sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Raksapäiväkirja vko 42: lattialaattaa ja lisää rimakattoa

Olohuone alkaa nyt kuoriutua esiin, on sitä kattoa ja nyt myös lattianaihiota nähtäväksi.Keittiö on tulossa viikolla 6, joten keittiö-olohuoneen laatoitus piti tehdä alta pois heti kun rimakatto oli valmistunut. Kiinnityslaastin pitää ehtiä kovettua rauhassa vähintään kaksi viikkoa ennen kuin sen päälle voi laskea raskaampia esineitä. Laatat voivat muutoin liikahtaa, ja niistä tulee vielä kopoja.

Tällä viikolla laatoitettiinkin lähes koko yläkerran yleinen tila. Betonilattia primeroitiin Mapein primerilla ennen laatoitusta, joka tehdään joka paikassa 2 mm minimisaumalla. Saumaus on toki vielä tekemättä.

Kiinnityslaastiksi laatoittaja pyysi Mapein Maxi S:ää, jota tilattiin lavallinen mutta ei kuulemma riitä. Laatoittaja tasoittaa lattiaa tuolla kiinnityslaastilla sitä mukaa kuin laatoittaa sitä. Ko. laastia menee näin vähän enemmän mutta työ sujuu joutuisammin kuin jos lattia tasoitettaisiin kokonaan ennen laatoitusta.

Amatööri ihmettelee, että miksi sitä lattiaa ei saa valun yhteydessä jo riittävän suoraksi. Siellä autotallissakin oli 5 m matkalla sentin heitto. Tuntuu isolta toleranssilta. Onko tämä alan käytäntö, kysyn vaan.

Koko avoimeen  tilaan valittiin laatta kahdesta syystä: ei ollut järkevää kohtaa mistä tyylikkäästi vaihtaa materiaali laatasta ruokailutilan jälkeen parkettiin sekä isot ikkunat, jotka armottomasti paljastaisivat koirien kynsien naarmut parketissa.

Urban Ivory 60x60

Lisäksi laattoittaja ehti vesieristämään pesuhuoneen seinät. Vedeneristykset tehdään Weberin Vetonit-systeemillä. Vesieristys tuli myös keittiökaappien alle lattialle ja seinänrajaan.

Keittiön vesieristys kaapistojen alla. Mikä on todistettu.

Pesuhuoneen seinien vesieristyksiä. Laatoituksen eli katon korkeus täsmättiin laattajakoon ollen n. 240cm eli liikutaan aika lailla saunan korkeussuositusten äärirajoilla.

Itse primeroin yläkerran makuuhuoneessa ja alakerran monitoimihuoneessa parketin alle jäävän betonilattian. Käytin Weberin Primeria, jonka levittelin telalla. Vaihteeksi sellaista kevyttä kenttäheinää raksahommaksi. Ilahduin. Varsinkin kun tajusin nerokkaasti vielä kiinnittää varren telaan ja loppui se arpominen että konttaisiko, kyykkisikö vai kumartelisiko eli rassaisiko sivusiteen katkaissutta polvea vai rasittaisiko välilevyn repeämästä lähes toipunutta selkää.

Primeri lopetti betonilattian pölyämisen, jota irtosi vielä hionnasta huolimatta. Toisaalta se hidastaa hieman myös lattian kuivumista. Noista huoneista aloitetaan kuitenkin parketin laitto, joten ovatpahan valmiina. Niin kuin ovat ne parketitkin, tulivat perjantaina.

Sillä ehkä tässä laitetaankin jo parkettia sillä välin kun yläkerran kattohommat seisovat lattialaatoitusten vuoksi. Lattiat ovat kuitenkin jo riittävän kuivat jatkotöille, kun valuista on nyt kellarissa 27 ja yläkerrassa 20 viikkoa. Kuivurikin on ollut käytössä tähän asti. Tekisi kovasti mieli tehdä mythbustershengessä sellainen epätieteellinen testi, että teippaa höyrynsulkumuovia betoniin, ja katsoo nouseeko kosteutta vai ei.

Rimakattoa tehnyt timpuri lopetti urakkansa, ja meille jäi siis vielä yläkerran komeroiden ja kylppärin katon rimoitus. Jii laitteli loppuja sähkörasioiden koolauksia ja kiinnityksiä. Piti ostaa korkeammat tikkaat, kun telineet eivät noihin tiloihin mahtuneet ja vanhoilla raksatikkaillakin loppui vertikaalinen ulottuvuus yläkerran katedraalissa. Nyt minäkin ulotun laittamaan sen joulutähden ikkunaan.

Makkarin rimakatto. Palovaroitin ja kattovalorasia siinä harmoniaa hajoittamassa.

Tehtiin muitakin pikkuhommia viikonloppuna. Alakerrassa kiinnitettiin lednauhoja alumiinilistaan ja listoja alaslaskuihin. Suurennettiin ne ledpaneelien reiät ja napsautettiin paneelit kattoon.

Paulmannin ledivalot paikoillaan. 

Itse rohkaisin mieleni  ja maalasin yläkerran valkoiset iv-venttiilit mustiksi. Näin ne ei erottuisi niin hyvin rimakatossa.  Yhden kokeilin maalata spraymaalilla, mutta maali tarttui huonosti. Liukui vaan pinnalta alas. Olisi tarvinnut pohjamaalin.  Tuli siitä kuitenkin siedettävä. Kaukaa katsottuna, niin kuin niitä katsotaankin.

Seuraavien kohdalla ostin Helmi pohja- ja kalustemaalia (koska halusin mattaa, muutoin olisin ottanut aina mahtavaa Miranolia) ja töpöttelin venttiilejä vaahtomuovisiveltimellä. Tarttui yhtä huonosti. Olin kyllä yrittänyt hioa kovaa tehdasmaalattua pintaa mutta eihän se siitä ollut millään, lähinnä vain kiilteli tyytyväisenä enemmän.  Olisi pitänyt hiekkapuhaltaa. Epäilys heräsi myös oliko metallipinnassa tehtaan jäljiltä jotain irroitus- tai suoja-ainetta, eli olisi pitänyt pyyhkiä ne puhdistusaineella ensin.

Tähän vielä iv-asentajan neuvo eli kysy automaalaamosta hiekkapuhallusta ja ruiskumaalausta, älä maalaa itse. Tulee  huono.

Kysyinkin mutta ei kiinnostanut ketään pieni projektini. Siksi aloin itse hommaan, huononkin lopputuleman uhalla. Lupasin kyllä typertyneenä hommaani seuraavalle Jiille ostaa tilalle uudet valkoiset venttiilit, jos sösseröin ne totaalisesti.

Ensi viikolla kuvia paskan pintakäsittelijän pajasta. Keskeneräisiä en kehtaa esitellä.

2 kommenttia:

  1. Terve!
    Itsekkin maalasin mustaksi iv-venttiilit saunan ja pesuhuoneen osalta. Puhdistin tinnerillä venttiilit ja kuivasin hyvin. Maalasin mustalla spray maalilla kehän ja lautasen erikseen. Maali on pysynyt nyt 7 kk ja ovat vielä kosteissa tiloissa. Saahan sen iv- hatun sitten uudelleen irti ja käsittelee uudelleen jos maali lähtee pois.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kuulla rohkaisevia tuloksia! Tuo tinnerillä tai muulla liottimella pinnan putsaus taitaa todellakin olla se oleellinen asia tähän venttiilien maalaushommaan ryhtymisessä.

    VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...