keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Ulkobetoniportaiden käsittely - mitä laitetaan?


Meillä on jokunen neliö betoniterassia ja portaita. Sisäänkäynti on valettu betonista, autotallissa on pienet portaat. Takapihalle johtaa betonikäytävää myöten isommat portaat ja betoniterassi jatkuu vielä talon puoleen väliin asti. On kuulkaa betonipintaa.

Olen selvittänyt pitkin kesää ja syksyä mitä ulkobetoniportaille ja käytäville voisi tehdä.

Nythän ne on hierretty rouheammaksi vaakapinnoissa. Tekijät halusivat sen jättää karkeaksi, jotta pinta ei olisi liukas.  Pystypinnoissa on toki oletettavasti sileä muottijälki.  Ei tosin olla vielä muotteja purettu, ne ovat nyt rakentamisen ajan reunojen suojina.

Betonivalun pinnassa on edelleen sementtiliima ja se on siis nyt hiomalla melko mahdoton saada pois johtuen tuosta karkeasta pinnasta. Betonin väri sinällään on hyvä mutta pinta pitäisi saada jotenkin kestäväksi ja pölyämättömäksi.

Kauhuskenaarioissa tulee mieleen vanhojen rintamiestalojen sammaloituneet ja osin murtuneet betoniportaat. Näiden painajaisten realisoituminen ajan myötä pitäisi estää. Ei sovi oikein tähän taloidylliin.

Ei tämä käsittely vielä ole ajankohtaista, sillä tässä on ihan muuta kiireellisempää tiedossa, ja kelitkin ovat jo liian kylmät käsittelyille mutta ensi kesänä sen voisi tehdä. Ja siihen mennessä olisi hyvä olla metodi tiedossa.

Laatoitus

Yksi vaihtoehto on laatoitus. Se olisi viimeistellyn näköinen mutta sitä myöten myös suuritöisin ja kallein vaihtoehto.

Laatoitus vaatisi ulkokäyttöön tarkoitetun vesieristeen alle. Vesi joka vääjäämättä pääsee saumoista laatan alle syö tuota laastin ja betonin liitosta, ja laatat alkavat ajan myötä, melko nopeastikin irtoilla ilman vesieristettä. Tällaista tietoa sain Värisilmästä.

Ongelmana on nyt myös, että ainakin etupuolella on tuo valun pinta hieman liian korkealla, eli se on siinä ja siinä mahtuuko laatat. No, joka tapauksessa pinta pitäisi hioa sementtiliimasta puhtaaksi ennen vedeneristyksiä ja siinähän tuo pinta vähän madaltuisi.

Sitten löytyy erinäisiä käsittelyvaihtoehtoja.

Litiumsilikaatti

Litiumsilikaattia käytetään usein sisäbetonilattian loppukäsittelyssä. Aine tekee betonin pinnasta tiiviin ja kovan reagoimalla betonin kalsiumhydroksidin kanssa.

Selvittelin yhdeltä toimittajalta (Soledo)  käykö aine myös ulkokäyttön ja näin selvisi:
"Tuotetta voidaan käyttää myös ulkona. Pinnan on ennen käsittelyä oltava puhdas ja kuiva sekä vedenimukykyinen. Käsittelylämpötilan on oltava yli neljä plus astetta. Betonikylläste C2 Hard antaa betonille lisää kovuutta sekä estää pölyämistä. Pintaan jätetty sementtiliima on kuitenkin kestoltaan hiottua pintaa heikompi. Mikäli pinta sementtiliimoineen kastuu helposti vedellä, menee myös betonikylläste siitä läpi ja vaikuttaa betoniin liimakerrosta syvemmältä. Normaalisti betonikylläste C2 Hard imeytyy betoniin ohjeen mukaan käsiteltynä n. 6 mm syvyyteen. Mikäli sementtiliimapinta ei läpäise vettä, ei käsittelyä voi suorittaa. Samoin betonin kosteus vaikuttaa kyllästystulokseen eli aine ei pääse imeytymään märkään betoniin."
Eli johtopäätös on, että täytyy testata läpäiseekö tuo sementtiliima ensi keväänä jo vettä. Jos se läpäisee, niin oletettavasti käsittely voisi toimia. Paras lienee olisi jos sementtiliiman saisi pois jollain kemiallisella käsittelyllä, esim. peittaamalla suolahapolla tai turvallisemmin vaikka tällä biohajoavalla Sementtiliiman poistaja:lla.

Pölynsidonta-aineet

Pölynsidonta-aineita betonille löytyy ainakin parilta maalivalmistajilta, ja ne soveltuisivat sään suojassa olevien ulkopintojen käsittelyyn.  Olisiko tämä sellainen kevyempi versio tuosta litiumsilikaattikäsittelystä sitten?

Ohjeiden mukaan pitäisi taas poistaa sementtiliima alta.

Kivikuullote

Kivikuullotekin voisi olla vaihtoehto, sitä tarjottiin  Tikkurilan maalilinjalta. Betonin väriä ei kyllä ole tarve lähteä millään muotoa muuttamaan, että ehkä tämä ei ole realistinen vaihtoehto meille.
Ja varmaan se sementtiliimamoska pitää taas saada pois.


Jos lukijoilla on vinkata muuta hyvää vaihtoehtoa, niin jättäkää rohkeasti avuliasta kommenttia!




****Kuva https://pixabay.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysyi vain jos askarruttaa!