sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 32: tasoitukset jatkuvat

Tämä viikko nytkäytti raksaa vain hieman eteenpäin mutta seinät ja lattiat ovat taas hitusen kuivemmat.

Tasoitustyöt etenivät muutamana päivänä, viimeisteltiin ulkoverhousta ja autotallin ovien asennuksia sekä siivoiltiin edelleen tiluksia kaikenmaailman muottivanereista, jättiläislankuista ja levyistä, niin että kyljykset soi taas nukkumaan mennessä. Jos joku haluaa tosielämän crossfittiä, niin meille voi tulla työntämään hampaat irvessä kottikärrylastillista betoniharkon palasia upottavassa, märässä savessa.

Olen myös herännyt  kaivelemaan kevään ja kesän aikana tekemiäni tarjouspyyntöjä koskien sisustuspuolen toimituksia. Illat menikin setviessä näitä ja naulatessa monia viimeisiä päätöksiä lopullisesti lukkoon.

Seuraavat, talon lopullisen ulkonäköön vaikuttavat asiat pitäisi saada päätettyä lähiviikkoina:
  • kiintokalusteiden ja kodinkoneiden lopulliset yksityiskohdat
  • yläkerran kattolaudan leveys, paksuus ja materiaali (sittenkin rimaa?)
  • wc-istuimet (koska kotelojen korkeus)
  • laattojen saumausaineen väri (koska kiinnityslaastin tilaus)
  • seinien maalit (mattaa, semimattaa?)
  • väliovet (väri, karmin paksuus?)
Viime hetken muutoksia tuleekin kodinkoneisiin, välioviin ja kiintokalusteisiin liittyen. Viime keväänä selvältä tuntuneet suunnitelmat olivatkin kuukausien aikana jalostuneet varmaankin liskoaivojen työstämänä mahdollisesti  toimivammiksi. Lisäksi lopullisten seinien näkeminen helpotti hahmottamaan tilaratkaisuja.

Totesimme mm. kylppärin ja wc:n 600mm syvän allastason olevan aivan liikaa tilojen kokoon nähden. Tasojen kavennus kuitenkin johti taas siihen, että jo valitut pesualtaat piti vaihtaa, koska ne ovat liian syviä.

Harmi, olin jo ehtinyt kiintyä valittuun Otsosonin Ulappaan, joka on ulkopuolelta silmää miellyttävän kulmikas ja sisältä laiskan siivoajan unelma eli pyöristetty.

Laitoin myös Postille kyselyn postilaatikon paikasta. Jätin chättipalvelussa yhteydenottopyynnön asian tiimoilta ja sain sitten puhelimessa tiedon sijainnista. Paikka tulee onneksi pienen tiemme puoleen väliin, eikä sen alkuun.

Tasoituksia ja työmaapäätöksiä väliovismyygeistä.

Kuivien tilojen seinien tasoitukset etenevät aina sadekelillä, kuivalla kelillä työmiehet viimeistelevät toisen kohteen ulkorappauksia. Tälläkin aikataululla maalaamaan päästään joulukuun alussa, näillä tiedoin.

Tasoittajat tekevät täsmällistä ja tarkkaa työtä, ja ovat huomanneet pieniä ongelmakohtia, joita itse ei oltu hoksattu aikaisemmin. Esim. keittiön ikkunan nurkista lähtee kolmeen suuntaan jo nyt hiushalkeama, ja tasoite tulee halkeamaan näistä kohdista. Mistä se johtuu, ihmettelen vaan? Onko ikkuna-aukon kohdalla jotain jännitystä tai materiaalivaihtelua? Onneksi halkeamat jäävät kaapiston taakse.

Porraskuilun kipsilevyseinissä oli myös vaakatasoon katsottuna vinoutta. Ilmeisesti villat pullottivat muutamassa koolausvälissä. Olisi pitänyt katsella pitkällä vatupassilla seinät läpi jo aiemmin.

11.11.2017: alakerran kahteen kertaan tasoitetut seinät ja ruiskumaalausta varten tasoitettua kattoa. Ehkä vähän jännittää lähteekö nuo ikkunoissa olevat teipit irti maalipintaa vahingoittamatta.

Tasoitusten yhteydessä on pitänyt tehdä taas vaihteeksi muutama vauhdikas päätös. Alakerrassa on siis kahdenlaisia kiviseiniä, kantavia 150 mm leveitä ja "kevyitä" 100 mm paksuja väliseiniä. Kysymys kuului miten laitatte väliovet?

Karmeja pohdittiin alunperin alakertaan myös lisähinnalla leveämpinä, jolloin ne peittäisivät oviaukon reunat syvyyssuunnassa mutta noita eri paksuisia seiniäkin on lähekkäin. Yläkerrassahan taas gyproc-väliseinien oviaukon syvyys on n. 92mm tasoitusten jälkeen ja siellä ei smyygitarvetta ole.

Päädyttiin siis kuitenkin standardi 92mm karmeihin alakertaankin.

Tuntui siis parhaalta ratkaisulta sisälläkin korostaa kiviseiniä ja suunnitella karmit aukon reunaan aukeamispuolelta katsottuna eli ovismyygit tulevat maksimileveydellä toiselle puolelle, tässä tapauksessa aulan puolelle. Näin ne aukeavat parhaiten.

Voitaneen laittaa karmit suoraan smyygejä vasten ilman listoja, ja karmien listoitusta joutuu miettimään vain ovien aukemispuolella eli huoneiden sisällä. Ehkä.

Pitäisi varmaan suunnitella ja mitoittaa nuo karmit tässä vaiheessa tarkasti, jos haluaisi täydellisesti onnistua. Jopa asentaa karmit paikoilleen mutta sitä vaikeuttaa puuttuvat lattiapinnat. Ja mitoitusta, kun ei tiedä kuinka paljon tasoitus lopulta paksuntaa seiniä.

Kun ovet on lopulta paikoillaan sitä varmaan tietää miten nämä valmistelut olisi pitänyt tehdä...

11.11.2017: kantavan kiviseinän kipsilevystä aloiteltuja ovismyygejä kellarissa. Karmi tulee tuota kipsilevyä vasten ja aika näyttää riittääkö pelkkä akryylimassa saumaan vai tarvitaanko pieni lista.

Alaslaskujen lednauhalipat piti tuunata.

Kellarin alaslaskujen reunaan tehtiin kotelointivaiheessa 30 mm leveät lipat kipsilevyistä epäsuoraa valaistusta tuottavia lednauhoja varten. Lednauhojen listoja piti vielä viritellä tasoittajien vinkistä ja toiveesta. Lipan paksuutta nostettiin yhden kipsilevysoiron verran, jolloin reunaan sai tasoituksen tueksi metallilistan.

Koettakaapa leikata muuten sellaisia 3cm leveitä pitkiä kipsilevysoiroja... se ostamani gyprocveitsi osoittautui parhaaksi aseeksi tässä perkeleellisessä piperryksessä.

Aulan lippaa, lipan päällä näkyy liimattu ylimääräinen gyprocsoiro. Spotit olisi pitänyt sittenkin laittaa vähän etäämmäksi reunasta.

Kuraeteisen lippaa, tuossa jo metallikulmalista ja tasoitusta.

Näkymä portailta. Selkeästi lednauhat pitää laittaa opaalilasisen alumiinilistan sisään, jotta nauhat eivät paista suoraan silmään portaita laskeutuessa.

Ensi viikolla tasoitukset jatkuvat ja toivottavasti saadaan lämmitys päälle myös autotallissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...