sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Raksapäiväkirja vko 41: rimakattoa ja seinälaattoja

Rimakaton teko alkoikin heti maanantaina. Osin se sisälsi kyllä amatöörien tekemien valmistelujen purkamista ja korjaamista, mutta katon teko pääsi silti hyvään vauhtiin jo ensimmäisenäkin päivänä.

Ja se alkoi heti näyttää juuri niin upealta kuin kuvitelmissakin.


Sähköä tulee ihan seinästä.

Maanantaina asennettiin myös pistorasioita, katkaisimia ja alakerran alasvalojakin, eli spotteja ja muutama ledpaneeli.

Ihmeteltiin miksi kodinhoitohuoneen ledpaneelien reikä on liian pieni. En ollut huomannut tilausvahvistuksesta, että vahvistettiin isompi ja tehokkaampi malli kuin pyysin. Sen myötä tuli myös sellainen moka, että nämä paneelit oli suunniteltu sävyltään 2700 K:nä ja nyt ne tulivatkin 4000K:na. Paneelit olivat jo katossa kun tämän huomasin.

Hetken asiaa pohdittuani totesin asian olevan ok. Meillähän on nyt iltavalaistuksessa käytössä tuo pehmeämpi 2700 K ja aamu/päivä/siivousvalona valkoisempi 4000K.

Ehkäpä tuo paneelivalon väri menikin sittenkin vahingossa juuri oikein.  Ja jos yhdistelmä ei toimi, niin ei auta kuin vaihtaa ne myöhemmin...Luultavasti laitetaan arkieteisen avonaulakon yhteyteen jokin verkkovirralla toimiva tunnelmavalo iltoja varten.

Sielujen silmilläni näen kyllä taas itseni kulkemassa rämppäämässä valoja päälle ja pois, kun perhe ei ole oppinut tätä nerokasta valojärjestelmääni ja on laitettu taas ihan väärä valo siihen vuorokauden aikaan päälle. Laitanko miesväelle semmoiset pikkutarrat katkaisimiin päivää ja iltaa varten, että oppivat metodin?  Eli olikohan tämä taas aivan turhaa hifistelyä ja olisi pitänyt ottaa kaikki vaan 2700 K:nä?

Tähän kikkailuun oli kyllä itse asiassa järkevä syy johtuen  IP64 nauhojen värinsävystä. Nauhaa suojaava polymeeripinnoite viilentää väriä n. 800 K:ä ja keltaisempia nauhoja ei saanut riittävällä valovoimalla. Tämä ohjasi sitten muidenkin nauhojen värisävyvalintaa.
 
Ihmeteltiin myös miksi saunaan kiukaan ohjauspaneelin sähköputken ulostulo on aivan liian korkealla (kiviseinässä...) eli  jälkimmäisessä tapauksessa käytännössä toinen sähkäri ihmetteli toisen sähkärin työtä. Se joudutaan nyt peittämään, ja kiukaan johto vedetään putkessa paneelin ja eristeen välissä, tai lauteiden alla toiseen paikkaan.

Ihmettelin kyllä myös miksi olin hyväksynyt joskus kesällä ulkoseiniä tehdessä pikkuvessan seinärasiat melko korkealle seinälle. Että eikö sitä käynyt aiemmin mielessä, että ne olisivat voineet olla vaikka siinä heti allastason yläpuolella. Tärkeintä kuitenkin on, että peilikaapin sisällä on yksi paikka, jonne saa sähköhammasharjan ja partakoneen laturin pois silmistä.

Oikeastaan joka viikko ihmetellään jotain, pienempää tai suurempaa asiaa. Kyllä helpottaa, kun tuo ihmettely vihdoin päättyy, ainakin näiden raksapulmien osalta.

Sähkörasioiksi valittiin siis perustyylikäs, tunteita herättämätön ABB Impressivo valkoisena. Ulos sähkörasiat tulevat mustana ja yläkerran pesuhuoneeseen harmaata laattaa vasten antrasiittina pari rasiaa. Arkkitehdin neuvo oli ottaa rasian väri aina lähellä seinän sävyä. Unohdin sitten ne räyhäkät mustat rasiat.
9.1.2017: sähköä tulee seinästä. Rasia on väriltään vielä vähän kylmemmän valkoinen kuin seinä.

Rimakaton etenemisestä ja kustannusarviosta.

Mäntyiset Sorasävyllä lakatut sormijatketut rimat ovat siis 20x45 leveitä ja niiden välinen rako on 20. Timpuri halusi ampua rimat suoraan päältä viimeistelynaulaimella ja yskiskelin asiaa hetken. Uskoin sitten vakuuttelua, että reiät eivät todellakaan näy mihinkään. Ja eivät ne näkynetkään. Turha siis ampua niitä sivuilta käsin ollenkaan. Käytimme 1,2x38 mm viimeistelynauloja.


13.1.2017: viidessä päivässä rimoitettu lähes koko k+oh -alue.

Katon sähkö- yms. rasioiden aukot tehtiin suorakaiteen tai neliskanttisen mallisena. Jakorasioiden kohdalle tehdään rimoista kansi aukkoon, niin saadaan vähän rauhoitettua reikäistä kattoa. Iv-venttiilit aioin maalailla mustaksi spraymaalilla mutta ensimmäisen testin jälkeen totesin ettei asiassa ihan niin helpolla pääse.

Seinänrajaan jätettiin 2cm rako kohtiin, johon tulee lednauhan alumiinilista. Muutoin rimat laitettiinkin 0,5 cm päähän seinästä. Myöskin jatkokohta tehtiin kiinteänä, ei raolla. Sitä ei luonnossa juuri huomaa, valokuvissa kyllä paremmin. Pieniä työmaamuutoksia siis alkuperäiseen suunnitelmaan.

Jos jotakuta kiinnostaa kustannusarvio tällaiselle katolle, niin heittäisin lonkalta, että n. 60-70 eur/neliö palkkakortilla olevan työntekijän työt mukaanlukien, urakoitsijan tekemänä tietenkin vielä n. 10-15 % kalliimpana.

Hyvin paljon kalliimmallakin sen saa käyttämällä esim. paksumpia ja kapeampia rimoja, joka olisi omissa silmissäni se "ultimate rimakatto". Ja toki taas halvemmalla tekemällä itse kaikki vaiheet. Kokonaiskattokustannusta leikattiinkin taas alakerran edullisella katolla, eli ruiskumaalatulla ontelolaatalla sekä tekemällä valmistelut ja osa katosta itse.

Ylhäällä katto ratkaisi kaikumisongelman ja alhaalla odotellaan ensin, kuinka tekstilit ja huonekalut vaikuttavat. Nythän siellä kaikuu kuin kanjonissa, ja kova laattalattia tuskin helpottaa asiaa.

Seinälaattoja kylppärissä, jonka koko harmittaa.

Kosteiden tilojen seinät on nyt vesieristetty, ja laatoitus alkoi. Seinien laatta on sama kuin lattioillakin eli Porcelaingres Urban Ivory. Koko vain on eri, 30x60. Lattioilla taas on 60x60.

Laatat laitetaan suoran  votsisauman sijaan tiililadonnalla, koska halusimme seiniin vähän elävyyttä, nyt kun sitä ei lattialaattoihin nähden eri värisillä laatoilla tule. Tähän kotiin halusimme kuitenkin yksiväriset pesutilat ja mielummin vähän tummemmanpuoleiset.

Sovittiin, että ladonta olisi 1:3 mutta ilmeisesti se ei sitten kapeahkolla seinällä ollut toiminut, kun laatoittaja oli päätynyt 1:4 maksimoidakseen kokonaiset laatat peräseinällä. Vähän häiritsee mutta toisaalta kesti kolme päivää huomata tämä ero. Ei siis kovin vakavaa. Laatta itsessään on myös yhtä hieno kuin kuvitelmissa, joiden varassa näitä päätöksiä paljon tehdään.

Kylpyhuoneen koko on suurimpia harmituksenaiheita suunnittelussa. Kylppäri (1600×2500= 4 neliötä) olisi saanut olla 50cm leveämpi, ja sen olisi oikein hyvin voinut napsaista viereisestä 6:n neliön vaatehuoneesta.  Kuvissa se näytti tilavammalta kuin onkaan mutta olisi pitänyt silti ymmärtää kyseenalaistaa koko.  Rakennesuunnitteluvaiheessa kylppäri vielä kapenikin 10 cm. Ehkä tämä oli arkkitehtimme pyrkimyksiä pidellä kiinni budjetista, sillä ovathan nämä kodin kalleimpia neliöitä.

Vasemmalla suihkunurkkaus, johon ei taida lopulta mahtua kuin kaarevat 70x70 tai max. 80x80 seinät. 
Näyttää siltä, että joudun unohtamaan ne mustakehyksiset lasiseinät kokonaan, sillä kirkas simppeli malli toimii parhaiten.. ja ei puhettakaan, että tuohon väliin mahtuisi kiinteä seinä.

Oikeassa alakulmassa seinäwc:n kotelon varaus. Korkeus valikoitui lopulta kokonaisten laattojen perusteella, eli se jää alle 120 cm. Kuori tehdään lujalevystä ja koolaukset puusta.

Jos joku etsii betoninväristä laattaa, niin tässä yksi. Alla hiottua, kuivaa betonia.
Tapahtui sitä muutakin tällä viikolla. Katseltiin mattoliikkeen edustajan kanssa mattovaihtoehtoja portaisiin ja hylättiin sisal liian jäykkänä. Vaihtoehdoksi jää siis tekokuituinen kokolattiamatto mustanpuhuvana. Näistä odottelen nyt näytteitä. Ajattelin myös selvitellä mielenkiintoisen uuden tuttavuuden eli nestemäisen kangastapetin käyttöä portaiden pinnoituksessa, sillä sen asennus näyttäisi olevan helpompi ja myös edullisempi prosessi.

Viikonlopuna maalailin myös seinän sisään liukuvien ovien koteloiden sisuksia ja suunniteltiin aukkojen listoitusta. Asenneltiin myös yläkerran lednauhojen alumiinilistoja ruuvaamalla listat koolauksiin kiinni ja laiteltiin taas kangasta kattoon.

Lyhennettiin ulkona sadevesikaivojen putket, jotta ne syöksyt saataisiin nyt oikeamittaisiksi. Peltityöt ovat edelleen kesken vaikka laskutuksesta voisi päätellä aivan toisin.

Tehtiin myös takan sisustustiilien ladontasuunnitelmakin. Nämäkin laatat tulevat 1:4 jaolla, jotta saadaan jako pelaamaan myös kulmissa.

Ensi viikolla tulee näyte Laattapisteeseen allaolevasta laatasta, ja todella toivon sen olevan nimensä lupauksen mukaisesti musta eikä tummanruskea, kuten se joissakin kuvissa näyttää olevan.
Rondine New York Black 6x25x1 (kuva ceramicarondine.it)

Katto- ja laatoitustyöt jatkuvat taas seuraavalla viikolla. Timpuri laittelee ensi viikolla vielä eteisen, makuuhuoneen ja vaatehuoneen rimat kattoon loppujen eli kylppärin ja komeroiden jäädessä sitten meille.  Kolmen viikon päästä alkaa tulla sitten jo kiintokalusteita. Saa alkaa jännittää keittiötä ihan todenteolla.

Muutto maaliskuussa tuntuu edelleen realistiselta aikataululta, jos ei tule jotain isoja yllätyksiä ihan puskan takaa. Ei kai. 

5 kommenttia:

 1. Moikka! Hyvältä näyttää edistyminen! Odottelinkin jo tätä teidän rimakaton näkemistä kuvissa. Kovin samaltahan tuo näyttää kuin katselen tässä olohuoneessamme ylöspäin. :) Hienoa, että olette lopputulokseen tyytyväisiä, kun tätä meidän kattoa pitkälti kopioitte sitä livenä näkemättä. :) Nuo päältä naulaaminen ja neliön malliset aukotukset säästivät kyllä varmasti selvästi timpurin aikaa, kun itse tuli nyhrättyä aika pitkään muutamien pyöreiden reikien tarkan mittaamisen ja sahailun kanssa.

  Kaivettiin juuri tänään itsekin rimakaton rakentamisesta säästetyt reilu sata muutaman kymmenen sentin hukkapalaa autotallista. Kokeillaan ainakin tehdä KHH:n ns. pukuhuonenurkkaukseen seinälle rimoitus niistä. Jos pätkistä saisi fiksun näköisen vähän taiteellisen lopputuloksen, niin ei tarvitsisi ostaa uusia pitempiä rimoja ja sävyttää niitä. Nurkka on jo maalattu mustaksi ja rakennettu siihen Ikean keittiökaapeista penkki. Rimoitus vielä tässä joku päivä, niin on taas omaan blogiin kirjoiteltavaa.

  Itse pidän valkoisesta valosta kiinteissä valaisimissa. Varmasti hyvä vahinko, että tuo kodinhoitohuoneen valaisin tuli 4000K:na. Meillä on itsellä 5000K:ta sielläkin työskentelyvaloina. Ja tunnelmavalaisimissa on sitten iltaoleskeluun valkoisen sävyltään säädettäviä lamppuja, joilla saadaan sitä himmeämpää ja keltaisempaakin valoa, jolle on toki myös paikkansa.

  Tuomas / Tummaa puuta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, nyt kyllä tosiaan tulee näkyvää tulosta joka viikko! Kattoa määritti pitkälti myös arkkitehdin valinnat julkisivuun, joiden haluttiin toistuvan myös sisällä mutta kyllähän teidän kauniin katon kuvat ja tarkat vinkit kovasti helpottivat päätöstä, erityisesti rimavälistä. Honkatalolta löytyi myös kuvia identtisestä ratkaisusta ja hyvin vastaavasta värimaailmasta.
   Melko erilainen fiilis olisi tullut esim. toiseen suuntaan rimojen laitosta ja/tai puolet kapeammasta välistä, eli on noissa yksityiskohdissa kyllä puntaroitavaa.

   Poista
  2. Juu! Tuo rimojen välinen rako on kyllä omastakin mielestä oleellisista olla riittävän iso, vaikka moni on tehnyt rimakattoja selvästi pienemmillä raoilla, jolloin lopputulos on ainakin kuvissa melkein paneloidun näköinen. Mullekin kuvaamasi paksumpi ja kapeampi rimoitus olisi se hienoin ratkaisu eniten kolmiulotteisena, jos ei budjetilla olisi merkitystä.

   Poista
 2. Todella hieno rimakatto! Tuo oli itselläkin tähtäimessä, mutta taidetaan tasoittaa+maalata kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä tykätään! Vielä te ehditte miettiä josko sitä sittenkin rimaa, vaikka teillä tuota seinää hurjaa tahtia nouseekin. Auttaa kyllä kovasti jo akustiikkaankin tuo kangas ja puu.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...