat nyt listoja ja seinän rajan viimeistelyjä vaille valmiit, poislukien lasten huoneiden parketit. Mutta sehän on vain yhden viikonlopun urakka.

Tästä eteenpäin mennään pitkälti omin voimin, laatoittaja ja keittiöasentaja viimeistelevät enää pari hommaa, ja putkari ja sähkäri tekevät mitä sitten tekevätkään, erikoishommiaan. Muut työt etenevät siis vain jos jotain itse teemme. Painostava ajatus.

Puurtaminen raksalla vie myös voimia suunnittelulta. Vielä pitäisi tarkentaa vaikkapa saunan ja säilytysratkaisujen suunnitelmia ja tilata porrasmatto, kaihtimet ja baarijakkarat mutta ei tahdo energia riittää. Sitä kun pitää riittää myös arjen askareisiin, lasten kanssa puuhasteluun ja koiran lenkitykseen ja aktivointiin enemmän tai vähemmän pitkiksi paukkuvien ansiotyöpäivien lisäksi.

Tulee mentyä suunnitelmissa ja hankinnoissa välillä siitä mistä aita on matalin. "Otetaanko tuo? Otetaan vaan." Vaikka päätöksenteko rakoileekin, tuntuu että jokin sisustuksellinen punainen lanka on silti onnistuttu pitämään vaikkei kaikki ihan täydellisesti toisiinsa sovikaan. Sen kai näkee varmasti vasta sitten, kun kuoritaan paikat suojapahvien alta esiin ja tuodaan huonekalut taloon.

Työteliäs tiilitakka etenee.
Takan verhoilutiilet saapuivat vihdoin Italiasta ja saatiin skamotec-levyjen pinnoitus työn alle. Laatat kiinnitetään noin 1 cm saumavälillä saneerauslaastilla, ja laatoittajamme käytti saumojen välissä köyttä.
Valkoinen riitilä odottaa maalausinspiraatiota.
Olimme tehneet Jiin kanssa ladontasuunnitelman siten, että kulmista näyttäisi siltä kuin tiili olisi kokonainen paksu palikka. Se vaati sitten laattojen jiiriin leikkausta, joten ihan halpa tästä urakasta ei tule. Kahden ja puolen päivän työn jälkeen takka oli laatoitettu ja työ jatkuu saumauksella, kun laatoittajamme palaa toiselta työmaaltaan viimeistelemään takan loppuun.


Takka on muuten edelleen testaamatta puun polttelun suhteen...


Kääk, tuo savupellin säädin jäänee valkoiseksi, sillä on muovia. Jottain tarttis keksiä.
Musta levy yhdellä ruuvilla tai saranoilla päälle? Ideoita?

Keittiön kivitaso jännitti turhaan.

Tilasimme keittiön kivitason hintavertailujen jälkeen Virosta Granistarista. Toki en vertaillut kotimaisissa toimijoissa suhteessa virolaisiin ihan omenoita omenoihin vaan vähän eri kivilaatuja, ja ymmärrettävää on, että suomalainen graniitti on jo työkustannusten sekä louhintamäärien vuoksi arvokkaampaa kuin Afrikasta rahdattu kivi. Rahdithan eivät tänä päivänä maksa juuri mitään vaikka olen kyllä ollut huomaavinani ettei tuo hintojen lasku ole kuluttajille asti aina siirtynyt.

Yksi valintaperuste oli se, että Granistarilta sai myös kivitasojen kannon (toki Jii siinä auttoi) sisään sekä asennuksen. Toinen perustelu suhteessa muihin virolaisiin toimijoihin oli mahdollisuus maksaa koko toimitus ja asennus laskulla, eikä ollut tarvetta jännittäviin etukäteismaksuihin.  Toisaalta ymmärrän kyllä minkä riskin toimittajat taas ottavat ilman etukäteismaksua eli näissä maksuissa on kyllä kyse ihan kauhun tasapainosta.

Koko prosessi sujui sutjakkaasti, suomea puhuvat asentajat kävivät ottamassa mitat ja palasivat viikon päästä täsmälleen oikean kokoiset tasot kainalossaan. Siinäpä ne sitten ovat.

Tästä näkyy hyvin ikkunan leveyden pieleen mennyt mitoitus. Suolaa haavoihin.
Kiiltävä pinta tuntuu oikealta valinnalta tälle Nero Assolutolle. Se on syvän musta kuten ovetkin. Mattapintaisena väriero oviin olisi ollut merkittävä. Ja muutama kiiltävä pinta tai esine siellä täällä on hauskaa vaihtelua kaikille isoille mattapinnoille. Varmaankin jonkun sortin sisustusrikos sekin.


Blanco Subline -allas altapäin kiinnitettynä, väri antrasiitti.


Pyykkitupa sai tasot ja led-nauhat.
Pyykkitupa on nyt valmiina sähkäriä ja putkaria varten. Ainoastaan rättipatteri on kiinnittämättä.

Käsittelin tammitasot samaisella öljyllä kuin keittiönkin tasot ja Jii leikkasi altaiden, hanan ja sähköisen pesukoneventtiilin reiät. Reikien reunat öljyttiin myös.


Tänne tuli altaaksi keittiöliikkeen kautta ruma mutta kätevä Stalan teräksinen kodinhoitohuoneallas, jossa on vino pyykkilautareuna, jota vasten voi vaikka käsipyykkiä hinkuttaa, jos oikein innostuu. Jostain syystä se pyykkilautareuna on minusta kätevä, tulee reipas emäntä -olo altaan äärellä puuhastellessa.

Emme huomanneet sitten tarkistaa vesilukkoa, ja allas tuli sellaisella muinaisella mustalla kumitulpalla varustettuna. En tiennyt, että niitä enää myydäänkään, mitääh?

Allas on vielä kiinnittämättä paikoilleen, siitä irvistävä reuna. Altaan pohjalla elegantti kumitulppa...ei sillä, onhan se kyllä tulpista tehokkain. Kävisköhän tuohon Otsosonien mukana tulleet vesilukot, niitä kun on kolme ylimääräistä? Nimittäin taas Hansgrohen hanojen mukana tuli myös hyvät vesilukot, jotka laitoimme asentajalle toiveikkaana tyrkylle.


Hana on kätevän oloinen Hans Grohen Focus, josta saa tempaistua pään irti ja suihkuteltua vaikka allasta tai mitä nyt tarviikaan. Aikaisemmin nyt ainakin piti jynssätä lasten sadehousuja kurasta.

Ainoa ongelma hanassa oli, että se piti laittaa noin 5 cm päähän altaan reunasta, jotta vesisuihku osui altaan suoralle pohjalle. Silloin taas tuo hana pääsee kääntymään altaan reunan yli, sillä se on rajoitettu 150 asteen kulmalle. Toki lapset ovat jo sen verran isoja, ettei tuo meillä ole enää iso riski. Riski kuitenkin. Että silleen ovat vähän huono kombinaatio. Olisi kai sitten pitänyt osata tuollainenkin asia ottaa huomioon. Voi ny helkkari.

Voiko juoksuputken rajoittimen asentaa erikseen jälkikäteen?
Hanassahan ei muuten ollut integroitua pesukoneventtiiliä, ja sellainen piti hankkia.
Nykyään se ilmeisesti pitää olla näkyvillä (tarkistamaton fakta...) ja päädyttiin hankkimaan huomaamaton elektroninen venttiili Damixalta. Se on tuollainen euron kokoinen tason pintaan upotettava kosketuksella toimiva nappi.

Damixan elektroninen pesukoneventtiili.

Pikku wc valmis putkitöille.
Vessaan tuli peräseinälle liukuovellinen kaappi Inarialta. Saimme rungon pikatoimituksella heiltä, jotta ehdimme asentaa sen lvi-töitä varten. Sitä sanon hyväksi palveluksi.   Mattalasiset, valkoiset kehyksettömät ovet tulevat perässä aulan tilanjako-ovien kanssa. Liukuovilla saatiin tuo koko peräseinä hyötykäyttöön, eikä tarvinnut käyttää pölyä kerääviä avohyllyjä, jossa olisi pyörinyt sitten vessapaperirullia.

Yläpuolelle tulee peilikaappi, ja arvoin pitkään tuleeko peräseinälle kaappeja seinästä seinään vai yksi kapea ja korkea kaappi, kuten ylhäälläkin. Toisin sanoen paljon säilytystilaa vaiko kevyt ja ilmava ratkaisu.

Jiitä taisi miellyttää  tuo jälkimmäinen, johon olen itsekin kallistumassa mutta odottelen ensin onnistuuko altaan asennus tuohon kuvan paikkaan, joka on oikeammalla kuin suunniteltu.


Allas on Otsosonin Cubo 600 ja nähtäväksi jää miten valumarmori kestää pikkupoikien käsittelyä.

Alakerran wc muuttui siis lopulta täysin alkuperäisistä suunnitelmista. Alhaalla kiintokalusteet ovat nyt pääosin valkoisia ja mustaa löytyy sitten portaikosta, kuraeteisen naulakosta ja isoista liukuovista (mikä valinta kyllä nyt vähän jännittää sekin.) Ajatuksena oli, että nuo valkoiset kalusteet vähän avartaisivat näitä pieniä, matalampia ja pimeämpiä tiloja. Silläkin kustannuksella, etteivät kiintokalusteet nyt ole samanlaiset joka tilassa.

Kotelon nurkassa on muutes ongelma. Olin mitoittanut wc-kotelon tammilevyt siten, että olisivat pystyssä liimapuusoiroihin nähden, ja sanoinkin Jiille, että mitoitus osuu juuri kohdilleen. No, tämä tokaisu lienee unohtunut Jiiltä, joka oli laittanut levyt taas vaakasuoraan ("Eihän niitä voi kuin vaakaan laittaa? No voi! Pystyyn tietenkin, samaan suuntaan kuin taso.") ja unohtanut ilahtuneen kommenttini sen sijaan ihmetellen miksi levy jäi vajaaksi ja seinänrajaan rako.

Ehdottaa nurkkaan kuulkaas listaa. Ei tule kyllä kauppoja mutta joku täytepala sinne pitää änkeä. Huomaamaton sellainen. Arghhht.

No, itse onnistuin mittaamaan pyykkituvan allastason 2cm liian lyhyeksi, että sattuuhan sitä paremmissakin piireissä... nykyään tarkistusmitataan kaikki.

Saunan katon eristyksiä ja ikkunaseinän panelointi.
Saunan katto eristettiin ylijäämävilloilla. Olivat ulkoseinävilloja eli hieman järeämpää tavaraa mutta ei liene ongelma. Tähän päälle sitten alumiinipaperi ja koolaukset.

Lasiseinän u-lista upotetaan koolauksen siten että puupaneeli törmää listaan ja lasi näyttää jatkuvan katon sisään.

Pesuhuoneen puolelle ei tule villoja tai foliota, vaan saunan katto pääsee tuulettumaan ylätilaan.

Saunasuunnitelmat alkavat vihdoin valmistua, niistä tulee erikseen suunnitelmapostaus. Tuumaustauko on tehnyt hyvää, ja suunnitelma tuntuu kokonaisuuteen sopivalta.

Peräseinään tuli jo mustaa 190 mm leveää vaneripaneelia Malerilta. Miksi? Koska se oli Bauhausissa tarjouksessa ja olimme jo päättäneet kokeilla peräseinään mustaksi petsattua vaneria. Mutta kun tuo Arctic Spa kosteantilan vaneripaneeli tuli vastaan, otimme sitä pari pakettia peräkärryyn.

Ikkunan ympärys koolattiin ja suljettiin tiiviisti alumiinipaperilla Saunasatuja vasten. Tällä hetkellä pidetään perhepoliittisia neuvotteluja tehdäänkö sauna listojen kanssa vai ilman. Siihen nähden viikon raksatauko voi olla paikallaan.Ensi viikolla sitten sähkö- ja putkitöitä, mikäli asentajat saapuvat pyydetysti paikalle. Itsekin pidän raksataukoa ja pyhitän illat muuttovalmisteluille.

4 kommenttia:

 1. Plastidippi pysyy muovissa hienosti. Peittyy tosin kaikki merkinnätkin. Saahan sen toki poistettua tarvittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, ihan uusi aine, ehdottomasti kokeiluun! Kiitokset vinkistä!

   Poista
 2. selvästi kaikkea on funtsittu niin miksi jättää seinänpala eikä koko seinää lasista ? Tätä itse funtsin just.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuumittu tarkkaan tuo korkeus. Takana on kiuas ja toisella puolella suihku. Jos seinä olisi lasia tai lasi alkaisi matalammalta, kastuisi lasi ja kalkki palaisi kiinni lämpimään lasiin. Sitä ei saa millään ilveellä pois. Tämä opittiin edellisestä kodista. Lasit pitäisi kuivata lastalla joka käyttökerran jälkeen, niin ei tulisi ongelmaa mutta ei kyllä tapahdu semmoinen ihme meidän perheessä.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...