torstai 8. maaliskuuta 2018

Huonekortti -sauna

Saunansuunnitelma on lämmennyt hitaasti vuoden aikana ja on nyt kypsä. (puujalkavitsien pohjanoteeraus, olkaa hyvä) 

Värimaailma saatiin keväällä jo alustavasti päätettyä, samoin lauteiden asettelu vastakkain piti päättää jo arkkitehtisuunnitelmavaiheessa sähkö- ja lvisuunnitelmien vuoksi. Kaikki muu eli esteettinen puoli olikin sitten auki: lauteet, pesuhuoneen ja saunan välisen seinän pinnoitus, paneelien malli ja asettelu, lasiseinän lasin väri.

Asiaa ei oikein helpottanut sekään, että tämä on jo neljäs sauna, jonka toteutamme eli monenlaista variaatiota on nähty. On ollut vaalea askeettinen kuusisauna lankkulauteineen, on ollut tunnelmallista mustaa sormipaneelia ja mustia penkkilauteita, on ollut tyylikästä leveää magnoliaa ja  yksinkertaisia kiinteitä lauderakennelmia.

Että mitäs uutta mutta kuitenkin juuri tähän kotiin sopivaa me nyt keksisimme vai alammeko toistamaan jo itseämme? Tuleeko sitä inspiraatiota vai onko saunasuunnittelulaari ammennettu jo tyhjiin?

Tarpeeksi ajoissa ei saunamainen inspiraatio iskenyt ja juna meni jo muutamien ratkaisuiden osalta.

Kuten alla oleva kuvan ratkaisuista, joka avasi ainakin omat silmät. Saunanhan pitää olla tuollainen pesuhuoneeseen upotettu kuutio ja se vaatii saunan puolelle alaslasketun katon, joka taas laatoitetaan pesuhuoneen puolelta.

Illuusio saunakuutiosta pesuhuoneen sisällä (kuva kuengsauna.ch)
No, valitettavasti saunan ja pesuhuoneen välinen n. 1700mm korkea kiviseinä oli tässä vaiheessa jo tehty. Se olisi pitänyt purkaa osin, jotta katon olisi voinut vielä alaslaskea niin että väliin olisi saanut vielä riittävästi lasia. Tuon yläosan seinän olisi toki ehtinyt vielä toteuttaa puurakenteisena.

Yyh, alkaa harmittaa kirjoittaa tästäkin. Kyllä tässä joutuu vielä joskus sen viidennen saunan tekemään  mutta hei, onhan se itse asiassa suunnitteillakin puulämmitteisenä pihalle. Siellä tulee tuo yläkuvan ajatus toivoakseni toteutumaan ja sen jälkeen kyllä riittää saunansuunnittelut tälle elämälle.

No tätä ennen Jii, jolla on itseäni enemmän silmää arkkitehtoniselle ratkaisuille ehdotti jo, että peräseinä pitää olla musta, kuten ikkunankin, jolloin saadaan korostettua myös noita paneeleita ja huoneen muotoa.

Sama idea näkyy tuossa yllä olevassa kuvassa sekä tässä alla olevassa kuvassa, jossa on taas samantyyppinen ikkuna kuin meillä.

(kuva meillakotona.fi)

Katto ja seinät paneloidaan lämpökäsitellyllä haavalla, koko 17x190mm. Hyötyleveys on 177 mm ja profiili nimeltään  Kallio, mikä on melko lähellä STS:ää. Talossa muuten käytettyyn tammeen nähden se on vähän tummahkoa mutta kuitenkin keltaiseen, ei punaiseen taittavaa.


Kuvat karava.fi

Peräseinälle tuli jo  musta Maler Art Spa-vaneripaneeli, leveys 190mm.

Kuva maler.fi

Lauteet tehdään 140mm tai leveämmästä lämpökäsitellystä haavasta aika lailla arkkitehtisuunnitelmien mallin mukaan. Kylläkin kaikki lankut pitkittäisesti eikä lattia poikittaisesti, kuten kuvassa. Lattiataso tulee kiinteänä ja tuo alin jakkara isompana kuin kuvassa, sillä pesuhuoneen puoleissa seinässä oleva vesihana vaatii tilaa allensa.

Jiiriin ei lähdetä itse yrittämään noita lauteita (ne pitäisi teettää ammattilaisella) vaan yksi vaihtoehto vain tehdä seinään kiinnitetyt, jalattomat penkit tai sitten laittaa penkin päätyihin lankuista tehdyt neliskanttiset jalat. Vähän kuten tässä saunajakkarassa. Samalla tyylillä voisi tehdä penkin päätyihin myös kaiteet kiukaan ja sisääntulon kohdalle.
Kuva netrauta.fi


Lasiseinä ja ovi tulevat kirkkaana, vaikka harmaatakin vaihtoehtoa pyöriteltiin. Pidetään nyt kuitenkin materiaalien määrä rajattuna, kun kirkasta lasia on jo itse saunan ikkunassa.

Lasi upotetaan paneelien väliin sekä visuaalisista syistä kuin myös siksi että jos se tulisi poikittain olevien paneelien päälle, pääsisi höyry karkaamaan kaikista paneelien ponttien raoista.
( vino kuva ritalasi.fi)


Kirkas lasitus tulee vain 1000 mm leveän oviaukon kohdalle sekä suihkuseinän viereen n.1700 mm korkeudelle. Suihkun vieressä varsinkin matalampi lasi pääsee kastumaan ja kalkki palaa kiinni lämpimään lasiin.  Lasit pitäisi kuivata joka käytön jälkeen lastalla, jos tämän haluaa estää.

Paneelin reunojen peittämisessä olisi eri vaihtoehtoja, joista yksikään ei ole kyllä täydellinen. Reuna voidaan peittää esim. laittamalla joko laatoitettava vaikkapa lankku seinään, jota vasten tulee ovet ja lasit.  Tuossa yläkuvassa näkyy sen tyyppinen ratkaisu.
Tai lasitus tulee kiinni laattaseinään ja paneelin päätyyn lasilistan jommalle kummalle puolelle n. 40 mm puulista. Teemme tuon jälkimmäisen.  Tässä kuvassa näkyy tuo ratkaisu hyvin sivuseinällä.

Paneelin reuna peitetty listalla. Kuvan lähde tuntematon (pinterest)

Tässä taas noiden kahden mallin yhdistelmä oven kohdalla. (kuva etuovi.com)

Valaistus tulee lauteiden alle ihan normaaleilla saunavalaisimilla. Niillä puisilla ritilälampuilla, jotka löytyivät meidän kaikkien lapsuuden saunasta. Valoa tulee varmasti riittävästi niin ulkoa kuin pesuhuoneesta.
Saunan perinteinen ritilälamppu lämpöhaavasta
(kuva http://kodinvalaisimet.fi)


Kiuas on Harvian aina valmis Forte 9. Helon Saunatonttu olisi miellyttänyt ulkonäön suhteen mutta ei kuitenkaan tuhannen lisäeuron edestä sentään. Tilavaatimukset näillä vaihtoehdoilla on kuitenkin hyvin samat.

Aina valmis siksi, että meillä saunotaan lähes joka ilta ja myös hyvin ex tempore. On siis sekä kätevä että kustannustehokas.
Forte (Kuva harvia.fi)

Tämmöinen suunnitelma, muuten olisi valmis, kun joku vaan tekisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...