torstai 21. joulukuuta 2017

Keittiö tilaukseen eikä muutoksilta säästytty

Keittiötoimitus on tulossa helmikuun alussa. Suunnitelmaa viilattiin vielä joulukuun alku.  Kauppahan piti lyödä lukkoon jo keväällä, jotta saimme toimittajalta tarkat mittatiedot suunnitelmia varten. Siinä vaiheessa nämä suunnitelmat eivät kuitenkaan olleet vielä ihan viimeistellyt, ja mieli ehti muuttua muutamaan kertaan pienistä yksityiskohdista. 

Pitkin syksyä pohdimme suunnitelmaan oleellisesti vaikuttavia kodinkoneita. Laitammeko kaksi jääkaappipakastinta vai standardiyhdistelmän eli korkean jääkaapin ja korkean pakastimen? No entä laitetaanko kaksi tiskikonetta? Itse halusin kaksi jääkaappipakastinta, Jii halusi kaksi tiskikonetta. Kompromissi oli, että kumpikaan ei saa haluamaansa....ja lopputulema  oli siis jääkaappi ja pakastin sekä yksi tiskikone. 

Muutamia ulkonäöllisiä muutoksia tuli  kuitenkin vielä:
 • peräseinän alemmat alakaapit nostettiin täyskorkeiksi, koska Jiitä pidempänä ahdisti, että näkee hyllyn päälle. Epäili kyllä minusta aivan perättömästi, että siellä olisi rasvaista pölyä. Kyllähän minä ne pyyhin. Kerran vuodessa ainakin.  Aviorauhan takaavan kompromissin seuraksena menetin näin kivan avohyllyn, jossa pitää vaikka lasiesineitä. 
  • Mihin laitan ne maljakot ja kynttilänjalat nyt? Isojen ikkunoiden ja pinnaporraskaiteiden vuoksi lipasto-, vitriini- ja hyllypaikat ovat melko vähissä yläkerrassa.  
 • Peräseinälle lisättiin tammiviiluiset sivulevyt kehystämään tuota syvennystä, ja yläosaan lisättiin vielä upotetut led-spotit varmistamaan valaistuksen riittävyys.  Tuo levy lisättiin siksi, että saatiin korjattua väärin mitoitettu ikkuna eli kehys kaventaa nyt entisestään tuota tasoa ja aukkoa.  Tammenvärisenä kehikko tuo toivottavasti vähän eloa peräseinään ja yhdistää sitä saarekkeen tammeen. 

Näkymä sisään tullessa. Lattia ja katto tulevat olemaan vaaleammat todellisuudessa, ja ison ikkunan vieressä on toinen ikkuna. Kuitenkin saareke hallitsee sisääntulonäkymää.
 • Saarekkeen ruskeaa hyllykkö viilattiin vielä viimeistellymmäksi. Koko hylly on nyt ympäriinsä tammea. Lisäksi se on lieden puolelta musta ja näiden hyllykön perällä olevien pystylevyjen väliin jätettiin rako pistorasioiden sähkövetoja varten.  Rasiat saa sitten molemmin puolin peräseinille.
Olohuoneesta päin. Vasemmalla näkyvä harmahtava seinä on tarkoitus rimoittaa mustalla rimalla eteisestä alkaen, myös kaapiston päällisosa. Tehdään se sitten joutessa.
Saareke keittiöstä päin.

Lähinnä muutama asia jännittää nyt sitten käytännön toteutuksessa:
 • toimivatko tammiviilu, musta koivuviilu ja tammitaso hyvin yhteen, vai tuliko liikaa erilaisia puumateriaaleja samaan pakettiin?
 • Riittääkö tasotila, koska vaikka saareke on suuri (1200x2400mm) on tasoa kahdessa eri korkeudessa. Lisäksi pesualtaan ympärillä on vain 2x600 mm tasotilaa. 
 • Onko tarpeeksi paikkoja aterimille ja lautasille?
 • Onnistuuko välitilan ikkunaratkaisu? Pitääkö nyt valkoiset smyygit maalata mustiksi, päällystää sivuilta mustalla laatalla tms. jotta smyygit maastoutuisivat paremmin kokonaisuuteen?
 • Onko mikrouuni liian korkealla? Uunin pohja on nyt reilun metrin korkeudella.  
 • Riittääkö valaistus työskentelyyn? Tasojen päällä on kyllä tarpeeksi valoa mutta riittääkö sama valo myös päädyn sivuille jääkaapille ja uunikaapistolle asti. 

Itse asiassa koko keittiön onnistuminen jännittää niin halvatusti! 

Sehän on sitten tuossa nähtävillä seuraavat 10-20 vuotta. Mitä jos se ei sovikaan tilaan? Tuleeko siitä suuri mörkö? Vai onko se koko yläkerran kaunein ratkaisu?

Ainakin suunnitelmaa on nyt jumpattu ja viilattu ja vatuloitu niin, että soteratkaisukin jää toiseksi.


2 kommenttia:

 1. Kaunis keittiö tulossa teille! Meillä on keittiössä tammitasot ja mustaa koivuviilua (ei aitoa, mutta kuvio). Hyvin pelaavat yhteen eikä ole yhtään levoton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin jossain vaiheessa käydä blogistanne ihailemassa keittiötänne ja hakemassa varmistusta, että yhdistelmä toimisi 😊

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...