torstai 9. marraskuuta 2017

Takan ja teräshormin paloturvallisuus - direktiivejä kiitos!

Aloimme valmistella takan tilausta työmaalle.  Vastaavamme kertoi jo aikaisemmin, että takan hormin saa usein edullisemmin rautakaupan kuin itse takkatoimittajan kautta. Tämä vahvistui nopeasti kesän aikana tehtyjen tarjouskyselyjen kautta. Takkatoimittajat pistivät vielä rautakaupan hinnan päälle omat katteensa ja hinta tuplaantui nopeasti.

Tarjouskyselyt Schiedelin Permeter- hormista lähtivät siis myös rautakauppaan ja tässä vaiheessa huolellinen K-Raudan kauppias alkoi ihmetellä suunnitelmaamme rakentaa takkasydämelle kotelo lattiasta kattoon.

Piirustuksiin määritellyn Schiedelin teräshormia kun ei saisi kokonaan peittää, sillä se saattaa päästä kuumenemaan liikaa.

Takkasuunnitelma mukailee siis oheisen kuvan ajatusta, vähän kapeampana (valitettavasti) vain.

Sain lisää tuskaa lisäävää tietoa sen muodossa, että hormeille on tarkat palovaatimukset, kun taas tulisijoille niitä ei ole määritelty.

Yksinkertaistaen, hormiin ei saa päästä kuumempaa palokaasua kuin sen on ilmoitettu kestävän mutta tulisijalle, joka tuuppaa sitä lämpöä hormiin, ei ole mitään säädöksiä.
"Jatkuvat ja liian korkeat tulisijan savukaasujen lämpötilat aiheuttavat erityisesti metallisen hormin lämmöneristyksen tuhoutumista (sintraantumista) ja eristyskyvyn laskua. Hormissa oleva lämpö pääsee sitten siirtymään ympäröiviin rakenteisiin, ja seurauksena on tulipalo."                          (lähde www. paloturvallisuus.info)

Hui!

Nyt kyllä kaipaisin vähän EU-direktiiviä tähän asiaan eikä niihin kurkkujen kaarevuuksiin.

Yksikään tulisijatoimittaja ei ollut kevään ja kesän aikana sanonut hormin tuuletusvaatimuksista mitään vaikka heillä oli tämä kuorisuunnitelma hyvinkin yksityiskohtaisesti selvillä.

Seuraavaksi lähestyin sitten kunnan palotarkastajaa konsultointipyynnöllä. Halusin saada häneltä kirjallisesti etukäteislausunnon, jotta emme joutuisi vielä takan purkuhommiin käyttöönottotarkastuksessa.

Takkatoimittajalta kun lisäksi kuulin, että kaikki kunnat eivät hyväksy kuoreen suunniteltuja skamotec-levyjä palosuojalevyiksi vaikka ne juurikin ovat sellaiseksi tehtyjä täyttäen myös  horminkin täyttämän T600-paloluokituksen.

Ehdotimme palotarkastajalle seuraavaa ratkaisua:
 • osa talon sisällä kulkevasta hormista olisi eristämätöntä, jolloin se myös jäähtyisi vähän nopeammin 
 • takan yläosaan kuoren sisälle rakennettaisiin palovälikatto lujalevystä ja palovillasta
 • takan kuoreen tulisi vielä ilmanotto/tuuletusritilät ylös ja alas.
No, palotarkastajan ohje oli keskustella asia läpi hormin ja kiertoilmatakan valmistajan kanssa, ja saada heiltä hyväksyntä ratkaisulle.

Joiden alkuperäinen ohje oli taas keskustella asia palotarkastajan kanssa.

Eli seuraavaksi tehtiin taas hormin valmistajalle esitys, että onko ym. ratkaisu riittävä hormin tuuletukseen tai sen liikakuumenemisen estoon.

Sieltä tulikin sitten vielä lisäratkaisuehdotus.  Palovälikaton ja höyrynsulun väliin tarvitaan myös täysi tuuletus.

Tämä toteutetaan niin, että palovälikaton yläosa jätetään kokonaan auki n. 5 cm korkeudelta. Tällöin viedään sisäkaton laudoitus n. 10 cm päähän hormista, ja laudoittamaton aukko peitetään läpivientikaulukselta.

Toinen vaihtoehto olisi koteloida kattoon asti tuo yläosa ja laittaa sinne tunnelin malliset tuuletusaukot takkatoimittajalta. 

Vaihtoehdoista valittaneen toinen sen mukaan, tehdäänkö ensin sisäkaton laudoitus vaiko asennetaanko takka.Tämä ratkaisu lähti vielä etukäteishyväksyntään palotarkastajalle ja kunnan rakennusvalvontaan.

Takka ja hormi lähtivät niiden jälkeen vihdoin tilaukseen. Olinkin jo aikaisemmin ollut yhteydessä yhteen takkatimpuriin, joten takan tekijäkin pitäisi olla tiedossa. Eihän tuo mahdotonta ole itsekään tehdä mutta hormin asennus kyllä olisi parasta jättää ammattilaiselle. 

Arvaatte varmaan kuitenkin, että Jii saa kiivetä (nuohoojan lisäksi) katsomaan välikatolle hormin tilanteen joka talvi. Sen verran tässä alkoi jänskättää nämä paloturvallisuusasiat.

2 kommenttia:

 1. Jopas on vaatinut paljon selvitystyötä yhden hormin takia.
  Luulisi, että palo asioista olisi tarkat speksit kaikkien myyjien ja toimittajien tiedossa, ettei tarvitsisi konsultoida paloviranomaisia.

  VastaaPoista
 2. Kyllä heillä varmasti onkin omista tuotteistaa mutta kokonaisuudesta eli hormin ja takan yhdistelmästä kun vastaakin sitten rakennuttaja, niin katsottiin parhaaksi hankkia etukäteen hyväksynnät sekä palo- että rakennustarkastukselta. Mutta olipahan tosiaan show ja nyt sitä tietää taas vähän enemmän tästäkin aiheesta.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...