sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Raksapäiväkirja vko 40: takka-asennusta ja rimakattovalmisteluja

Joulun hiljaiselon jälkeen Hiidenpesässä tapahtuu taas näkyviä asioita. Takka ja hormi on asennettu ja laatoitusten pohjatyöt aloitettu kosteiden tilojen seinien tasoituksilla. Rimakaton valmistelut ovat myös vauhdissa. Lednauhoja on alustavasti pällistelty.

Itse asiassa, maalauksesta eteenpäinhän kaikki mitä tapahtuu tästä lähtien on sitä näkyvää, lopullista sisäpintaa. Nyt ei enää riitä, että asiat tehdään oikein, lisäksi ne pitää toteuttaa viimeistellyn näköisesti.

Vaikea välillä uskoa, että ollaan vihdon tässä vaiheessa mutta vuoden etenemisen näkee hyvin tästä raksavuosi 2017 kuvasarjasta. Kyllä tässä on kuulkaat urakoitu. Muutkin kuin työmiehet.

Kiertoilmatakka pintaa vaille valmis.

Takan asennus alkoi heti toisena arkipäivänä. Ensimmäisenä takkasydän pungerrettiin pystyyn kolmen miehen voimin. Siinä meni aikaa ehkä 20 sekuntia. Olimme varautuneet itse sellaiseen puolen tunnin äherrykseen ja varustautuneet erinäisin apuvälinein.

Tässä vaiheessa ihmeteltiin sitten, miksi hissiluukku ei laskeudu alas asti. Tai oikeammin miksi vastapaino oli ihan vinossa. Takasta piti purkaa etupaneeli pois, jolloin selvisi, että  takkaa liikutellessa vaijeri oli tipahtanut jengoiltaan telalta, jonka varassa luukku ja paino liikkuivat. Asentaja naureskeli, että onneksi huomattiin tämä nyt, eikä vasta sitten kun takka oli jo asennettu. Ja tulipahan nähtyä tuo simppeli hissimekanismi samalla.

Asennuksessa meni kaksi pitkää päivää. Ensimmäisenä päivänä tehtiin takan kuori lähes valmiiksi ja toisena asennettiin Schiedel Permeter hormi.

Takan kuori on tehty kalsiumsilikaattilevyistä, joiden pinta ei lämpene ulkopuolelta 60 astetta kuumemmaksi. Paloja kiinnitettiin toisiinsa saneerauslaastilla, puuruuveilla ja kulmaraudoilla. Levyillä suojattiin varmuuden vuoksi myös harkoista tehty takaseinä ja siitä päätettiin rakentaa myös palovälikatto alunperin suunnitellun lujalevyn ja palovillan sijaan.

Lisäksi poikettiin alkuperäisestä suunnitelmasta laittamalla kolme tuuletusritilää kahden sijaan. Takkasydämen teho on 12,5 kW ja kaksikin olisi riittänyt tällaiselle keskikokoiselle tohisijalle mutta asentajamme ehdotti ottamaan varman päälle. Kaksi mustaa ritilää ostin erikseen toimittajalta  ja sydämen mukana tuli myös tehdastoimituksena kaksi valkoista ritilää, joista toinen pitää maalata nyt itse mustaksi.

Alas sijoitettiin yksi suljettava ja ylös kaksi avointa ritilää palovälikaton alapuolelle takan molemmin sivuin. Aivan ylös taas jätettiin noin 5 cm korkeat vapaat tuuletusraot molemmille sivuille. Takka ottaa korvausilman vapaasti altaan, jossa on ulkoseinän läpi asennettu suljettava iv-hormi.

Palovälikaton alla on eristämätön palohormi ja sen yläpuolella taas eristetty. Huopamies kävi vielä tiivistämässä läpiviennin katolla asennuksen jälkeen.

3.1.2018: ensimmäisen asennuspäivän ilta

Silikaattilevyt verkotettiin ja pinta tasoitettiin saneerauslaastilla. Tästä eteenpäin sen voisi pinnoittaa esim. laastilla, laatoilla tai sisustustiilillä kuten me. Odotellaankin näytettä mustasta tiilestä saapuvaksi laattaliikkeeseen.

Takkasydän on Piazzetta MA 266SL Tulituotteelta ja
sen siistin ja ammattimaisen asennustyön teki Takkavisio.
Raksakoira antamassa mittakaavaa.

Takka on 60 cm syvä ja 80 cm leveä. Ylhäällä aukko ilmanottoritilälle. Sen yläpuolella on vielä irtonainen pala, jotta saamme laitettua rimakaton siististi reunaa vasten ja ujutettua mustan kankaan takan reunan alle.

Vasemmalla siis kaksi tuuletusritilän paikkaa sekä piuha, josta avataan ja suljetaan korvausilmaventtiili. Nämä suljetaan, kun takka ei ole käytössä, minkä pitäisi estää mahdollista vedon tunnettakin.

Tällä viikolla myös roudattiin. Kannoimme, kelkoimme, raahasimme ja kärräsimme sisään mm. 4 lavaa ihan hitoksen painavia laattalaatikkoja sekä 1500 m rimaa. Jätin suosiolla parketin kotiinkutsun ensi viikolle. Mieluiten pitäisin sen kauemminkin pois työmaalta mutta kaupan teosta on jo niin pitkä aika, että omatuntoa soimaa.

Sorasävyistä rimaa koko 45x20x4500, näyttää tässä keltaisemmalta kuin todellisuudessa. Ei kuitenkaan vastaa ihan sävyltään parvekkeen tulevaa kattolaudoitusta mutta toisaalta riittävän lähellä myös etuikkunoiden karmien sävyä.
Otin kuulkaa portaan käsijuoksun sitten ihan tammisena, kun kyllästyin näihin erilaisiin lopputulemiin.

Rimakaton valmisteluja eli mitä opimme tähän mennessä.

Yläkertaan tulee siis harvarimakatto kaik6kialle, paitsi mahdollisesti eteis- ja ruokakomeroon. Valmistelut aloitettiin perjantaina jokamiehen sähkötöillä. Kiinnitettiin (tai Jii siis) siis kattopistorasiat ja jakorasiat oikeille paikoilleen; rasiat ruuvattiin lautaan ja lauta koolaukseen. Lisäksi tehtiin rasioiden ympärille koolaus riman kiinnitystä varten. Siinä nyt ovat, toivottavasti oikeilla paikoillaan.

Lisäksi vedettiin vielä muutamien spottien johdot sekä lednauhojen päät kohdilleen. Otimme vapauden muuttaa taas kerran mieltä alkuperäisestä suunnitelmasta ja siirsimme lednauhat ikkunaseinille katonrajaan, sen sijaan, että ne olisivat kulkeneet keskellä kattoa rimojen välissä.

Jakorasioita tulee niin helkkaristi rikkomaan rimoitusta. Kirosin ettemme hoksanneet suunnitella osaa niistä valkoisiin, kevyisiin väliseiniin tai edes komeroiden kattoihin. Ratkaisuna teemme kaikki aukot suorakaiteen tai neliön muotoisena ja rasioita peittämään tehdään rimoista kansi. Suunnitelkaa te rakentavat  lukijat jakorasioiden paikat paremmin, jos sähkösuunnittelijanne ei ole asiaa jo huomioinutkin.

Sitten alkoikin mustan suodatinkankaan asennus. Toinen vaihtoehto olisi tervapaperi mutta päädyimme nyt kankaaseen lähinnä akustisista syistä. Vähän kyllä mietityttää onko se juuri oikea ratkaisu mutta sillä mennään. Materiaalihan on mm. urheilukalsareista tai eteismatoista tuttua polypropeenia, tekokuitua.

Emme saaneet kuitenkaan alunperin suunniteltua kangasta eli 2m leveää rullassa myytävää tavaraa, koska se oli juuri loppunut Bauhausista (Murphyn laki, olin vain seurannut saldotilannetta ja kankaan hankinta jätettiin viime tinkaan eli torstaille). Hain sen sijaan toisesta rautakaupasta kaksi pakettia ja tarkan markan tätinä ostin tietenkin neliöhinnaltaan edullisimmat 5x10m paketit sen tarkemmin asiaa puntaroimatta.

No, isoon olohuoneen kattoon saatiin ensimmäinen rulla leviteltyä erittäin monipuolisesti kykyjään osoittaneen gyprocnostimen avulla. Koko kiinnitystyö onnistui Jiiltä yksin, itse rullailin kärryä ja nostinta aina käskystä ja ojentelin puuttuvia tavaroita. Kangas nidottiin aina nurkasta kiinni molempiin suuntiin, ja siitäpä sitten eteenpäin. Melko sileästi se saatiinkin paikoilleen muutaman korjausliikkeen kera.
6.1.2018: tästä lähtee yhden miehen nitomisoperaatio.
Kuvassa myös takan ritilät paikoillaan.
Mutta sitten tuli pienempien palasten tarve. Tuo 50 neliötä ei siis riittänyt koko olohuoneeseen vaan päähän ja porraskuilun päälle sekä eteiseen tarvittiin pienemmät palat. No alapa tuommoisesta valtavasta 50 neliön kankaasta leikkomaan niitä suoria pieniä paloja....ilman että sotket sen betonilattiasta vielä irtoavaan pölyyn. 

Olisi pitänyt tehdä leikkaussuunnitelma valmiiksi ja ostaa pari pienempää pakettia tuo yhden ison lisäksi. Sain ne kyllä leikattua lopulta suojapahvin päällä mutta mittatarkkuus oli vähintäänkin heikko. Hommassa avusti kyllä ompeluharrastusten tuoma kokemus kankaiden leikkauksessa mutta sitä suuremmalla syyllä olisi pitänyt ymmärtää tehdä kaavoitussuunnitelma.

Viikonlopun aikana, noin 15-16 h:ssa saatiin maisemoitua olohuone-keittiö- eteinen akseli eli vajaa 60 neliötä. Vielä olisi makuuhuone, kylpyhuone ja vaatehuone ja mahdollisesti ne pienemmät komerot. Hommaan olisi pitänyt varata selkeästi enemmän aikaa. Timpuri aloittaa kuitenkin huomenna jo rimojen laiton, ja itse pääsemme omien töiden vuoksi jatkamaan vasta seuraavana viikonloppuna. 

Katsotaan mihin asti rimakattojen tekijänä kokenut timpuri ehtii ensi perjantaihin mennessä. Päästäänkö me itse ollenkaan ampumaan rimoja kattoon vai hoiteleeko timpuri koko urakan.

7.1.2017 tästä jatkettiin sunnuntaiaamuna. Sähkörasiat jäävät upotetuiksi rimojen sisään lukuunottamatta mustia suorakaiteen muotoisia spotteja, jotka tulevat riman pinnan tasalle.


4 kommenttia:

 1. Tyylikäs tuo teidän takka! Ja aivan ihana tuo maisema takan takana.. <3

  T.Anni-Maaria

  VastaaPoista
 2. Kiitokset! Sitä hetkeä odotellessa kun voi istahtaa sohvalle katselemaan maisemia ja takkatulta. Ei ole enää kauhean kaukana se päivä.

  VastaaPoista
 3. Kaunis takka! Ja voi että miten kaunis maisema teillä on. :) Kateeksi käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt ollaan saatu jo näytteet takkaan valitusta sisutustiilestäkin, että joidenkin viikkojen päästä pääsee näkemään lopullisen takan!
   Ja kyllä tuosta maisemasta onkin ammennettu voimaa raksaväsymyksen iskiessä.
   Pitääpäs käydä lukemassa tuota teidänkin blogia. Täällä naapurustossa on useampi Kannustalo, ja on ne kyllä kauniita.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...