keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Porraskaiteet ei-pankkiirille

Meillä(kin) portaat sijaitsevat keskeisellä paikalla. Portaat vievät olohuoneesta alakertaan, joten näkyvin osa on kuitenkin kaiteet. Ei niinkään koko kokonaisuus. Portaat tulivatkin edullisena (sallikaa minun nauraa, kun pari tonnia tuntuu rakentamisessa vähäiseltä menoerältä) Elementon betonielementtinä ja nyt niille pitää vain pukea muu rekvisiitta; kaiteet sekä portaiden pinta.

Porraskaiteet on nyt suunniteltu erinäisen jahkailun jälkeen. Pohdinta eri vaihtoehdoistahan alkoi jo täällä, tammikuussa ja päädyimme sitten metallipinnakaiteisiin. Toteutuksen yksityiskohtia hierottiin pitkin kevättä ja kesää toimittajan kanssa. He kävivät myös pariin otteeseen mittakäynnillä. Joutuivat ehkä koville esteettisten vaatimusteni kanssa mutta nytpähän voivat tarjota samaa eleganttia kaidekonseptia muillekin.

Tilauskin on tehty. Kaiteet tosin asennetaan vasta pintojen teon jälkeen mutta betonipintalaatan valuvaiheessa tuo kaiteen kiinnitystapa piti tietää.

Inspiraation lähteenä toimi kuvan malli. Tai luulin suunnitelleeni sen itse, kunnes löysin kuvan, joka todisti jonkun jo tehneen saman. Vahvisti kuitenkin mielikuvaa, että ratkaisu voisi näyttää yhtä kivalta kuin mielikuvituksessa.
"Pankkiirin" portaat inspiraation lähteenä (kuva www.kmr.ee)

Kaiteet ovat mustaksi maalattua metallipinnaa ja allaolevista suunnittelukuvasta poiketen puinen, Tikkurilan Sora-sävyllä lakattu käsijuoksu on pyöreä profiililtaan, eikä suorakaide.  Eli juuri kuten inspiskuvassa.

Valitettavasti tuo inspiskuvan mallinen kaidepuun kiertyminen suoraan käsijuoksuksi olisi vaikuttanut budjettiin hyvin epäedullisesti, joten se piti jättää pois. Tuollaisia tehdään kuulemma pankkeihin, ei yksityiskoteihin. Jonkun kodista kai tuokin kuva kuitenkin on. Ehkä pankkiirin sitten.

Alakertaan ohjaavan käsijuoksun alaosaan ajetaan ura lednauhalle, ja sen sähköjohto tulee menemään onton kiinnikkeen sisältä seinän läpi. Sieltä piti mennä muuntaja alakerran lastenhuoneen kaappiin mutta tällä välin muuttui mieli kaapin paikasta. Mietimmä sitä muuntajan sijoitusta sitten kun aika on. Nyt en jaksa.

Suunnittelukuvat Artiikki Oy. 

Suunnitelmaa tehdessä piti tehdä päätöksiä - eli rakentamisessa se yleensä tarkoittaa kompromisseja - kaidepinnan paksuuden suhteen.
Jos se on paksumpaa eli d20mm putkea d12mm umpipinnan sijaan, ei tarvita poikittaisia tukia. Näin teimme. Koska poikkituet ovat kauhistus. Isompi kauhistus kuin paksummat pinnat.

Kaiteen kiinnitystapaa lattiaan ja portaiden reunaan mietittiin myös tovi. Sen piti olla mahdollisimman simppeli.

Nyt se tulee ylhäällä lattialaatan paksuisena L-listana ja toimii siis myös kätevästi listana tuossa laatan reunassa. Laatta laitetaan siis listaa vasten. Tai oikeastaan jos toimitaan laatoittajan tahdon mukaan, lista laitetaan laattaa vasten.

Tilauksen jälkeen jäin kyllä miettimään olisiko nuo kaiteet sittenkin pitänyt tehdä mustista puurimoista ja yläkerrassa laittaa rimoitus ihan lattiasta kattoon. Olisi saanut sitten rimoitusta vasten asetella kätevästi jonkun lipaston tai tason hamstraamalleni tilpehöörille. Sama olisi toki onnistunut vain muuraamalla kaiteen.

Koetan nyt unohtaa sen lipastoajatuksen. Case closed.

2 kommenttia:

  1. Nätti kyllä tuo puun ja metallin yhdistelmä, kiva kontrasti väreissäkin! Juu, unohda lipasto. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun muutkin tykkää, ja toivottavasti toteutus sitten tosiaan onnistuu hyvin! Lipasto pitää nyt unohtaa, ehkä sille toinen paikka vielä löytyy :)

      Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...