torstai 11. tammikuuta 2018

Hiidenpesässä pohditaan sisustusta: eteismatot ostoslistalle


Piensisustusasiat ovat alkaneet taas kiinnostaaa muuton lähestyessä.

En ole juuri kyennyt lukemaan sisustuslehtiä tai katselemaan netin pohjatonta tarjontaa viimeisten kuukausien aikana, sillä sellainen yliannostus on tullut tästä jatkuvasta päätöksenteosta mutta ilmeisesti pahin vaihe alkaa nyt olla ohitse.

Taloa osaa jo alkaa ajatella paitsi loputtomana työmaana myös tulevana kotipesänä, jossa rentoudutaan ja viihdytään perheen ja ystävien parissa, omasta mielestämme tyylikkään sisustuksen keskellä.

Kotoamme löytyy hyvin pitkälle jo irtohuonekalut valmiina muutamaa lasten huoneeseen liittyvää poikkeusta lukuunottamatta, joten sinällään sisustusostokset eivät ole oikein olleet aiheena ajankohtaisiakaan.

Mutta kaksi asiaa joutuvat hankintalistalle.

Verhot, sillä tyrmistyksekseni tajusin jokunen aika sitten, että mitkään nykyisistä, itseäni vuosienkin jälkeen ilahduttavista verhoista eivät käy edes alakertaan. Kattokorkeus on 2700 ja jos haluan verhot piilokiinnityksellä katonrajaan sillä lailla hotellimaisesti, ovat ne kaikki auttamattomasti liian lyhyitä. Ikkunathan alkavat taas lattianrajasta. Näistä verhokiskoista ja verhoista lisää myöhemmin.

Toinen osa-alue on matot.

Kotoamme muuttaa oikeastaan vain muutama matto ja loput kärrätään kaatopaikalle muuton yhteydessä. Matot ovat tulleet tiensä päähän pikkulapsi- ja koiraperheessä. Jos tuota yhdistelmää ei kotoa löydy ei tätä varmasti ymmärrä, ja jos taas löytyy, on asia varmasti päivänselvä.

Olohuoneen mattoja katselin jo alustavasti täällä, kun raksaväsymys ei vielä nostanut päätään. Näiden mattojen ainoa ongelma on se, että ne eivät ole villaa. Itse itseään puhdistava villa on meillä osoittaunut kaikkien parhaimmaksi vaihtoehdoksi.  Voi olla, että jatkan vielä etsintää.

Mutta tuon pohdinnan myötä olen saanut hahmotettua itselleni, että tuollainen ruskeaan taittava tumma harmaa tai lähes musta väri hieman kirjavana voisi olla pääsääntöisesti sopivin väri ainakin vaaleille laattalattioille.

Mustalla parketilla taas matot voisivat  olla vaaleahkoja, ehkä sitten tuon betoninvärisen laatan sävyä. Sitä greigeä, nutriaa tai savea, millä sitä sitten haluaakaan kutsua.  Ellei ihan aleta hurjastelemaan joillain värillisillä matoilla.

Olohuoneen ja ruokatilan mattojen jälkeen tärkeimmät ovat sisäänkäyntien matot. Niin harmilliselta kuin tuntuukin peittää uusi hieno laattalattia matolla, on eteisessä vaan oltava jokin matto.

Ja sille kohdistuu myös vaatimuksia:
  • pitää kerätä hiekat  ja lika ei saa myöskäään näkyä, 
  • täytyy kestää kosteutta,
  • pitää olla jämäkkä eli ei saa olla pohjaltaan liukas laatan päällä,
  • pohjan pitää olla kestävä, esim. kumi ei saa sulaa lämmitettyyn lattiaan kiinni ja
  • eikä haittaa yhtään, jos olisi jopa kivan näköinen.  
Villa ei eteiseen oikein sovellu kosteusvaaran vuoksi, vaan materiaaliksi on hyväksyttävä keinokuitu tai jokin sisalin tyyppinen luonnonkuitu. Tässä asiassa on mentävä käytännöllisyys edellä.

Edellisessä kodissa meillä oli isossa erillisessä eteishuoneessa/tuulikaapissa metritavarana myytävää tummanharmaata kurakaapparimattoa kokolattiamattomaisesti seinästä seinään, kiinnitettynä listojen alle. Se oli ihan mahtava ratkaisu. Matto imaisi kaikki hiekat sisuksiinsa, ja kerran viikossa imuri imaisi ne pois. Se kesti myös ongelmitta kosteutta.  Mutta tällä kertaa en halua peittää kokonaan noita laattoja, joten irtomatto on nyt ainoa ratkaisu.

Tarvitsemme kaksi eteismattoa, eli yläkerran eteiseen yksi ja alakerran arkieteiseen toinen. Yläkerran maton pituus voisi olla n. 250- 300 cm ja alakerrassa riittäisi 200-250 cm pitkä matto.

Katselin vähän mattotarjontaa netistä, ja aloitin kotimaisen sisustustalo Vallilan valikoimasta. Sieltä osui heti silmään muutama vahva ehdokas, jotka täyttäisivät hyvin nuo eteismaton kriteerit:
Vallila Mutteri (kuva netrauta.fi)

Vallila Liisa, musta  (kuva netrauta.fi)


Alennushaukkaa ilahduttaa, että matot olisivat nyt myös pienessä alennuksessa nyt eli saattavatpa lähteä sitten samaan tilaukseen saunan kiukaan ja muiden vielä puuttuvien tarvikkeiden kanssa.

Löysin myös allaolevan vaihtoehdon mutta onko kuitenkin liian yksivärinen tummaksi matoksi? Kirjavammassa ei näkyisi lika yhtä hyvin.
VM carpet Solina (kuva Eurokangas.fi)

Yksi vaihtoehto voisi olla, että teettäisimme maton samasta materiaalista, josta myös portaiden matto teetetään. Matto leikattaisiin määrämittaan ja kantattaisiin.

Pyydän tästäkin tarjouksen mutta epäilen hinnan nousevan sen verran korkeaksi, että ottaen huomioon taas mahdollisen maton vaihtotiheyden (koska jossain lähitulevaisuudessa tulee taas terävähampainen koiranpentu taloon)  ovat ylläolevat valmismattovaihtoehdot realistisimmat.

Sitä paitsi, mitä enemmän tuota ylempää kuvaa katselen, sitä varmempi olen, että se kävisi oikein hyvin sekä ylä- että alakertaan enkä taida päätäni vaivata tällä(kään) asialla enää enempää.





* sisältää blogiyhteistyötä Bygghemman kanssa*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...