keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Säilytyskomeroiden ratkaisut


Kerroinkin jo aikaisemmin, että kyllä tuli kiire suunnitella tuo yläkerran tavaroiden säilytys siinä vaiheessa kun kipsilevyseinien runkoja rakenneltiin.

Ylhäällähän on kolme liukuoven takana sijaitsevaa komeroa tai vaatehuonetta, jotka rajautuvat osin kiviseiniin ja osin puuseiniin. Lisäksi kaikissa on jos jonkinlaista läpivientiä, viemäriä ja ilmastointiputkea koteloitavaksi.


Lammin kiviseinäthän ovat siitä kiitolliset, että niihin voi kiinnittää mitä vain, mihin vain, kunhan jaksaa propata. Ja raaskii. Raaskii reiittää ihanan, uuden, sileän kiviseinän.

Mutta noihin kipsilevyseiniin pitää tehdä taakse valmiiksi tukikoolauksia pystyyn ja vaakaan, jos haluaa varmistaa ettei talvipompparekki rojahda lattialle repien samalle seinää mukana.

Oli tarkoitus käyttää ruokakomerossa, eteisen vaatehuoneessa sekä makuuhuoneen vaatehuoneessa Ikean järjestelmiä, lähinnä Algotia, ihan budjettisyistä. Ikealla on muitakin hyviä haastajia elftoille. Näiden pohjilta lähdettiin tekemään lisäkoolaussuunnitelmaa.

Vaatehuoneen mitoituksia.

Vaatehuoneessa mitoin, että meillä mahtuisi  kaksi Algotin pystysuuntaista seinäkiskoa, eli 196 cm ja 84 cm päällekkäin ja vielä mahtuisi ylähyllylle laatikoita.  Näille tulee  lisäksi yläosaan vaakakisko, jolle haluttiin laittaa varalta vaakakoolaus (kuvassa se ei näy). No tämä ok, lisätään kaksi vaakakoolausta villojen väliin.

No sitten aloimme ihmetellä pystykoolauksia. Niiden standardiväli on siis 600 mm puurunkoisissa seinissä. No, katsokaapa tuota kuvaa, itse hyllyjen väli on 600 mm? Ensimmäisen setin saat vielä asennettua mutta pian mennään normalimittaisen seinäkoolauksen ohi, koska tuo väli on liian leveä. Whaat?!

Kuva www.ikea.fi
Makkarin vaatehuoneen ongelma ratkeaa nyt sillä, että laitamme vain kiviseinälle nuo Algotit. Sitä ei kiinnosta koolausvälit yhtään.

Ja puuseinälle laitetaan vaan vaatetankoja. Pääsääntöisesti ainakin työvaatteita on kiva pitääkin vaatetangoilla, näkee nopeasti vaihtoehdot ja  vaatteet eivät mene (niin) ryppyyn.

Vaatetankoja laitetaan joko käyttäen Ikean Elvarli -sarjan lattiasta kattoon ulottuvia pylväitä ja vaatetankoja, tai sitten laitamme itse jonkun puupylvään keskelle tilaa ja pingotamme seinän ja pylvään väliin vaatetankoja eri korkeuksille.

Tässä vaiheessa piti kuitenkin tietää vaatetankojen asennuskorkeudet, koska sivuseinille oli hyvä laittaa poikkikoolaus kipsilevyn taakse tueksi.

Pääsääntöisesti n. 1000- 1100 mm korkea rekki riittäisi miesten paidoille ja naisten tunikoilla yms. pidemmille hepeneille. Ja 1600-1800 sitten pidemmille juhlavaatteille ja mekoille.

Ylin rekki ja apukoolaus tulee katonrajaan, -100 mm eli n. 3100 mm korkeuteen lopullinen pinta huomioiden. Täällä voi pitää harvemmin käytettyjä tai kausisäilössä olevia vaatteita.  Alin rekki tulee lattiasta k= 1100 mm ja keskimmäinen  sitten  k = 2200 mm.

 Keskirekki on päivittäiseen käyttöön itselle pygminmittaisena vähän korkea mutta mies ylettyy kyllä. Jos mahdollista, noita rekkejä kannatta myös laittaa siten, etteivät ole pystytasossa suoraan toistensa päällä eli ovat vähän eri etäisyydellä peräseinästä.

Komeroiden apukoolauksia.

Ruokakomeron ratkaisut.

Ruokakomerossa katselin, että  Ikean puinen Ivar -säilytyshyllysarja tai Algot toimisivat mittojen puolesta. Siellä on kiveä toinen seinä ja puurunkoiselle seinälle tehtiin tukikoolaukset siten, että toimivat sekä ruokakomeron puolella että seinän toisella puolella eteisen vaatehuoneessa.

Tuon Ivarin voisi maalata mustaksi tai petsata tammen väriseksi, jolloin se toimisi hyvin yhteen keittiön materiaalien kanssa.

Hyllysysteemejä tullaan hyödyntämään niin, että saadaan täälläkin hyllyt ihan lattiasta kattoon asti.

Ivar-järjestelmä (kuva www.ikea.com)


Tälläinen laminaattipinnoitetusta vanerista tehty hyllykkökin toimisi hienosti.
(https://fi.pinterest.com/remodelista/)


Eteisen vaatekomeron haasteet.

Eteisen vaatehuoneessa säilötään arki- ja työulkovaatteet. Alhaalla on erikseen sitten "mudroom" urheilu- ja ulkoiluvaaatteille.  Lisäksi sisäänkäynnin viereen, eteiskäytävän puolelle tulee yksi naulakko lähinnä lasten kavereiden vaatteille. Vanhasta kodista löytyy siihen hyvin sopiva mustanruskea Hang it all-naulakko ja pinnatuoli kenkien jalkaan kiskomista varten.

Vaatekomeron haasteena on nurkkaan ängetyt putket, jotka syövät todella ikävästi hyllyjen leveyttä kahdella seinällä.  Tänne joutuu laittamaan vain 800 ja 600 leveitä hyllysysteemeitä, niitäkin kyllä lattiasta kattoon eli koko 3,3 m korkeus hyödyntäen.

Eteiseen  tulee vaaterekkejä ja vetokorit pikkutavaroille. Kengille tarvitaan paljon tilaa, meillä on jokusen vuoden päästä kolmen miespuolisen henkilön veneenkokoisia kenkiä eteinen tukossa, mitä talon naispuolinen asukas kompensoi täysin ylimitoitetulla määrällä hyvin paljon pienempiä kenkiä.

Lasten täytyy ylettyä laittamaan takit naulakkoon, yksi seinänpätkä on varattu sille. Tosin kohtahan nuo ovat kasvaneet äitinsä ohi. Mutta tuskin silti saavat takkeja hengariin asti.

Joku tällainen ratkaisu olisi mahtava
 jompaan kumpaan vaatehuoneeseen.
Olen saanutkin karsittua käytössä olevien
laukkujen määrän kuvassa näkyvälle tasolle
eli systeemi toimisi.
Loput odottaa laatikossa kirppisinspiraatiota.
Tai veljentytön kasvua tädin aarteita
arvostavaksi neitokaiseksi.

Hyvin alustavia suunnitelmia eteisen vaatehuoneen säilytykseen lähinnä koolausten suunnittelemiseksi. Näiden päälle tulee sitten vielä hyllytilaa laatikoille ja kausiasusteille.

Käsilaukuille on syytä varata myös säilytystilaa hyllylevyillä tai korkeammalla vetokorilla.

Ehkä virittelen Konmarista tutun käsilaukkuaseman jos vallan innostun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...