sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 33: tältä sen piti näyttää

Tälläkään viikolla ei ole tapahtunut juuri mitään silmiinpistävää. Mutta seinät ja lattiat jatkavat kyllä kuivumistaan, ja seiniä on myös tasoiteltu jonkun verran eteenpäin viikolla. Sisätilan kosteus on varmasti erityisen luotettavan halpismittarin mukaan jo 30%, joten tehokkaasti kuivurit tekevät tehtäväänsä.

Itse voimme tehdä nyt siis lähinnä noita ulkopuolen töitä, ja iltaisin pimeys kyllä rajoittaa pahasti työntekoa. Pihan ja raksamökin siivousta ja talviteloille laittoa on jatkettu otsalamput päässä häärien ja kumpparit jalassa mudassa rämpien (missä pakkaset?) Piha pitää saada nyt tosiaan raivattua niin, että peltifirma pääsee nosturilla laittamaan kourut paikoilleen ja maatyöfirma viimeistelemään täyttötyöt, jotka jäivät heillä vajaiksi viime keväänä.
Ikkunasmyygit tehty yläkerrassakin.

Tällä viikolla on kuitenkin lähinnä harmittanut.

Olemme nyt viimeksi taistelleet viilennyskonvektori-asian parissa. Sehän ei yllättäen mahtunut suunniteltuun paikkaan ulko-oven päälle, vaan johdot vedettiin uuteen paikkaan keittiökaappien päälle pikaisesti puhelimessa päättäen.

Sitten selvittelin seinän sisään upotettavaa Chilleriä, josta sain tarjouksen. Kaikkien asiaan liittyvien lisätöiden vuoksi sen hintaero Niben konvektoriin olisi yli 1000 euroa, joten taidamme hylätä ratkaisun liian tyyriinä.

Tässä vaiheessa rakentamista tuota toimintatonnia ei ole mistä ottaa enää. Ellei jätetä sitten vaikka takkaa pois. Tai yläkerran puisia väliovia. Muusta ei pysty enää nipistämään. No, mittatilausovet melkein vaihtuivatkin edullisempiin, kun selvisi että toimitusaika on tällä hetkellä 14 viikkoa...

Toisaalta selvisi, (ihan itse otin selvää) ettei sitä konvektoria ehkä voi laittaa keittiökaappienkaan päälle, sillä kaapit häiritsevät ilmavirtausta. Alla pitäisi olla 2 m vapaata tilaa. Eipä kukaan tästäkään sanonut mitään, kun paikka siirrettiin.

Konvektorin paikka pitää siirtää taas ja maksamme kaikista sen suhteen tehdyistä ylimääräisistä LVI-töistä. Kaikki kiitos onnettoman suunnittelun ja suunnitelmien tarkastamisen. Nyt se iso valkoinen mötikkä pitää siirtää eteisen puolelle, portaita vastapäätä. Johon on suunniteltu musta rimaseinä...

Ikkunoiden mitoitukset viturallaan vinksallaan.

Erityistä lisäharmitusta tällä viikolla on aiheuttanut keittiön välitilan ikkuna. Ikkuna pyydettiin mitoittamaan työkuviin siten, että se rajautuu korkeisiin komeroihin ja on tason levyinen. Eli ikkunaan katsottaessa näkyy vain karmit ja lasi. Ei peräseinää.

Tämä oli oikeasti visuaalisesti tärkeä asia itselle, sillä noissa välitilaikkunoissa näkee vaikka mitä mitallisesti epäonnistunutta viritelmää.

Näin ikään oli toive:
Tältä se piti näyttää: ikkuna täyttää koko välitilan (kuva www.estliving.com)

Aukko mitoitettiin työkuvissa tason leveyden mukaisesti 1800 mm ja ikkunan karmi 1770mm leveäksi. No, nythän kun on oppinut miten nuo kivitalon ikkunasmyygit tehdään, sitä ymmärtää itsekin, että smyygit pienentävät väkisellä tuota aukkoa. Eli se olisi pitänyt mitoittaa smyygien verran isommaksi, mittaan 1830-50mm.

Nyt aukon leveys on enää 1750 ja seinät tulevat näkymään ikkunan sivuilta komeroiden vierestä. Olen musertunut. En ymmärrä miksi mitoitus meni noin pieleen työkuvissa.

Ja kuinka kävi: liian kapea keittiön ikkuna

Olen laittanut nyt toivon meidän keittiökalustetoimittajan suunnittelijaan. Kaapistot muuttuvat vielä hieman yläkaappien osalta ja ajattelimme rajata tuota aukkoa tammenvärisellä levyllä.  Jospa se peittäisi osan seinästä.

Mutta se tarkoittaa, että joudumme uhraamaan taas vähän tuota muutenkin tiukaksi mitoitettua allastasotilaa.  Onneksi tässä on reilu vuosi harjoiteltu ruuanlaittoa vuokra-asunnon melko minimaalisella tasotilalla, joten jokainen ylimääräinen sentti siihen verrattuna on jo luksusta.

Ikkuna-aukon mitoitus meni pieleen myös saunassa. Siellä oli sama ajatus kuin keittiössä, eli paneelit törmäisivät suoraan ikkunan karmeihin.

Ikkuna-aukko piirrettiin tämän toiveen mukaan koko seinän levyiseksi. No, paneelien allehan tulee eristeet ja alumiinifoliot, SPU:t meillä siis... Aukko olisi pitänyt tehdä tietenkin niiden verran kapeammaksi. Tämä oivallus virheestä iski jokunen aika sitten, ja mietimme jopa ikkunan vaihdatusta mutta sille olisi tullut liikaa hintaa.

Nyt joudumme laittamaan ikkunan ympäri puiset smyygit eikä siitä tule alla olevan kuvan mukaista yksinkertaista ratkaisua.

Tältä se piti näyttää: paneelit törmäävät seinän sivuissa suoraan karmeihin.
Aika kiva sauna muutoinkin. 


Näin se sitten toteutui, ikkuna on liian leveä, kun ei otettu huomioon eristeiden paksuutta.

Turha yrittää viilata yksityiskohtia mieleisensä mukaan, matkan aikana ne kyllä varmasti torpedoidaan. Se tässä projektin aikana on tullut opittua, että itse pitäisi rakennuttajana osata tarkistaa suunnitelmat vaikkei niistä mitään ymmärtäisikään. Ei se vain riitä, että esittää toiveen lopputulemasta ja olettaa sen tulevan oikein suunnitelluksi.  Monta yksityiskohtaa tässä on hyväksytty toteutuksen suhteen toisenlaisena kuin ne itse toivoi suunniteltavan mutta nämä koko ajan silmän edessä olevat ikkuna-suunnitelmat olivat kyllä itselle erityisen tärkeitä. Tämä ei ollut enää niitä ihan sama sitten -asioita. 

Ja koska tämä on vain maallinen raksablogi pidän itsellä vapauden narista näistä asioista vaikka maailmassa on ihmisiä, joilla ei ole edes kotia.

2 kommenttia:

 1. Harmi että noin kävi ikkunoiden kanssa. Mahtuukos tuo koko saunan ikkuna edes aukeamaan kun jää paneelien taakse jumiin? Saunan ikkuna saattaisi olla jopa hienompi noin kun karmi jäisi piiloon eikä saunaan sisälle näkyisi muuta kuin lasia. Nuo mitoitukset on oltava kyllä niin tarkkoja että ylimääräisiä välikäsiä ei mittaamisessa/suunnittelussa voi käyttää varsinkaan kun iso osa ei osaa mitata tarvittavia tiloja oikein. Itse täytyy laskea ikkunan koot ja ilmoittaa suoraan ikkunan toimittajalle niin tulee oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ikkuna on kiinteä, niin aukeamisesta ei tarvitse onneksi huolehtia. Saatiin se lopulta toteutettua siten, että kauempaa katsottuna näkyykin vain lasia. Läheltä kyllä sitten karmit ja smyygit. Itse olisi kyllä pitänyt vielä tarkistaa mitat...
   Ikkunatoimittaja kävi toki mittaamassa meillä vielä aukot ja muutoin lasit tulivatkin niiden mukaan, eli sinne haluttiin kyllä myös siirtää vastuu että mahtuvat aukkoihin. Nyt ongelma olikin enemmän siinä, että aukko oli mitoitettu väärin tekovaiheessa.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...