sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Raksapäiväkirja vko 45: valoa näkyvissä

Taas vierähti yksi rakennusviikko. Saimme ilahduttavasti ensimmäiset kiinteät valot käyttöön. Lisäksi laatoitustyöt ovat nyt loppusuoralla sekä wc-telineiden kotelot tehty. Akustiikkapaneelit on asenneltu monitoimihuoneen kattoon, sisäkatot ovat nyt valmiit.

Valoa akvaarioon.
Sähkäri saapui siis paikalle keskiviikkona jatkamaan pistorasioiden, palohälyttimien ja katkaisimien asennuksia sekä kytki samalla led-nauhat yläkerrassa. Kyllä oli mahtava räpsäistä valot päälle.

Talosta tuli tosin akvaario, ja aktivoiduin sälekaihtimien ja verhojen suhteen samoin tein. Ja hyvään aikaan, sillä Eurokankaassa on juuri menossa verhoviikot, jolloin saa kaupan päälle ilmaisen ompelun.

Limelightin 24 V ja 15,6 W/m lednauhat tulivat Nettivalolta ja ovat yläkerrassa 4000K sävyltään. Niistä tulee hyvä epäsuora valo, joka ei ole yhtään sinertävää. Voisi olla jopa hieman valkoisempaa, eikä häiritsisi yhtään.

Himmennys toimii myös hienosti, portaattomasti kirkkaasta ihan tunnelmavaloon. Paristolla toimiva säätönappi on piilotettu normaalin katkaisimeen, sitä pidetään vain pohjassa valon tehoa säädettäessä.

Lednauhojen alumiinilistojen päälle pitää vielä kiinnittää muoviset kannet, jotka hajottavat pistemäistä  valoa. Ei ehditty vielä, kun oli kiireellisempääkin puuhaa eli wc-telineiden kotelot.

Oikealla muovilista asennettua ja vasemmalla nauhaa näkyvissä.

Kuva valehtelee enemmän kuin 100 sanaa. Todellisuudessa valo hajoaa nätisti tilaan. 


Ainoa asia, jota miettisin uudelleen on valojen asemointi. Kun valo tulee nyt seinän vierustaa alas, se valaisee tietenkin seinän erittäin hyvin. Onneksi oli ammattimaalarit hommissa mutta muistuipa mieleen takka-asennuksessa kolhiintunut ja vain tasoitettu seinän kohta, kun sen tuo kohdevalaistus toi esiin.

En toisaalta noille valoille parempaakaan paikkaa keksi, jos tavoitteena on saada tila valaistua niin ettei valonlähde juuri näy?

Virosta tilaamani olohuoneen SLV:n uppovalot ovat nyt ilmeisesti lähteneet matkaan mutta eivät harmillisesti ehtineet tähän sähkärikeikkaan. Loput valojen kytkennät odottavat, että saamme kiintokalusteet ja niihin kiinnitettävät valot paikoilleen.

Kuivien tilojen laattalattia lähes valmis.
Alakerran laattalattia on saumattu ja suojattu. Molempiin isompiin tiloihin tehtiin liikuntasaumat lattian keskivaiheille, jotka saumataan vielä Mapein laastin värisellä (112)  silikonilla. Tai näin olen ainakin päätellyt noiden saumaamattomien saumojen funktiot.

Portaikon ympäristö ja eteinen ovat vielä laatoittamatta, koska odotamme ensi viikolla tapahtuvaa porraskaide-asennusta. Jännittää...tuleeko niistä sellaiset kuin kuvittelin ja suunnittelimme vai ovatko pettymys? Joka tapauksessa on helpottavaa saada tuo helvetillinen kuilu turvallisesti aidattua, sillä seuraan aina sydän kurkussa lasten koikkelehtimista portaiden lähistöllä.

Lattiat päästään tekemään itse asiassa loppuun vasta keittiöasennuksen jälkeen eli työ viivästyy nyt tuon kiintokalustetoimituksen myöhästymisen vuoksi. Se on nyt vähän harmi, sillä tuo betonilattia tietenkin vielä vähän pölyää ja sotkee muita paikkoja.

Saumattua pesutuvan lattiaa.


Wc-koteloiden tekoa ja onhan meillä jo suihkukin.
Kylpyhuoneen ja wc:n lattiat on saumattu viikon aikana ja Jii pääsi tekemään viikonloppuna koteloita. Sitä ennen LVI-urakoitsija kävi asentamassa seinäwc-telineet ja tekemässä tarvittavat putkivedot.

Yläkerrassa kotelo levytettiin laatoitusta varten  ja alakerran kotelo tehtiin suoraan Bauhausista ostetuista tammihyllylevyistä. Ne liimattiin yhteen ja kiinnitettiin Sikaflexillä seiniin ruuvattuihin ja liimattuihin koolauksiin. Tammilevyn öljysin Liberonin Finishing oililla, jota käytimme vanhankin kodin tammitasoissa. Päälle tulee kansi samasta, paksummasta tammilevystä, josta tehdään allastaso.

Tammitaso käsittelemättömänä on niin kaunis sävyltään. Väritön öljyhän tummentaa sen, ja kun vertaa yläkerran Sora-sävyllä lakattua rimakattoa ja tammilevyä, ovat ne nyt hyvin samanväriset. Kaunis se on nytkin. Eikä tarvitse enää jännittää sopiiko keittiön saarekkeen tammitaso kattoon.

Alas jätettiin rako, josta mahdollinen vesivuoto pääsee näkyviin. Ylös jätetään myös tuuletusaukko. Kannattaa muuten ennen kotelolevyn kiinnitystä tarkistaa, että pöntön kiinnitykseen tarkoitetut pulttijutskat on oikealla leveydellä valittuun pönttöön nähden, niitä kun on kahta standardileveyttä....reiät voi tehdä niin, että pulttien paikkoja voi vaihtaa myöhemminkin.

Kotelon kiinnitystä ylhäältä päin kuvattuna. Taustalla laastilla peitetty vesieristys.

Käsittelemätön tammilevy, sivulle laitetaan silikoni.

Värittömällä öljytty kotelo. Maalattu seinä kannattaa suojata öljyltä. Trust me...

Luonnonvalossa rimakatto ja tammikotelo ovat hyvin saman sävyiset.
Kameran valaistuksessa ei...

Todellakin toivoisin, että saataisiin ihan jopa oveton vessa käyttöön, sillä seurapiirirakko ei ole mitään verrattuna viikonlopun aamukahvilla täytettyyn raksarakkoon.

Yläkerran kylppärissä asennettiin jo suihkukin. Tänne ei tule mitään vesisadesuihkulautasta, kuten alas vaan tuollainen leveämmänpuoleinen käsisuihku ja lasitasollinen termostaatti, jonka päälle saa rexonan pari tyylikästä pesuainepurnukkaa. Suihku ja termostaatti ovat Hansgrohelta.

Jaaha, ikävä yllätys: viemäri syystä tai toisesta väärässä kohtaa ja telinettä on pitänyt siirtää edemmäs.


Levytetty kotelo odottaa primeria ja laatoitusta. Tällä tietämyksellä olisin laittanut tähän tilaan ihan normaalin lattia-pöntön.
Kotelo on vähän orpo tuossa ja istuin tulee nyt osin oviaukon eteen, kun telinettä oli tuotu eteenpäin.

Hansgrohen Ecostat-termostaatti. Meinaako tuo letku jollain aikavälillä suoristua?

Saunan ja pesuhuoneen lattiat on tällä viikolla tasoitettu ja vedeneristetty, ensi viikolla laatoitetaan sielläkin.

Vesieristykset valmiit, maanantaina laatoitetaan.
Lisäksi jäljellä takan laatoitus. Rondine New York -tiililaatta osoittautui ihan mustaksi ja sitä tilattiin sitten Italiasta meille lasti. Vielä pitäisi löytää sopivan värinen musta laasti, Mapein valikoiman laastit olivat joko liian ruskeita tai liian harmaita. Joutuu taas jalkautumaan rautakauppaan, voe hemmetti.

Konton akustiikkalevyt paikoillaan.
Kaikki sisäkatot ovat nyt tehty. Yläkerran ruokakomeron rimakatto ja monitoimihuoneen akustiikkakatto saatiin viimeisenä valmiiksi.

Liimasimme  Konton akustiikkalevyt monitoimihuoneen primeroituun ontelolaattaan. Katto oli toki tarkoitus tehdä ennen parketin laittoa mutta nyt mentiin väärässä järjestyksessä aikataulusyistä.

Käytimme n. 20x 600x1200 kokoista levyä ja laitoimme ne tiililadontaan sekä pääsääntöisesti puskusaumaan. Lastalla levitettävän liiman tilasin yhtäaikaa paneelien kanssa.

Paneeli olisi mielestäni  parhaimman näköinen pienillä raoilla mutta katon mitoituksesta johtuen ei siihen päästy. Lisäksi tuo akustoitava aukko oli tietenkin vino, salmiakinmallinen eli eroa joutui korjailemaan raoilla ja viimeisellä palalla.


Levyt ovat muuten aika herkkiä hajoamaan, vaativat silkkihansikaskäsittelyä. Ne ovat kevyitä mutta kyllä se vaati hieman ilma-akrobatiaa kiivetä tikkaille toisessa kädessä tuo liimainen levy ja toisella kädellä tikkaita puristaen. Voin kertoa, että kahteen levyyn jäi pintaan muistoksi kiiltävät liimasormenjäljet. Jii paheksui ensin minun aiheuttamia jälkiä, ja sotki sitten itse toisen levyn.

Levyjen leikkauksesta ei löytynyt mitään ohjeita, ja meillä ei ollut yhtään ylimääräistä levyä pilattavaksi. Meillähän on muutenkin tapana tehdä näitä raksahommia ns. veitsenterällä.

Villaveitsellä leikkaus ei onnistunut vaan paras jälki tuli mattoveitsellä ja levyn oikealta, eli maalipinnan  puolelta leikattuna. Toiselta puolelta leikattuna jälki lähti vetämään vinoon.Valkoinen väri on kerran maalattu eli todellisuudessa harmaa tai ehkä sittenkin greige. Tuossa yllä vertailuna ruskeanharmaa laatta ohjurina.

Käy siis ihan hyvin meidän mustanharmaan parketinkin kanssa.

Tästä ja yläkerran makuuhuoneesta puuttuu enää lattialistat ja ovet, alkaa tulla siis valmista tilaa. Haa.

Huonoja kuvia taas tarjolla... akustiikkapaneeleilla peitetty aukko alaslaskujen sisällä.


Ensi viikolla tiiveysmittaus ja kaideasennus!

2 kommenttia:

 1. Tuleepas paljon hyvää edistystä teillä :) Tuosta suihkun letkusta sen verran, että meille joku myyjä sanoi että tollanen letku "rentoutuu" eli jotenkin pehmenee ja samalla kai suoristuu sitten kun siinä kulkee ensimmäisiä kertoja lämmintä vettä. Ei ole vielä itse tullut testattua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan taas tuottoisa viikko. Kunhan ne kiintokalusteet saapuvat, niin sitten ollaan oikeasti loppusuoralla ainakin muuttolupaan nähden.
   Jään elättelemään toivetta, että suihkuletku tuosta rentoutuu ensimmäisen suihkun jälkeen 😊

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...