torstai 30. marraskuuta 2017

Lopulliset rimakattopäätökset


Yläkertaan tulee puukatto. Osin ulkonäkösyistä, osin akustisista syistä. Ei millään muotoa kustannussyistä.

Alunperin suunnitteilla oli harvalautakatto. Koettiin, että rimakatto olisi liian työläs ja kallis. Harvalautakatto ei kuitenkaan tule juuri edullisemmaksi, työtä siinäkin on ja päätimme tätä kustannusta leikata omalla työllä. Timpuri tekee töitä työaikaan ja me sen ulkopuolella.

Itse olin jo hyvin ihastunut ajatukseen 95mm leveästä kattolaudasta, sillä sitä tulee myös parvekkeen kattoon. Linja jatkuisi yhtenäisenä ikkunoiden läpi. Mieli lepäsi tästä ajatuksesta. Näin myös eräällä työreissulla tällaisen katon 60-lukulaisessa toimistossa ja totesin sen näyttävän juurikin niin hienolta kuin kuvitelmissa.

Jii oli kuitenkin huolissaan, että pitkät leveämmät laudat lähtevät vääntyilemään ja käyristymään ajan myötä, ja halusi kapeampaa lautaa. Tuo näkemäni vanha toimistonkatto oli kyllä edelleen hienon näköinen mutta ennen oli varmaan laudatkin rautaa.

Tyypilliset rimaleveydet rimakatoilla näyttävät olevan 70 mm ja 45 mm. Tuota leveämpää ei meillä kuitenkaan ole missään mittana mutta 45mm:n leveyttä olisi kyllä tulossa parvekkeen pystyrimoihin (tai lankkuihin).

Kyllähän se 45 mm rimakatto minulle sopi. Olinhan alunperin ihastunut juuri rimakattoon ystävien kodissa ja huokaillut sen toteutuksen perään esim. Tummaa Puuta-blogin kuvien äärellä.

Harvalautakatto oli tästä sitten se taloudellisesti ja työmääräisesti järkevämmältä tuntuva versio.

Sitä rimakattoa siis kuitenkin. Silläkin uhalla, että katon nikkarointiin menee muutama kuukausi. Keneltäkään en ole kuullut, että se olisi jotenkin helppo nakki. Mutta kaikki ovat sanoneet sen olleen vaivan väärti.

Seuraavilla spekseille liikenteeseen:
 • Alle:       musta suodatinkangas
 • Rimat:    20x45x4500mm sormijatkettua (eli suorempaa) oksatonta mäntyrimaa
 • Käsittely: sahalta suoraan kolmelta puolelta mattalakattu 
 • Sävy:         Tikkurila Sora TVT 5063 (testasin sisälakkaan)
 • Välit: 
  • 20 mm  seinänrajassa
  • 20 mm  rimojen välissä
 • Kiinnitys:  rimojen päästä päältä, muutoin sivulta
 • Valaistus:
  • Lednauhat seinän ja katon rajaan, sekä jatkoksen kohdalle portaiden kohdalle
  • Muutama spotti
  • Upotetut valopistorasiat, palovaroittimet, venttiilit jne. 
No, kyllähän me sen verran säästettiin ettei otettu rimoja kapeina sekä paksuina. Vaikka se saattaisi tuoda visuaalisesti parhaimman lopputuloksen.

Paksut, kapeat rimat (kuva divio.fi)

Tilaus on tehty, rimoja odotellaan tammikuun alussa tulevaksi. 

2 kommenttia:

 1. Thumbs up!

  Rimojen materiaali ja mitat, sekä myös rimojen väliset raot ja kiinnitystapa kuulostavat kaikki kovin tutuilta. Ja rimojen värikin on melkein sama. Lopputulos tulee olemaan siis varmasti hieno. :) Ja teidän muutenkin varsin upeaan taloonne sopiva. Odottelen mielenkiinnolla sisustusten, kiintokalusteiden, valmiiden valaistusten ym. kirjoituksianne, kunhan edistyvät...

  Yhteensä teillä on kattopinta-alaa yläkerrassa kyllä enemmän kuin meidän rimoitetussa katossa, mutta ei tuo katon teko mikään mahdoton homma ollut kahdella miehellä, kun rimoja oli kuitenkin siten helppo käsitellä. Kaksi kolmipäiväistä viikonloppua plus pari arki-iltaa taisimme itse rakentaa vain rimakattoa. Yksin noiden yli nelimetristen rimojen kiinnitys olisi ollut paljon vaikeampaa, ellei jopa mahdotonta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, selailinkin eri blogeja näistä toteutuksista ja teidän kodista löytyi eniten se omaa silmää miellyttävä toteutus noiden mittasuhteidenkin kannalta, sehän me sitten kopioidaan iloisesti, niin ei tule yllätyksiä :)
   Ja tilattiinpa ne rimat samalta toimittajaltakin sitten, heidän nimi näkyi myös muutamissa muissa blogeissa.

   Olenkin juuri miettinyt miten se timpuri niitä rimoja yksin päivällä laittaa mutta ehkä gyproc-hissiä voi käyttää hyvänä apuna. Vai pitääkö ottaa hänelle apuri kuitenkin... Mutta huojentavaa kuulla ettei siihen urakkaan tarvitse ihan kahta tai ehkä edes yhtä kuukautta varata!

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...