sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Raksapäiväkirja vko 46: pinnakaiteita ja keittiötä alulla.

No nyt on kuulkaas pinnakaiteita asenneltu ja keittiökin jo hyvällä alulla.


Tällä viikolla oli tiedossa porras- ja parvekekaiteen asennus sekä  laatoitustöiden jatkuminen saunassa ja pesuhuoneessa.  Kiintokalusteiden piti tulla vasta ensi viikolla mutta sainkin alkuviikosta soiton, että lasti tulee keskiviikkona ja keittiöasennus alkaa samoin tein. Ensi järkytyksestä toettua se oli toki mahtava yllätys, ja paikatkinhan olivat (lähes) valmiina kiintokalusteasennuksia varten.

Tällä viikolla myös ikkunakaihdinasentaja  ja vessan kaapiston (ja mahdollisesti aulan liukuovien) toimittaja kävivät ottamassa myös mittoja.

Puukaihtimien suhteen tuli pettymys, sillä ikkunamme ovat liian isot puukaihtimille, mikäli niitä on tarkoitus rassata useinkin ylös ja alas. No on. Eli jouduimme vaihtamaan kevyempiin alumiinisälekaihtimiin ja niistäkin vielä osan ihan normaali 25 mm lamelleihin 50 mm sijaan. Noissa raskaissa puukaihtimissa mekanismit eivät kestä tuota jatkuvaa käyttöä.

Blaah.  Ne puusälekaihtimet olisivat olleet upeat mutta ei niin upeat, että meillä sen vuoksi olisi kaihtimet aina alhaalla. Ja olen tyytyväinen, että myyjä asian rehellisesti kertoi.

Porras- ja parvekekaiteet saapuivat ja ovat lähes mutteivat ihan valmiit.
Kaidetoimitus tuli Artiikilta. Kiitokset heille vaan kärsivällisyydestä, kun olemme vääntäneet yksityiskohtia lukkoon pitkin kesää, syksyä ja talvea. Itselläni oli melko tarkka visio miltä kaiteiden on pitänyt näyttää ja se on pitänyt saada sitten piirustuksiinkin hahmoteltua.

Otimme sieltä myös asennuksen vaikka olisihan nuo voinut saada itsekin paikoilleen. Varsinkin kun tuo asennus ei nyt ihan putkeen mennyt ja korjailtavaa jäi seuraavalle viikolle.  Käytetään se aika nyt kuitenkin muihin raksahommiin, niihin joita ei tosiaan voi oikein mihinkään urakkaan niputtaa. Tälläkin viikolla mm. asenneltiin ledinauhojen muovilistoja, tehtiin tarkistusluukku, öljyttiin puutasoja ja kiinnitettiin kodinhoitohuoneen kalusteita. Ihan on tarpeeksi hommaa oman työn ohessa.

Alunperin ulos oli siis suunnitelmissa lasikaiteet (ja arkkitehtikuvissa myös sisään) mutta päädyimmekin metallikaiteisiin. Ulkona kaiteet saatiin jo asenneltua, mitä nyt muutama ruuvi menee vielä vaihtoon.  Täällä on nyt siis myös pinnakaiteet mutta kapeammilla pinnoilla ja välillä on aina lattarauta vahvisteena. Lisäksi käsijuoksu on ulkona siperianlehtikuusta ja suorakaiteen mallinen käytännön syistä. Pyöreästä olisi tullut liian massiivinen.

Lattarautavahvike pinnakaiteiden välissä noin 2 m välein  Pinnan paksuus on 12mm.
Kiinnitys on rst-ruuveilla alhaalta ja sivuilta käsin. 

Kiinnitys piti tehdä näin, koska halusimme maksimoida parvekkeen lattia-alan. Piiloon niitä ei saanut parvekkeen lattian vesieristysten vuoksi. Eiköhän tuohon silmä totu jossain vaiheessa. Ehkä. 
Sisäpuolen haaste eli pellitys, sadevesikouru ja bitumihuopa.

Sisällä puuttuu vielä alakerran kaide eli pinnat portaiden ja katon väliin. Myös käsijohdetta joudutaan vähän korjailemaan.  Mutta hyvältä ne näyttävät jo tässä vaiheessa.

Ei tullut pettymystä vaan ilahdutti miten hyvin kaiteet tuntuvat sopivan taloon vaikka se onkin tällä hetkellä vielä vuorattu suojakartongilla ja täytetty kiintokalusteilla.


Sisällä pinnojen paksuus on vähän suurempi (d 30mm), jolla taas vältettiin lattarautaisten pystytukien käyttö. Olisin halunnut sirommat mutta ei ollut mahdollista toteuttaa niin. Mutta eivät nuo silti vielä kalterimaiset ole.  Täällä  sisällä käsijuoksu on mattalakattua tammea, ja se tuntuu todella miellyttävältä käden alla.

Kiinnitys on L-mallisella raudalla lattialle niin, että raudan reuna on laatan tasalla. Listaa on korotettu korotuspaloilla oikeaan korkeuteen.   Laatoitus tehdään nyt päin tuota reunaa ja viimeistellään mustalla silikonilla.
Käsijohteiden kiinnityskohtia joutuu vielä korjaamaan. Puuhun on ajettu ura, johon saa liimattua led-nauhan. Arvatkaa vaan oliko sen lähtö oikeassa kohdassa? Jii pääsi roilottamaan ja tasoittamaan seiniä ja minäpä kai sitten maalaamaan. 
Keittiön asennus aloitettu ja liesituulettimesta viikon dilemma.
Keittiötä päästiin asentamaan päivän verran, ja homma jatkuu ensi viikolla kun saadaan puuttuvia osia. Sitten se pysähtyy odottamaan kivitason mittausta ja toimitusta. Keittiön asentamiseen otettiin asentaja, sillä se ei ole ihan yksinkertainen pystypiilolistojen yms. ratkaisujen vuoksi.

Keittiökin näyttää tässä nykyisessä kuosissaan jo hyvältä, ovet ja mekanismit tuntuvat laadukkailta ja muutoinkin se näyttää olevan juuri oikea keittiö oikeaan taloon.

Ovet ovat siis mustaksi petsattua koivua vanerireunoilla ja keittiössä ne ovat vetimettömät.


Yksi asia mitä ei oltu huomattu käydä läpi toimittajan kanssa oli saarekkeen kaapistojen syvyys. Ruokailutilan puolella oli käytetty 40 syviä kaappeja kun ainakin reunoissa ne olisivat voineet olla 60 syvät, mikä olisi tuonut lisää säilytystilaa. Nyt saarekkeen kaapistojen välillä kulkee 20 cm tyhjä tila.

Raksajumalahan on suonut meille aina viikottaisen ongelman ja tämän viikon dilemma on AEG:n liesituuletin. Siitä lähtee d150mm hormilähtö, joka pitäisi saada yhdistettyä lattiasta töröttävään d160 hormiin. No onhan niitä adaptereita mutta mitäs  luulette onko tuo d150mm mikään standardihalkaisija täällä Suomen maassa. No ei ole.  Saksassa varmaan sitten.

Verkot on heitetty vesille ja yritetään metsästää jostain adaptereita ja putkia.  Putki olisi hyvä olla taipuisa ja markkinoilla on nykyään liesituulettimelle käyviä, taipuisia metalliputkia, joissa on sileä sisäpinta. Ns. kurkkutorvet kiellettiin jossain vaiheessa ensimmäisen ja toisen remonttimme välissä liian ohuina ja rasvaa keräävinä eli potentiaalisina palopesäkkeinä. Mutta mites lähdet noita putkia taivuttelemaan n. 20 cm korkealla alueella lattian ja hormilähdön välissä... Kai tämäkin asia vielä jotenkin ratkeaa.

Sauna ja pesuhuone myös laatoitettu.
Saunaan ja pesuhuoneeseen tulee myös samaa laattaa kuin muihinkin tiloihin. Tähän kotiin haluttiin yhtenäinen ilme ja siksi materiaalivalinnat on pidetty rajattuina. Ehkä hieman tylsää mutta taatusti tyylikästä. Itten mielestä. On meillä ollut varsin värikkäitäkin koteja mutta maku on iän myötä yksinkertaistunut.  Johtuuko siitä, että kun pää alkaa täyttyä asioista niin sitä haluaa että silmä lepää yksinkertaisessa ympäristössä. Että vähempikin määrä visuaalisia virikkeitä riittää.
Kulmat on tehty alumiinilistoilla, myös liukuoviaukossa. Reunat pitää vielä siistiä akryylimassalla ja maalilla.


Pesuhuoneen lattiat tehtiin  60x60 laatalla ja seinät 30x60 laatalla 1:3 tiililadontaan kuten yläkerran kylpyhuoneessakin.  Ainoa poikkeus on, että saunan lattia, jossa on normaali lattiakaivo, tehtiin 15x15 laatalla.

Urban Ivory 15x15 saunassa.

Saunastahan on varaus tehdä joskus vielä kylpyhuone kun olemme rakentaneet pihasaunan.  Tai voihan tuo jäädä tuollaiseksi. Mahdollisuuksia on kuitenkin hyvä olla eri ratkaisuihin myös tulevaisuudessa.

Vessan toinen wc-kotelo viimeistelty jiiriin sahatuilla laatoilla.
Yläkerran vessan kotelo laatoitettiin. Kulmat tehtiin jiiriin koska kulmalistat eivät ihan riittäneet tänne. Jiirit ovat toki paljon paremman näköiset, ei siinä mitään. Mutta sen verran työläämmät että ainakin alakerran pesuhuoneessa nähtiin metallikulmalistojen toimivan aivan hyvin. Listoja kun tulee joka tapauksessa saunan lasitukseenkin.

Laattamitoitus ei mennyt aivan nappiin, koska lattiaa jouduttiin hieman tasoittamaan ja nostamaan kaatojen vuoksi. Valun yhteydessä tehdyt kaadot eivät ihan riittäneet.  Alemmat kotelon laatat saatiin kyllä samaan saumalinjaan kuin seinä mutta ylin laatta tehtiin muutama sentti ylisuurena.

Jiiriin leikatut ja saumatut kulmat wc-kotelossa.

Viimeistelty vesieristekynnys.

Ensi viikolla saadaan vessanpöntöt paikoilleen. Uulalaa... En kyllä hoksannut varmistaa, että saahan ne myös käyttöön eikä vain paikoilleen.

Tiiveysmittaustulos oli kiitettävä. 
Lammi-talon toimitukseen kuuluu kaksi tiiveysmittausta eli alustava ja lopullinen. Lopullinen mittaus tehtiin viime viikolla ja raportti saapui tällä viikolla. Tulos oli kiitettävä: 0,7 ja näyttää keikkuvan juuri tuossa luokan A ja B välillä.

Koska en ymmärrä mitä käytännön merkitystä on, jos tuloksemme olisi vaikka 0,6 eli A olen tyytyväinen ja mietin lähinnä, että olisipa kiva saada tuo ilmanvaihtokone pian päälle ja raitista ilmaa taloon. Keittiön ikkunamme lienee samaa mieltä, sillä se näyttää ainoana ikkunana hikoilevan välillä. Siinä on muuten  myös talon ainoana huurtumaton lasi. Liittyvätkö asiat nyt toisiinsa, ihmettelen vaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...