torstai 14. joulukuuta 2017

Arkieteisen naulakko vanerista - DIY suunnitelma

Alakerran sisäänkäynnin yhteyteen on suunniteltu arkieteinen avonaulakolla eli mudroom.

Avonaulakko jaetaan kolmeen osaan: lapsille omat looshit ja aikuisille yksi yhteinen. Lapset on tarkoitus ohjata käyttämäänkin koulusta kulkiessa enemmän tätä sisäänkäyntiä, sillä se sijaitsee myös heidän huoneiden vieressä. En tiedä onko tuhoon tuomittu suunnitelma.

Avonaulakon toteutustapa on ollut avoin mutta tässä rakennusprojektin myötä suunnitelma on kehkeytynyt jossain takaraivossa muhien. Tämä onkin yksi oppitunti taas itselle, ihan kaikkea ei kannata suunnitella alussa -jos ei ole pakko- vaan antaa ajan kulua ja ajatusten kehittyä.

Monia toteutuksia voi jättää vaikka vasta muutonkin jälkeen, kun näkee paikoillaan omat tavarat ja tilojen mittasuhteet. Tilan todellinen käyttökin ehtii vähän hahmottua hetken asumisen jälkeen. Voi syntyä paljon parempia ratkaisuja, kuin kiireessä sinnepäin tehden.

Lähtökohtia avonaulakon suunnitteluun ovat

  • Kellarin sävymaailma on hyvin valkoinen ja kaipasimme vähän kontrastia siihen. 
  • Samoin kuin linkkiä yläkerran mustiin kiintokalusteisiin sekä kalusteiden vanerireunoihin. 
  • Portaikko tulee myös olemaan musta, joten kaapisto saisi jotenkin yhdistyä siihenkin.

Materiaali saisi siis olla puuta ja suunnitelma on nyt tehdä naulakko itse vanerista ja mahdollisesti liimapuulevystä. Ihan tekemisen ilosta mutta myös siitä syystä, että teettämällä hintaa tulee muutama tuhat euroa. Tosin ei vanerikaan ilmaista ole.

Materiaali voisi olla tätä alla olevan kuvan mukaista kosteuden kestävää laminaatilla pinnoitettua vaneria. Se näyttää kerrassaan kivalta.

Vanerista voisi tosiaan tehdä myös yläkerran ruokakomeronkin hyllyt, jollei käytetä valmiita ratkaisuja sieltä suuresta sinikeltaisesta tavaratalosta.

Tästä se ajatus sitten lähti, ja hyllyt voisi toteuttaa myös ruokakomerossa.
(Kuva https://fi.pinterest.com/remodelista/)
Jos tuota pinnoitettua vaneria ei jostain syystä saa, niin materiaali voisi olla ihan tavallista vaneria tammen väriseksi öljyttynä/lakattuna tai  mustaksi petsattuna.

Vaneria on saatavilla eri paksuuksia ja eri vahvuuksia yhdistelemällä voisi saada jopa istuintasonkin tehtyä. Tai sitten sen voisi tehdä tammisesta liimapuulevystä.

KoskiDecor fenolifilmillä pinnoitettu vaneri, ei valitettavasti saatavilla pieniä määriä.
(Kuva https://koskisen.fi/tuotteet/koskidecor/)
Tuon vanerin saatavuus olikin sitten toinen ongelma mutta seuraavia toimittajia olen lopulta löytänyt ja näille laitellaan tarjouspyyntöä, kunhan määriä on saatu laskettua.

  • Hollolan Viilu ja Laminaatti
  • Levy Jaati Oy
  • Tälli Oy
  • Pipu Ky
  • Vaneriliike Lahdenmäki Oy
Naulakolle varattu tila vasemmalla ovensuussa.
Naulakon syvyys saisi olla max. 45-50 cm


Simppeli naulakkomalli. Tällainen siis mutta vain vanerista.
(kuva http://emilyaclark.com/2015/12/when-your-home-has-no-drop-zone.html)

Nämä suunnitelmat jäävät toteutettavaksi sitten muuton jälkeiselle ajalle. Sinne alkaa kasaantua aika paljon kaikenlaista rakenneltavaa. Mutta raksaaminenhan on harrastus mitä parhaimmasta päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...