sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 29: nyt sitä villaa tuli

Puhallusvillamiehet pääsivät vihdoin näillekin leveyspiireille. Tupa ja talli saatiin lämpimäksi. Nyt ei tarvitse huudattaa euroja ilmaan 9 kW:n lämpöpuhaltimien avulla, sillä vuorokausi villojen asennuksen jälkeen lämmitin piti sulkea, kun sisälämpötila nousi yli 30 asteeseen. Sisälämpö on pysynyt nyt yli 20 asteessa ilman lämmitystä. Maalämpö kytketään kuitenkin ensi viikon alussa päälle, sillä se on paras tapa kuivattaa lattiavalua.


Talomme yläpohjan eristyksen rakenne on varsin yksinkertainen: höyrynsulkumuovi ja sen päälle puhallusvillat.  Jos villojen alla olisi ollut alumiinikalvoiset SPU-levyt, olisi maalämpö päästy kytkemään päälle jo aikaisemmin. 


Ne ovat kuitenkin kalliimpi ratkaisu, ja mahdollisesti viimeinen niitti Faradayn häkkiin. Kännykkäkuuluvuutta varmisteltiin siis jättämällä kahdesta lasiovesta toinen selektiivilasi pois. Kuuluvuutta on päästy testailemaan nyt ja tuntuu riittävältä. Itse asiassa kuuluvuus on suorastaan huolestuttavan hyvä, kivitaloksi. No ensi viikolla on tiiveysmittaus, nähdään ainakin vuotaako ilmaa jostain, jos ei sentään radioaaltoja.


Valokuituyhteyskin on nyt tilattu, koska sillä on varsin pitkä toimitusaika. Putkien kuvan lähetyksen jälkeen Elisa tarkasti saatavuuden uudelleen ja liittymä tarjottiin meille vihdoin normalitaksalla. Väsytysvoitto. 


Nyt siis varmistettu ulkomaailmaan yhteys eri keinoin. 

Hormivaraus puhallusvillojen joukkoon.

Meidän kevyt kiertoilmatakka tullaan asentamaan vasta villojen puhalluksen jälkeen. Alkoi yhtäkkiä villojen asennuksen lähestyessä ihmetyttää miten hormin asennus sitten oikein onnistuu, valahtaako purut siitä asennusreiästä lattialle ja lapiollako joku siellä villojen joukossa riehuu.

Ekovillan sivuilla oli kuitenkin hyvä ohje hormin läpivienniksi, jota sovellettiin varauksen tekoon.

Teimme  (tai Jii siis, minä vain alailmoissa huutelin katolle, että miten siellä menee) kipsilevyistä vajaan neliön kokoisen, 70 cm korkean kehikon, joka kiinnitettiin kattotuoleihin. Sinne tulee sitten hormi ja paljon palovillaa.

Kas näin:

Villat puhallettiin talon katolle tarkistusluukun kautta ja autotallin katolle vielä auki olevan käytävän seinän kautta. Prosessi meni tyyliin "tulin, tein, lähdin". Eipä tullut meille tai vastaavalle tietoa tuloajasta kuin "tällä viikolla"-tasolla ja yllätys oli suuri kun villat oli asennettu keskiviikon aikana.

18.10.2017: villaa hormivarauksen kohdalla. Kurkattiin vielä yläpohjan kautta,
että villaa oli puhallettu 5-10% yli lopullisen paksuuden painumavaraksi.

Ulkovuorausmysteeri aukenee ja parvekepeltejä paikoilleen.

Autotallin ja talon kulmaus saatiin setvittyä. Pahimmasta mysteerikohdasta puuttui vielä pelti, ja tästä johtuen vettä oli päässyt valumaan OSB-levylle asti. Sen kuivumista täytyy nyt seurata. Jii sai koolattua ja paneloitua tuon mysteerikulman, viimeisen pilasterin ulkopuolen ja viideosan talon ja tallin välisestä käytävästä. Loppusuora totisesti häämöttää.

Parveke on nyt pellitetty ja huovitettu toiseen kertaan ammattimiesten toimesta. Seuraavaksi pitää oikaista kaato ja lisätä koolaus leveämmälle sivulle. Sitten lattia olisi kansilautoja vaille valmis.

Ihmettelyä  miksi syöksyn paikka on tuossa, eikä pilarin vieressä kuten sovittu.
Tippapellit ja pintahuovat paikoillaan, rungon rakennus voi taas jatkua. 


Sisätasoitukset alkoivat loppuviikosta.

Sisätasoitustyöt alkoivatkin vähän etuajassa pikkuhiljaa. Sopimus on tehty ja työt aloitettu loppuviikosta. Kaikki kiviseinät tasoitetaan ensi viikon aikana ja työt jatkuvat sitten taas parin viikon päästä. Tuli ihan pieni kiire viimeistellä paikat tasoituksia varten valmiiksi.

Kivitimpuri kävikin tekemässä vielä viimeiset harkkopintojen siivoukset ja tasoitukset. Tiivisteltiin vielä muitakin  paikkoja. Kevyen kiviseinän ja ontelolaatan rako, jossa oli jo laittaamani villaa äänieristeeksi, täytettiin vielä uretaanivaahdolla ja tasoitettiin kipsilaastilla. Nyt ei pitäisi kulkea ääni vessasta aulaan tahi suihkusta makuuhuoneeseen.

Kilpaa tasoittajien kanssa viimeistelin aloittamaani kellarin maanvaraisen laatan reunan tiivistystä niissä tiloissa, joissa ei tule vesieristystä. Sokkelikaistan leikkasin viistoon mattopuukolla niin että seinän ja laatan väliin jäi kolo. Sinne ruutailin menemään elastista massaa. Kannattaa muuten antaa sen lämmetä huoneenlämpöiseksi, eikä taistella varastosta otetun n. 15 asteisen tahnan kanssa. Siinä ei mene kuin järki ja kämmenpohjat.
Näkyy myös ohjeita joissa sokkelikaista ja radonkumi katsotaan riittäväksi tiivistykseksi. Kysymysmerkki on kestääkö tuo massa laatan kutistumisen ja liikkumisen kuivumisen myötä. Mutta miksipä tuota ei nyt varmistelisi, kun oma koti on kyseessä.
Lähde www.kosteudenhallinta.fi


Ilmavuotojen tiivistyksiin liittyen, tasoittaja ei ollut erityisen ilahtunut jälkikäteen tehdyistä ikkunateippauksistani sillä se tarkoittaa ikkunasmyygien tuomista tasaisesti joka paikassa karmien päälle, jolloin ne jäävät näkyviin 2 cm paksuudelta. Erittäin täsmällistä jälkeä hän kuitenkin teki. Smyygit tehdään meillä kipsilevyillä.

Toinen, vähemmän työläämpi vaihtoehto olisi siis ollut laittaa smyygit karmin ulkoreunoihin kiinni ja laittaa akryylimassaa saumaan, jolloin ikkunapuitetta olisi näkynyt koko puitteen paksuudelta. Tämä olisikin onnistunut jos ne teipit olisi asennettu ikkunoiden paikalleenlaiton yhteydessä.
22.10.2017 ensimmäinen tasoituskerros alakerrassa ja ikkunasmyygiä.

Katselimme tasoittajan kanssa alustavasti myös ensi kesänä toteutettavaa ulkorappausta varten malleja. Pitäisi päättää kumpi miellyttää enemmän silmää: merenpohja vai röpelö?  Eh.
Vasemman puolen hierrettyä pintaa löytyy eri raekoolla, hienoimmat 1.5 tai 2 mm.
Kuva www.rakentaja.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...