sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 26: parveke rakentuu

Parvekerungon teko pääsi hyvään vauhtiin tällä viikolla. Olen käynyt hiippailemassa tiiviisti pitkin seinän viertä (koska keski-iän korkeanpaikankammo)  vanerikannella ja kuvitellut itseni ulkosohvalle aamuaurinkoon siemailemaan kupposta kahvia. 


Itseni huojuessa huimauksen partaalla, siitä ja raskaasta työviikosta aivot tyhjentyneenä ja oviaukosta kouristuksenomaisesti kiinnipitäen  Jii,  vastaava ja urakoitsija ovat pohtineet päät yhdessä parvekerakennetta.

Se nimittäin käännettiin toisinpäin kuin rakennekuvissa. Niissä pohjan kaato oli kohti seiniä, jossa oli sadevesiränni. 

Käännettiin siis kaadot kohti parvekkeen ulkoreunaa mutta eihän se mennyt ihan niin, että no tehdäänpä sama mutta päinvastoin. Joku tolkku siihen lopulta saatiin.

Itse rakenne menee pitkällä sivulle seuraavan voileipämallin mukaan
  1. poikkipuut seinän ja pylväiden varassa olevan liimapuupalkin välissä
  2. Viistoon sahatut lankut samansuuntaisesti kaadon tekemiseksi
  3. Vaneri, kolmiorimat
  4. Bitumi, pellit, kouru
  5. Toiseen suuntaan viistoon sahattu kestopuu kaadon oikaisemiseksi
  6. Poikkikoolaus kestopuusta
  7. 145 leveä siperianlehtikuusilauta, rännin puhdistusluukut
  8. Erinäinen määrä erikoisesti nimettyjä kiinnikkeitä, joita metsästin valokuvien avulla rautakaupasta.
Toisella parvekesivulla taas puuttuu kohta 6. koska kansipuut kulkevat siellä pitkän sivun suuntaisesti.

29.9.2017: parvekkeen rungon rakentumista, seuraavaksi pelti-ja bitumiukot hommiin.

Tässä vaiheessa piti tehdä päätöksiä parvekekaiteesta kiinnityksen suunnittelujen vuoksi. Päädyimmekin samanlaiseen metallipinnakaiteeseen kuin sisällä, eikä suunnitelman mukaiseen lasikaiteiseen. Koska korkeanpaikankammo. Koska siivous, erityisesti lasien pesu on pakkopullaa. Koska hinta.

Kaiteista lisää myöhemmin.

Teknisen tilan läpivientivalu ja radoneristyksiä.

Tekninen tilahan on täynnä betonilaatan läpivientejä, jotka pitää saada eristettyä hyvin niin radonia kuin vaikka huonoa ilmaa vastaan. Tekniseen tilaan tehtiin näin ollen läpivientivalu putkistoille. Osin se tehtiin ulkonäkösyistä mutta yhdessä kohtaa oli kyllä lattiavalussakin reikä hankalassa paikassa putkien takana, joka piti tukkia.

Teimme muotit pääosin kakkoskakkosista ja löysän, juoksevan betonivellin. Muotit kiinnitettiin vielä urtsilla lattiaan vuotojen ehkäisyksi ja laitoimme harkot painoksi. Sähkö- ja vesiputket olivat kyllä niin lähellä seinää, että oli todella hankala saada velliä sinne taakse, ei oikein nähnytkään peittyikö mahdolliset reiät varmasti. Nyt varmistaisin niiden sijoituksen vähän kauempana seinää, jos mahdollista.

Tilassa on myös vesiputki ja maalämpöputki isoissa suojaputkissa. Maalampöputki tuli suoraan seinästä vaakatasossa. Ja joku muu putki myös, tunnustan tämän hetkisen tietämättömyyteni sen suhteen mutta se vaje vielä paikataan.  Kuulemma maaurakoitsija ei niitä saanut lattian läpi tuotua. Tässä vaiheessa selvisi sellainenkin.

Miten tuommoisen vaakatason läpiviennin nyt sitten eristää? Ei mitenkään. Urtsitkin siellä vaan repeää heti, kun vähän putkea liikuttaa.  Konsultoin ensin vastaavaa ja sitten LVI-urakoitsija, joka ehdotti ratkaisuksi putkikulmaa, jolla saatiin putket vietyä ylöspäin. Helpottaisi myös koneen asennusta. Sellaiset siihen sitten hitsattiin muovihitsauskoneella (neverhööd).

Nuo putken päät tuupattiin täyteen uretaania, valettiin betonista läpivienti ja päälle laitettiin vielä Kerabitin Isola radontiivistysmassa, jonka kilohinta on saman verran kuin naisten ryppyvoiteen.

Olisiko nyt varmuuden varmisteltu tämäkin tila kaikenmaailman pahanilma- ja kaasuvuotoriskeiltä. Radonimuri voidaan silti joutua asentamaan, se selviää vasta radonarvomittausten jälkeen. Radonista lisää Stukin sivuilla.

Vedin myös seinille toisen kerroksen kalkkimaalia ja pizzeriaseinät ovat nyt siinä. Kolmas kerros olisi toki vielä parantanut peittoa ja tasaisuutta mutta tämä riittää nyt hyvin. Tilassa en aio asioida jatkossa kuin pakolliset hetket, sinne tulee korkeintaan työkaluvarasto ja ehkä koiranruokapakastin.

Jännityksellä jäädään seuramaan tuleeko se maali pysymään nyt paljaassa betonipintaisessa seinässä mutta ainakin hengittelöö. Ruskeisiin läikkiin olen varautunut niissä kohdissa mistä kosteutta vielä puskee ulos, mutta ymmärtääkseni ne pitäisi lähteä sitten harjaamalla pois.

Lattiaan levittelin tässä vaìheessa kertaalleen kaksikomponenttisen polyuretaanimassan, joka päästää pienimolekyylisempää vesihöyryä läpi muttei vettä. Tilassa on myös lattiakaivo kaadoilla ja ovensuuhun rakennetaan korkeampi tiivistetty kynnys, nämä nyt sitten lähinnä pientä vesivahinkoa varten.

Seinän ja lattian rajaan laitettiin vielä erikseen elastinen tiivistysmassa mutta sen tilaa pitää tarkkailla siltä varalta, että lattiavalun kuivuessa lattianreunat lähtevät elämään. Pitäisi vielä löytää jostain edullisesti korkeaa muovilistaa siihen päälle.

Toisaalta jos esim. varaaja tai vesijohto laukeaa, niin siinä ei pienet kynnykset ja mitkään eristeet auta jos vettä tulee kuutiotolkulla, se kyllä löytää tiensä huoneesta ulos. Tämä onkin siis jo koettu kerran edellisessä kodissa, mutta selvittiin siitäkin, ensi järkytyksestä toettua, kuivatus- ja korjaustöillä vakuutusyhtiön piikkiin.

Meillä onkin lisäksi suunniteltu kosteusanturi varoittamaan tilassa vesivahingoista mutta toki sekin toimii vasta kuin vahinko on jo tapahtunut.

1.10.2017: teknisen tilan läpivientivaluja ja radontiivistyksiä. Ja pizzeriaseinä.

Autotallin sisäkaton hiontaa ja maalausta.

Autotallin gyproc-kattoahan olin jo tasoitellut aikaisemmin loppukesällä, ja nyt oli taas aikaa palata sen pariin teknisen tilan urakoinnin jälkeen. Piti hioa pakkelit katosta sileäksi.

Voi jukoliste mitä hommaa, kaikkea metodia tuli kokeiltua paremman toiveessa. Varrellinen hiontalevy, joo ei riitä teho. Tepsii kyllä seiniin hyvin. Hiomakone, joo ei jaksa pidellä kovin kauan ylösalaisin. Käsihiomapaperi, joo ei pysty käyttämään käsiä kahteen päivään hiomisen jälkeen.

Ei olisi kyllä hionta valmistunut ilman Pohjois-Pohjanmaalta avuksi saapunutta PappaPoweria. Pääsin siis maalaamaan viikonlopun aikana katon, ja nosto-ovi voidaan nyt asentaa milloin vain. Tila pysyi yllättävän hyvin lämpimänä ja kuivana pienen 3 kW lämmittimen ja muovitettujen oviaukkojen vuoksi.

Maalaus jatkovarrella ja paremmanpuoleisella telalla oli melkein mukavaa puuhaa tuon hionta-askareen jälkeen. Ensimmäisenä päivänä. Sunnuntaina ihmettelin kovin raskaalta tuntuvaa telaa.

1.10.2017: katto maalattu kahteen kertaan Tikkurilan Ykköspohjalla. Oli kerrankin todella riittoisaa maalia. 
Autotallin ulkoseinistä valmistui viikonlopun aikana kolmas, eli peräseinä räystäslautoineen. Papasta oli kovasti apua tässäkin vaimoväen edustajan kieltäytyessä kiipeämään 1,5 m korkeammalle. Ulkovuoraus puuttuu autotallin osalta enää talon ja tallin väliseltä katetulta käytävältä.


1.10.2017: peräseinä olisi siinä1.10.2017: soviteltiin alunperin raksaoveksi haettu mutta täyspuiseksi aarteeksi siis osoittautunut ovi paikoilleen varaston sisäänkäyntiin, irroitetaan se vielä maalausta varten. Irtonaiset lakat siitä jo hioin pois. Irroitellaan kyllä myös tuo messinkikolkutinkin. Huomatkaa vähän tavanomaista massiivisempi ovipönkkä.
Voimme hurrata siis saatuamme autotallin säänsuojaan. Ja nosto-ovivalmiuteen. Ja puhallusvillavalmiuteen.

Ja teknisen tilan koneasennusvalmiiksi.

Sähköjä odotellessa.EDIT 9.10.2017 teknisen tilan läpivientivaluihin liittyen löysin FISE:n sivuilta erittäin hyvän ohjeen, kuinka ne olisi pitänyt tehdä (lähde.)  Harmillisesti tämä oma tietämys ja ymmärrys kehittyy aivan jälkijunassa rakennusprojektin edistymiseen nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...