torstai 18. tammikuuta 2018

Alasvaloa katossa


Tuli aika tilata myös loput kiinteät valaisimet.

Lednauhat ja alakerran upotettavat spotit olikin  tilattu jo aikaisemmin, sillä spotteja varten tarvitsi tehdä gyprocista tehtyihin alaslaskuihin oikeankokoiset reiät jo useampi viikko sitten. No, eihän ne reiät sitten putkeen menneet, kuten viime raksapäivityksessä päivittelinkin...  Piti tuolloin kuitenkin tilata valaisimet ettei olisi käynyt niin, ettei niitä saakaan ja reiät ovat katossa jo valmiina. Tilasinkin spotit ja paneelit samasta paikasta kuin nauhat.

Tuli tehtyä vähän kiireinen päätös. Unohdin, että halusin spotin olevan upotettuna kehyksessään ja että olin epäluuloinen himmennyksen suhteen.

Nämä Paulmannin ledspotit ja paneelit tulivat mattavalkoisina, katon värisinä siis ja neliskanttisina. Tämä neliskanttisuus on nyt jostain syystä ollut itselle tärkeä kriteria mutta en ole lähtenyt sitä tarkemmin analysoimaan. Kulmikkuus kuitenkin toistuu nyt kaikissa valaisimissa mikä aiheutti myös lisähaasteita etsinnässä.

Pienemmät, alakerran aulaan ja monitoimihuoneen alaslaskuihin tulevat spotit ovat suunnattavia sekä himmennettäviä. Kodinhoitohuoneen ja arkieteisen isommat valaisimet ovat  puolestaan pieniä ledpaneeleja.

Paulmann  Panel ledpaneeli ja Coin alasvalo.
Noh, alasvaloja tarvitsi siis vielä lisää. Pesuhuoneisiin suunniteltiin samantyyliset lasi- tai akryylipintaiset IP44 - luokituksella olevat spotit kuin vanhassa kodissa. En löytänyt läheskään yhtä hienoja kuin ne mutta kylläkin edullisemmat ja kiinteällä ledvalolla varustettuna. En kyllä jaksanut kauheasti etsiäkään, koska olkkarin spottien etsinnässä meni kaikki sisustusasioihin varattu energia.

Aneta Vetro, jota löytyy kahta kokoa.
Hmm, kiinnitystapa ja rimakatto voivat olla mielenkiintoinen yhtälö.


Olohuoneeseen on tulossa himmennettävät tuplaspotit takan kohdevalaisuun sekä portaikon päälle. Niiden piti olla lisäksi mustat ja neliskanttiset. Ja silleen upotetut, että valonlähde on syvennyksessä. Muistin sen taas.

Yritinkin etsiskellä mielummin vaihdettavalla polttimolla olevia spotteja kuin kiinteitä ledvaloja. Epäilyttää se himmennyshomma. Ei kuitenkaan toimi täydellisesti. Muistin senkin.

Nooh, eipä löytynyt ei. Yläkerran kattokoolauksen syvyys on vain n. 8 cm ja nuo vaihdettavalla polttimolla olevat upotettavat valaisimet vaativat usein vähintään 12 cm tilaa, koska niihin voi asentaa lämpenevän halogeenispotinkin.

Piti ottaa kuitenkin kiinteät ledvalaisimet ja lähinnä haluamani näköiset valaisimet löytyivät SLV-merkiltä. Takan päälle tulee tuplaspotti kohdevalaisemaan tiilimuuria, ja porrasaukon päälle kaksi kappaletta kolmen valon settiä lähinnä ilta-aikaan käytettäväksi. Värin lämpötila näissä on siis 2700 K.

Nytpähän pääsee vertailemaan sitä himmennystä sitten spottien ja lednauhojen välillä, niissä kun on nyt eri himmennysperiaatteet. Että nykiikö, suriseeko, vaihteleeko valon voimakkuus.
SLV New Tria 3 DL Square (kuva lumenluxstore.fi)

Lisäksi puuttuivat vielä terassin ja parvekkeen alasvalot. Ei niillä kiirettä kyllä ole mutta otinpahan samaan kuormaan nekin. Osui tosi kivat silmään ja Jiikin tykkäsi. Isäni sattui näkemään valinnan ja sanoi, että älkää noita ainakaan ottako, niitä oli ennen joka talossa ja ristikot hajoilivat käsiin.

Haluttiin tehdä itse omat virheet ja otettiin silti nämä retrovalaisimet. Vähennettiin niiden määrääkin dramaattisesti alkuperäiseen spotteihin perustuvasta suunnitelmasta. Todettiin ettei parvekkeita ja terassia tarvitse kyllä kovin kirkkaasti valaista, mielumminkin tunnelmallisesti.

Konstsmide Basic upotettava kuparinvärinen valaisin tulee  Sora-sävyiseksi käsiteltyyn terassikattoon. Näissä on E27 kanta, ja otimme samaan syssyyn tarjouksessa olleet Airamin pakkasledlamput valaisimiin.
Koko 27x27 (asennusaukko 20x20x18)
(kuva taloon.com)
Tulevan terassikattolaudan vieressä. Malli on hieno mutta juuri niin rämpylä kuin 40 vuotta sittenkin. Kehitys ei aina kehity.

Olin kuullut eri tahoilta, että Saksasta saa edullisesti valaisimia. Hintavertailujen jälkeen osan lampuista, kuten nuo Konstsmidet sai edullisimmin Suomesta rautakaupasta samassa rahdissa muiden tarvikkeiden kanssa ja nuo mustat SLV:t  selkeästi halvemmalla Virosta edullisella postimaksulla. Virosta ei ole kyllä lähetystä vaan kuulunut...joutuukohan tässä kohta asioimaan luottokorttiyhtiön kanssa vai tulevatkohan kuitenkin.

Lednauha-ja spottisetin otimme Suomesta ihan vaan asiantuntevan palvelun vuoksi, mutta olivat ne hinnatkin kilpailukykyiset. Kilpailutin useassa paikassa nauhat.

Ei otettu Saksasta ei, postikulut yllättivät esim. Amazonilta tilausta tehdessä. Niiden hinnalla olisi ottanut jo kasan spotteja.  Ehkä suoraan valaisinliikkeestä tilaten lähetyskulut olisivat olleet järkevät mutta yhdestä liikkeestä en kaikkia löytänyt, jolloin lähetyskulut olisivat kuitenkin kasvaneet.

Kiinteä valaistus on yksittäisenä eränä rakennuskustannusseurannassa top 25-kuluna, kun lasketaan mukaan myös ulkopuolen valaistus. Ilman pihavaloja mutta sisältäen julkisivun valot, on valaistukseen tuhraantunut noin 5000 eur, mikä on mielestäni todella merkittävä summa.  Huolimatta siitä, että ensisijaisesti on haettu niitä edullisempia vaihtoehtoja.

Onko tässä siten epäonnistuttu vaiko kustantaanko se valaistus vaan näin paljon. Varmaankin olisimme halvemmallakin päässeet, jos olisimme nauhojen sijaan ottaneet perinteiset lukuisat spottivalot tai vaihtoehtoisesti kiskovalaisimet.

Pääosin valaistus on nyt sitten led-tekniikan varassa eli jos investointilaskelmiin on luottamista ei näistä jatkossa tule juuri käyttö-ja huoltokustannuksia kuin pienen sähkölaskun muodossa.

2 kommenttia:

 1. Moi! Tuo mainitsemasi 5000€ on uskoakseni ihan normaali summa ok-talon kiinteistä led-valaisimista ym. valoista, ja enemmänkin niihin saa tietysti aika helposti uppoamaan, jos yhtään ei kilpailuta. Lisäksi tulee erinäiset häiriönestokaapelit tms. sälä. Meillä on kumminkin tykätty kovasti valituista valoista, tasaista ja puhdasta, hämmennyksen pelaa, ei särise ja värise. Ainoa, mikä harmittaa, on kalustetoimittajan paketissa tulleet muutamat liukuovikaspistojen led-spotit, joiden valo ei ole selvästikään yhtä laadukas kuin muissa. Ne varmaan onkin jossain vaiheessa vaihdettava, koska en usko niiden kestävän yhtä pitkään kuin muiden.
  Teillä on hyvin mietitty päivä-iltavalaistuksen eroja myös ledien kautta. Meillä on ledit pääsääntöisesti joka paikassa 4000K, ja vaikka niitä pystyy himmentämään ja osa on roikkuvia valoja, niin illaksi se n. 3000K on kyllä parempi. Meillä on sitten muutamissa paikoissa irrallisia kohdevalaisimia, joilla saa pehmeämpää tunnelmaa tarvittaessa. Tärkeää on minusta myös se, että sähkösäädöissä on valinnanvaraa siinä, mitä valoja / valoyhdistelmiä pitää päällä, ettei ole tyyliin niin, että joko on kaikki päällä tai sitten ei mitään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se taitaa olla, että tuo valaistus on kyllä vaan yksi merkittävimmistä kulueristä, ja helposti oli saanut menemään vielä toiset 5 tonnia.
   Tuo säätömahdollisuus eri valoyhdistelmille ja ledien myötä vielä tosiaan eri valonvärille on meistäkin tärkeää. Pitää olla mahdollisuus säätää illan tunnelmavalosta kunnon siivousvaloihin, aamujakaan unohtamatta. Toivotaan, että ratkaisut onnistuivat meilläkin!

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...