torstai 26. lokakuuta 2017

Miten polkaista talonrakennusprojekti liikkeelle?


Moni ensirakentaja näemmä ihmettelee, aivan kuten mekin teimme,  miten se taloprojekti saadaan startattua tontin hankinnan jälkeen.

Jos tässä järjestyksessä asiat siis etenevät.

Usein etenevät, koska talon kolme tärkeintä ominaisuutta ainakin niitä välittävien ammattilaisten mielestä ovat  sijainti, sijainti ja sijainti. Kolme asuntoa ja taloa nopeasti sekä osin kohtuullisuuden ylittävällä voitolla myyneenä ei voi kuin olla samaa mieltä.

Tästä taloprojektista jossain vaiheessa selvinneenä sitä ei ole enää ensirakentaja vaan olisi toisen talon rakentaja,  joten jaanpa tässä ainakin muutaman tavan lähteä liikkeellä projektin kanssa teille talonrakennusta vasta suunnitteleville.

Vaihtoehdot menevät ihan helppousjärjestyksessä (ja melko varmaan myös kustannusjärjestyksessäkin) liikkeellelähdön suhteen. Sitä ennen kuitenkin:
 • Määritä budjetti, varmista rahoitus ja tämän kautta määritä realistiset tilatarpeet. Hirveästi ei mene metsään, jos otat budjetin ja jaat sen 2100 eur/neliö. Näin saat autotallin ja talon asuineliöt, joista siirrät osan tallille tai katokselle.  Tonttihan sinulla jo olikin.  Laske eri kaavoilla ja laskureilla, joita netistä löytyy pilvin pimein, ja ota arvioksi se korkein, näin jää pelivaraa. Lisää siihen kuitenkin vielä 10-20.000 euroa ylimääräistä kaikille yllätyksille.  Kiristynyt budjetti on rakentajan pahin stressin lähde.
  •  Älä yliarvoi oman työn osuutta, siihen mihin ammattilaisella menee 1 h, amatöörillä menee ainakin 3 h. Ne jotka ovat oikeasti rakentamassa ihan itse, voivat laskea sitten budjetin erikseen. 
 • Tonttia ostaessa olit varmaan jo selvittänyt kaavan määräykset talon ulkonäöstä sekä rakennuspaikan kohdan tontilla. 
 • Palkkaa siis seuraavaksi vastaava mestari ja hahmota hänen kanssaan tontilla rakennuksen sijaintia myös ilmansuuntiin nähden sekä järkevää kerrosten määrää: lähinnä yksi, kaksi, kellari, puolikellari sekä maatöiden vaativuutta.  Tämän jälkeen sitten itse toteutuksen vaihtoehdot: 
  1. Pakettitalo ja pieni räätälöinti
   • Etsi vastaavan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella kiva talo talotoimittajien esitteistä, ja tee siihen heidän sallimien muutosrajojen puitteissa oma pieni räätälöinti.  
   • Helpoin tapa edetä. Mahdollisesti myös edullisin. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja säästä suojaan ja avaimet käteen välillä. 
   • Jos sopivaa mallia ei kuitenkaan löydy, usein lähinnä johtuen tontin muodosta tai korkeuseroista (kuten meillä) niin
  2.  Talotoimittajan arkkitehdin räätälöinti oman malliston puitteissa
   • Katso onko enemmän räätälöintiä tarjoavien talotoimittajien mallistossa joko pohjasuunnitelman tai arkkitehtuurin kannalta hyvää lähtökohtaa, jonka heidän oma arkkitehtinsä voisi muokata teille sopivaksi, antamanne budjetin rajoissa. 
   • No jos tämäkään ei käy  niin 
  3. Oma arkkitehti ja talotoimittajien kilpailutus
   • Palkkaa arkkitehti tekemään suunnitelma tilatarpeiden ja budjetin raameissa,  ja kilpailuta lopputulema talotoimittajilla. Samaa suunnitelmaa voi usein kilpailuttaa eri runkomateriaalitoimittajilla. 
   • Tee lopulliset kuvat lupahakemusta varten vasta kun olet päättänyt toimittajan ja kuullut heidän toiveet suunnitelman suhteen, näin voit säästää mojovan kasan euroja. Eli muokkaa suunnitelmaa niin että voit käyttää toimittajan tuotantostandardeja, oli ne sitten elementtiseinien pituuksia, ikkunakokoja tai harkkokokoja.  Käy näillä kuvilla sitten viimeiset hintaväännöt. 
   • Itse konsultoisin tässä välissä myös jo rakennesuunnittelijaa samasta syystä. 
   • Tämä tarkoittaa usein sitä, että talo rakennetaan joko pienemmissä tai isommissa osaurakoissa tai tuntityönä tai niiden yhdistelmänä. Paljon projektointia. Paljon eri aikataulutettavia tyyppejä työmaalla. 
   • Projektinjohtoon voi kyllä palkata ammattilaisen, mikä saattaa maksaa palkkansa nopeasti takaisin. Myös meidän perheessä vaikka leipätyöksemme pyöritämme tai olemme pyörittäneet välillä hyvinkin isoja projekteja. Mutta omalla sarallamme. Rakennusmaailmassa ei kertakaikkiaan vallitse samat lainalaisuudet kuin  muussa liike-elämässä tai virkapuolella.  
On tässä varmaankin muitakin tapoja lähteä liikkeelle, esimerkiksi pientalorakennusfirman kautta eteneminen.  He hoitavat silloin asiat käytännössä avaimet käteen, eli se on yhdenlainen versio vaihtoehto kolmesta.

Sellainen oli meilläkin yksi vaihtoehto paikallisen rakennusfirman aktiivisen myyntitykin vuoksi,  mutta päädyimme lopulta toteutuksessa tuohon vaihtoehto kolmeen haahuiltuamme sinne ensin noiden kahden ensimmäisen vaihtoehdon kautta.

Tässä meni meillä suotta turhaan suunnitteluaikaa mutta saattoihan siinä myöskin ajatukset jalostua viisaammiksi.  Kenties.


kuva pixabay.com

2 kommenttia:

 1. Muuten hyvä mutta rakennusmestarin sijaan ensisijaisesti järjestettävä henkilö voisi olla kyllä pääsuunnittelija. Yleensä rakennusmestari astuu vasta kuvioihin myöhemmässä vaiheessa kun oikeasti toteutusta ruvetaan tekemään. Rakennusmestariahan ei esimerkiksi rakennuslupaa hakiessa tarvitse olla edes nimettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti käy niinkin päin! Meillähän taas pääsuunnittelija tuli kuvioihin vasta arkkitehdin palkkauksen myötä, ja usein pääsuunnittelija onkin arkkitehti. Toisaalta saattaa olla, että vastaava on hoitanut melko paljon pääsuunnittelijan tehtäviäkin meillä... Eli olisiko yhteenveto, että palkkaa heti alkuun ammattilaisen, oli se sitten vastaava tai pääsuunnittelija, ja lähtee sitä kautta kerimään projektia kasaan?

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...