keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Akustiikkapaneelit- vaikeuksien kautta Kontoon

Monitoimihuoneeseen on suunniteltu akustiikkalevyt kattoon. Tässä tehoneliötilassa katsellaan jatkossa leffoja, kuunnellaan musiikkia ja tehdään siellä päivisin etätöitäkin. Ei saa siis kaikua.

Huoneen reunoja kiertää gyprocista tehdyt, valkoisella maalatut alaslaskut, joissa kulkee jos minkälaista putkea: on (kylläkin desibeli)viemäriputkea, on liesituulettimen hormia ja  on sähköjohtoja.  Tämän alaslaskun sisään jäävään, ontelolaatalla olevaan tilaan tulee sitten akustiikkalevyt. 

Alaslaskussa on myös himmennettävät spotit sekä lednauha antamassa epäsuoraa valoa. Ja niitä jakorasioita ja ilmastointiventtiilejä.  Huoneessa on itse asiassa sekä tulo- että poistoilmaventtiilit, koska ovi tulee olemaan tiivistetty ja äänieristetty. Seinätkin ovat paksut, kantavaa, valettua harkkoa.

Huono kuva selventämään  sekavasti kuvailtua asiaa.

Tehtiin kuitenkin alkeellinen suunnitteluvirhe (tai oikeastaan virhe oli jättää asia suunnittelematta) koskien tuon alaslaskutilan sisään jäävän katto-osan mitoitusta. Se olisi pitänyt mitoittaa jaollisena  standardimittaisille akustiikkalevyille, jotka näyttävät olevan pääsääntöisesti 60x60  tai 60x120 cm.  Tila on nyt sitten tietenkin 150x4300 cm... ei millään levyllä suoraan jaollinen.

Tämä  siis siksi ettei tarvitsisi leikkoa paneeleja.  Olimme jo Bauhausista ostamassa etukäteen katsomamme kohtuuhintaiset Koral levyt, kun siellä selvisi ettei heidän palovillasta tehtyjä paneeleja pystykään sahaamaan. Ainakaan siististi, sahatessa jää se palovillareuna siis näkyviin. Varmaan pölisisikin esteettisen haitan lisäksi. Ecophonin vastaavat levyt piti myös hylätä samasta syystä. Täytyi alkaa selvittämään muita vaihtoehtoja.

PlänÖ oli tehdä akustiikkalevyt itse. Eli puusta kehikkoja,  kanaverkon ja vuorivillan avulla pohja, ja päälle nidottaisiin joku tyylikäs, pölyä keräämätön ja varmaan sitten paloturvallinenkin verhoilukangas. Joltain muropalstalta löysin myös asiantuntevia neuvoja millaisia villoja pitäisi käyttää mihinkin tarkoitukseen. Se oli taas" tieto lisää tuskaa"-tavaraa.  Alkoi ahdistamaan kun ei yhtään kiinnostanut asia mutta koin, että pitäisi kiinnostaa. Jossakin se omankin tiedonhalun raja tulee vastaan ja se on aika lailla siinä, kun sanotaan basso, resonointi, taajuus ja diffuusori.

Mutta ei hätää siis, oli tuo yksi itetein-ratkaisu kuitenkin jo olemassa, työläs tosin. Ja vaatisi sitten vähän perehtymistä akustiikka-asiaan mutta onhan talossa myös mies, jota stereotyyppisesti oletan ym. aiheiden kiinnostavan ainakin pakon edessä.

No, Konton turvelevyjä olimme alunperinkin katsoneet mutta olihan niissä sitä hintaeroa noihin yllämainittuihin merkkeihin nähden, DIY-versiosta puhumattakaan. Tuon Bauhaus-takaiskun  jälkeen tarkistin vielä, että Kontoja pystyy varmasti sahaamaaan, ja avot, onnistuu. Ei siinä sitten oikein muita vaihtoehtoja jäänyt. Nämä muutaman neliön levyt maksavat ehkä neljäsosan koko alakerran katon kustannuksesta, joka siis muutoin ruiskumaalattiin.

Konto akustiikkalevy (kuva konto.fi)

Levyt liimataan suoraan Weberin primerilla pölysuljettuun ontelolaattaan.

Akustiikkaa parannellaan tilassa myös villamatolla ja seinäryijyllä (Jii: "seinäryijyllä...?") Ja toki sohvasänkykin varmasti vaimentaa kaikua. 

Hyvä siitä vielä tulee. Vaikkei niiden murolaisten kriteerejä täyttäisikään.

2 kommenttia:

 1. Jätä rimoilla tms levyjen ja katon väliin n. levyn paksuinen ilmatila niin saa vaimennuksen ulottumaan vähän alemmaksi ja vieläpä lähes ilmaiseksi.

  Tuollaiset seinät on pahoja, ei oikein hyötyä katosta jos jää seinät paljaaksi.

  https://youtu.be/pABvTWSxOes

  Vaikka tuolla ohjeella seinää peittoon halvalla. Eihän se ryijykään turha ole mutta aikas tukeva saa olla että auttaa vastaavasti. Ja ensiheijastuspisteistä kun aloittaa niin auttaakin eniten. Eli sohvalle istumaan ja sitten toinen vie peiliä seinällä kunnes peilistä näkyy kaiutin. Siinä on yksi ensiheijastuspiste. Lisää löytyy tietysti myös lattialta ja katosta.

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitokset oikein hyvistä vinkeistä! Ehdittiin tietenkin tässä välissä nuo levyt jo kattoon liimaamaan. Emme myöskään pystyneet jättämään tarpeeksi isoja välejä niiden väliin, mikä sekin olisi voinut auttaa vaimennuksessa. Paranihan se akustiikka joka tapauksessa mutta näillä ilmaväleillä olisi lopputulos ollut varmasti vielä parempi.

  Pyyheseinäpaneelivinkki on kyllä mainio, sitä taidetaan lähteä tarvittaessa soveltamaan vaikka noihin ensiheijastuskohtiin.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...