keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Miten ne loungeverhot oikein ripustetaan?

Makuuhuoneisiin tulee pimennysverhot sälekaihtimien lisäksi. Niiden kiinnityksestä on myös visio, jonka toteuttamisen selvityksessä meni yllättäen hetki. Eikä vähiten siksi, että ei oikein meinannut tuo oma motivaatio riittää kaiken muun raksaamisen, tilaamisen ja loputtoman säätämisen ohessa tämmöisiin verhoasioihin.

Näitä jaksaisi miettiä sitten muuton jälkeen ihan antaumuksella mutta kun pimennysverhot olisi kyllä kiva saada heti käyttöön. Ei tule muuten uni. Suomalaisten perustaito nukkua kesäyön valaisemassa huoneessa katosi jonkun ulkomaanvuoden aikana eikä ikinä palautunut.

Verhot on tarkoitus kiinnittää niin, etteivät kiskot näy. Kiskot tulevat alakerrassa kattoon ja yläkerrassa ne pitää ikävä kyllä kiinnittää rimakaton vuoksi seinään. Yksi mahdollisuus olisi ollut upottaa kyllä kisko kattoon alareuna rimojen tasalle mutta en ollut ihan varma toimisiko se tämän verhokiinnityksen kanssa.  Olisi vaatinut suunnittelua. En jaksanut miettiä. Tulkoot kiskot seinään, ovat kuitenkin valkoiset, erottuvatkin vähemmän niin.

Tämmöistä kiinnitystä näkee usein hotelleissa ja ilmeisesti tuolla riputustustavalla laitettuja verhoja nimitetään sitten hienosti loungeverhoiksi. Kaikkea sitä taas oppiikin.

Loungeverhot (Kuva kirsch.fi)

Loungeverhot, joissa kisko ei näy verhon takaa.  (Kuva  sipa.s-palvelut.fi)
Sain selville ankaralla kuukkeloinnilla, että tällaiset verhot kiinnitetään rypytysnauhaan koukuilla takaapäin ja verhon reunan alapuolelta. Muille varmaan selvä kuin pässi mutta itselle kyllä ihan uusi kiinnitysmetodi.

Verhojen kiinnitys koukuilla siten ettei tanko näy (kuva alexsandramia.fi)Verhojen mitoituksen suhteen pitää olla tarkkana.
Lopulliset verhot ovat yleensä noin 2 -3 cm lyhyemmät kuin katon ja lattian välinen mitta. Ja tuo koukuille tarkoitettu nauha pitää asemoida niin, ettei se näy verhon alta. Eli korkeus voi olla eri riippuen siitä onko kisko seinässä vai katossa.

Löysin kiskoiksi punosvetokiskot, jolloin verhoa liikutellaan verhon sivuissa olevista naruista.  Naruilla verhot saadaan avautumaan vain toiseen reunaan tai keskeltä molempiin suuntiin.  Nämä kiskot maksavat noin tuplasti enemmän kuin normaalit u-kiskot mutta ovat minusta hintansa väärti. Varsinkaan kun ei saatu niitä puukaihtimia. Siinähän tuli iso säästö, joka upotetaan nyt osin näihin kiskoihin.

Näissä punosvetokiskoissa koukkujen alareunan korkeus on oltava n. 6 cm verhon yläreunasta jotta tanko ei näkyisi. Ja yläreunan vastaavasti noin 4 cm, jos koukut ovat n. 2 cm korkeita.

Verhojen leveyskin pitää arvioida ja ne taas ovat yleensä noin 1,5 x peitettävä pinta tai sitten vaihtoehtoisesti se riippuu rypytyksestä tai noista loungeverhon aalloista.  

Uuh, piti taas tehdä yksi taulukko näillekin ennen kuin pääsi edes asioimaan kangaskauppaan.

Siellä totesin ilon säästöistä olleen lyhytaikainen ja oletukseni toimitusajoista olleen ylioptimistinen...

Näitä täysin pimentäviä verhoja odotellaan joskus 8 vkon päästä valmistuviksi.

2 kommenttia:

  1. Hah, et ole kuule ainut, joka on näitä pähkäillyt! ;) minä jouduin kanssa tuskailemaan tovin tällaista kiinnitystapaa, mikä sai jo epäilemään omaa älykkyysosamäärääni! Toteutin nämä Ikean tarvikkeilla ja pellavaverhoilla, joilla lopputulos on rento, mutta silti todella siisti, kun kisko ei näy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No lohdullista kuulla etten ole ainoa, kun todellakin ihmettelin pitkään tuota kiinnitysasiaa 😁 Pellaverhoilla kuulostaa tosi kivalta ratkaisulta ja tekisikin mieli itselläkin laittaa sellaiset kepeät verhot kesää kohti, jos ei olisi tuota pimennystarvetta.

      Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...