torstai 23. marraskuuta 2017

Valkoiset seinät - ai meille vai?

Tämä on ensimmäinen kotimme, jossa kaikki seinät maalataan ensialkuun valkoiseksi. Se on rohkea ratkaisu meille, joiden edellinen koti oli reippaasti tapetoitu mm. ruskeilla samettitapeteilla ja kahdessa sitä edellisessä kodissa oli voimakkaan väriseksi maalattuja seiniä.

Että tuleeko siitä tylsä? Tuleeko ihan kliininen? Onko kodikas? 

Vai onko kolkko ja kalsea?!

Vai päästäänkö valkoisilla seinillä johonkin alla olevien kuvien kotoisan tyylikkääseen tunnelmaan?

Tunnelmakuvat pinterest
Miksi se puhdas valkoinen nyt tuntuu kuitenkin oikealta ratkaisulta meidän taloon?
 • Yläkerrassa pääosassa ovat isot maisemaikkunat vaihtuvine maisemineen. Niiltä ei haluta viedä huomiota ainakaan tapeteilla.  
 • Yläkerran tilat ovat korkeat, kivitalomaiset - valkoinen seinä tuntuu oikealta ratkaisulta arkkitehtuuriin nähden.
 • Alakerta taas on osin kellaria, joten valoisuuus on toivottu ominaisuus, jota haetaan vaaleilla pinnoilla ja hyvällä valaisulla.
 • Lattiat ovat yleisissä tiloissa neutraalin betoninväriset. Ne tarvitsevat särmää vahvasta kontrastista seinään.  Meillä tykätään enemmän kontrasteista, ei ehkä niinkään sellaisesta utuisen pehmeästä tunnelmasta -sitä ihaillaan taas muiden kodeissa.
Varaan silti option jälkikäteen maalata parkettitiloissa eli makuuhuoneissa ainakin yhden, ellei kaikki seinät värillisellä maalilla. Varaan kyllä option muuttaa mieltä myöhemmin myös muissakin tiloissa.

Maalit tulevat urakoitsijan kautta Teknokselta, ja ovat himmeäpintaisia vaikka se pyyhittävyyteen ja pinnan kovuuteen heikentävästi vaikuttaakin. Toivottavasti ei kaduta, kun pyyhin arkieteisessä mystisesti ilmestyneitä kuraisia (kengän?) jälkiä seinältä.
  • Timantti 7:  kovan kulutuksen tiloihin, kuten khh, eteinen, porraskuilu, wc 
  • Ekora 7:      muut tilat
  • ruiskutus:   pienellä suuttimella alakerran ontelolaattakatto
Värisävy on Tikkurilan F497 Paperi  (NCS 0500-N), jota vastaava lähin Teknoksen koodi on T1326.

Miksi se? No maalari kysyi laitetaanko Paperi, ja koska olin vaklannut sen jo useammasta itseäni hienostuneemman sisustajan täydellisen kauniista blogikodista, totesin että "Yes, Paperi is just fine". 

Sehän oli tämän projektin ylivoimaisesti helpoin päätös.

Annoin kuitenkin varmuuden vuoksi tuon Teknoksen oman sävykoodin maalarille.  Vaikka Tikkurilan sävyjä Teknoksen maaleihin voikin käyttää, niin pieni mahdollisuus on, ettei sävy ihan näytä samalta vaan alkaa taittaa johonkin epähaluttuun suuntaan.

Meillähän tulee melko minimaalisesti mitään valkoisia listoja, joten niiden kellertävyydestä suhteessa seinän sävyyn ei tarvitse juuri murehtia. Ovetkin on tarkoitus piilolistoittaa kapeilla L-listoilla, tasoiteporukan vaivaksi (vaatii siis heiltä tarkat ovismyygit). Parketin kanssa laitetaan pienet neliskanttiset jalkalistat.  Alakerran ovet tulevat kyllä näillä näkymin puusepän valkoisena, eli näissä tulee hieman sävyeroa sitten seiniin nähden olemaan mutta se tuskin pohjakerroksessa häiritsee silmää. 

Jiitä en sävyasialla edes vaivannut. Miehethän näkevät pääsääntöisesti vain perusvärit ja esitelmä esim. munakoison, liilan, laventelin ja purppuran eroista saa lähinnä katseen harhailemaan kuulijassani ja sitä seuraavat nutria, greige ja taupe -pohdinnot saavat hänet liukenemaan paikalta arvattavasti jonkun tähdellisemmän tehtävän pariin.

Valkoista siis, päätän tämän tähän.

2 kommenttia:

 1. Paperi on hyvä valinta: raikas ja neutraali. Se sopii lisäksi tosi hyvin kivitaloon! Meilläkin maalattiin kaikki seinät sillä, vaikka mietittiin pitkään joitain muunvärisiä tehosteseiniä. Se ei tuntunut kumminkaan omalta, vaikka kavereiden kodeissa ja blogeissa kivoilta usein näyttävät. Tahroista sanoisin, että joskus niitä on meille tullut, mutta ovat aina lähteneet pyyhkäisemällä. Eteiseen aiotaan asennuttaa valkoista lasia (samanlaista kuin meillä on keittiön välitilassa) pieni pätkä, kun seinässä on sopiva kohta juuri siinä, mihin kengät jätetään. Siitä olisi helpompi pyyhkiä tahrat kuin pelkästä maalista. Oma lapsemme (ja etenkin ne harvat kyläilevät lapset..) passitetaan ulkoa tullessa käsien pesulle ja vähän mietitään, tarjoillaanko suklaakeksejä;) olen myös miettinyt sitä, kuinka paljon olen kiinnittänyt huomiota kyläillesssäni toisten kotien seinien tahroihin - vastaus: en ikinä. Eniten elämisen jäljet varmasti häirinnevätkin itseä, kunnes niihin tottuu tai kyllästyy ja maalaa ne piiloon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lasi tai muu pyyhittävä taustalevy kenkien kohdalla on kyllä hyvä idea! Täytyy miettiä samaa ratkaisua, kun alkaa nähdä missä kohtaa sitä kuraa sitten on.
   Alakerrassa tuo valkoisuus alkaa jo näkyä tasoitusten myötä, on kyllä raikkaan näköistä. Toivotaan että valaistus osuu vielä kohdilleen.
   Ja aika pitkälle ilman hillo- ja suklaa yms. sormenjälkiä sitä on selvinnytkin lasten kanssa, kun pitää kiinni siitä että ruoka syödään pöydässä ja kädet pestään sisään tullessa ja myös sen ruuan jälkeen (hmm, naaman kera). Ja taikasieni on kyllä hyvä apuri maalattuja seiniä pyyhkiessä.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...