keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Seinän sisään liukuvat ovet: DIY-versio

Yläkertaan on piirretty kolme liukuovea, seinän sisään meneviä. Nehän on oikein tyylikkäitä ja käteviä. Kysymys kuuluukin miksi tämä vanha keksintö katosi muutamaksi vuosikymmeneksi pois sisustussuunnitelmista ja uudisrakennuksista? Pitäisikö tietää jotain mitä en tiedä? 

Ongelmana on nyt se, että ovibudjetti tulee aika lailla käytettyä niihin mustiin koivuviiluoviin (jos niihinkään riittää lopulta, pahalta näyttääpi tilanne), ja toisekseen nämä ovet ovat enimmäkseen auki. Että miksi niistä pitäisi maksaa sitten sellaiset 3000 euroa, kun niitä käytetään vaan satunnaisesti. Hinnan vuoksiko ne katosivat markkinoilta aikaisemmin? Vai kerääkö nuo aukot kuitenkin kauhean määrän pölyä sisäänsä? 

Näitä ovia on suunniteltu eteiseen, makuuhuoneen vaatehuoneeseen ja sitten keittiöön. Keittiöön oli jo suunnitteilla itse tehty seinän päällä liukuva ovi, mallia lattiasta kattoon. Mutta, suunnitteluvaiheessa sitä ei oikein osannut hahmottaa kuinka korkea tila tuo 3,3m on. On korkea. Ja ovi taas kapea, vain 60 cm, hyvä jos tuhdimpi emäntä mahtuu aukosta sisään. Tuli mieleen, että ovi voisi ehkä näyttää kuitenkin jotenkin hullunkuriselta, mittasuhteet olisivat pielessä. Ja näille rungoillehan tuli kiire vaikka vastaava patistelikin hyvissä ajoin. Sillä nyt  jo tehdään yläkerran seinärunkoja ja tässä vaiheessa pitäisi olla ne liukuovirungotkin tontilla.

Kysyin muutama viikko sitten siis tarjouksia Eclissen ja Liunen ovista sekä Virosta. 

Yhtenä suunnitteluhaasteena koin myös sen, että tiloissa on muitakin ovia, vierekkäin tai vastakkain, ja nuo liukuovet näyttävät sitten ihan erilaisilta kuin normaalit avautuvat ovet. Vaikka olisivat samaa materiaalia ja tyyliäkin. Että millaista ovea siihen nyt sitten kyselisi? 

Lopulta tuumasimme, että ainakin vaatehuoneiden ovet tulisivat peilillisinä ovina, jolloin ne toimittaisivat myös peilin virkaa huoneessa ja olisivat sitten selkeästi erilaiset kuin väliovet. 

Kysely lähti siten mustareunaista peiliväliovista. Taas piti tehdä päätöksiä ihan oman mielikuvituksen varassa, ilman mitään modernia 3D -sisustussuunnitelmamallinnosta. 

Nuo yllämainitut hinnat sekä myös toimitusajat saatuani aloin selvitellä muita vaihtoehtoja pocket door-systeemeille.  Tuon päivitellyn hinnan lisäksi nimittäin toimitusaikakin on pahimmillaan 10 vkoa, parhaimmillaan kuitenkin 1-2 vkoa pelkälle rungolle, oven tullessa myöhemmin. 

Makuuhuoneessa on useampi vaihtoehto:
  • siellä voitaisiin tehdä seinän päällekin liukuva ovi, jopa lattiasta kattoon. Ovi mahtuisi liukumaan hyvin, vaikka peräseinälle sängyn ympärille tulisi kaapistot, siellä on n.10 cm ylimääräistä tilaa. 
  • Toinen vaihtoehto on jättää tuo aukko auki, jolloin se toimii käytävänä kylppäriin. Mutta pölyttyykö vaatteet ja miltä tuo komero näyttää oikeassa elämässä: kaaoksen tyyssijalta? Liukuovia itse hyllyjen eteen en halua, jotta näkisi kerralla kaappien sisällön.

Eteisen vaihtoehdot seinän sisään liukuvan oven sijaan ovat vähäisemmät:
  • liukuovi seinän päälle tarkoittaisi sitä ettei vh oviaukon oikealle puolelle saisi esim. seinähyllyä tai oikein lipastoakaan,  mikä olisi harmillinen sisustuksellinen takaisku.
  • Oviaukon paikkaa voisi siirtää vasemmalle ja kääntää vaatehyllyt ja rekit toisin päin. Tällöin voisi jättää koko oven asentamatta mutta mitä näkyy ruokapöydästä sitten? Mies ei pitänyt ajatuksesta, itse ajattelin että voisihan tuo kyllä toimiakin. 

Keittiön ruokakomeron oven vaihtoehto oli siis: 
  • tehdään kuitenkin se seinän päälle liukuva ovi, rimasta. Mustaa rimaseinää on nyt siis suunniteltu jossain vaiheessa -joskus kauan muuton jälkeen- nikkaroitavaksi eteisestä keittiöön kulkevaan seinään. Mutta tämä päätös on paras tehdä kun keittiö on paikallaan. Ei riitä mielikuvitus vahvistamaan visiota oikeaksi. 

Sitten se musta hevonen- ratkaisu näihin kaikkiin oviin:
  • tehdään itse puusta seinän sisään liukuvan oven runko, ja käytetään normaalia kattoripusteista liukuovea. 
Vastaava ja urakoitsija saivat tietenkin heti harmaita hiuksia DIY-versiosta. Mutta hetken aikaa sitä väyrysteltyään urakoitsija alkoi lämmetä ajatukselle ja miettiä toteutusta. Totesi sen ehkä jopa helpommaksi kuin valmiin metallirungon asennuksen.

Toistaiseksi se ei ole aiheuttanut muuta muutosta kuin että ko. seinät tehdään 66 runkotolpan sijaan 92:sta, jotta saadaan nuo kiskot mahtumaan rungon väliin. Tämän myötä komerotilat pienevät tuon erotuksen verran. Toisaalta esim. Eclissen kehyksetön Syntesis line olisi aiheuttanut saman seurauksen. Toinen värkkäyskohta on tuo lattian alaosa kotelon sisällä, sen ratkaisuista lisää myöhemmin. 

Olemme nyt tilanneet sitten normaalit tilanjakoliukuovet: peiliovet mustilla kehyksillä (myös keittiöön heijastamaan ulkomaisemaa) ja kiskot, rullat ja stopperit pyysimme lähettämään etukäteen, jotta saamme rungon tehtyä.

Tuossa makuuhuoneen vaatehuoneessa peili on  lisäksi molemmin puolin kehystä, koska tila on läpikulkukäytävä. Muutoinhan oven taustasta näkyy se lasipeilin harmahtava takaosa. Tilasin peiliovet Asuntomessujenkin kohteisiin tuotteita toimittaneelta Suomen Lasitehtaalta, josta tulemme ottamaan muutakin lasitarviketta myöhemmässä vaiheessa.
Peililiukuovi mustalla kehyksellä (kuva lainattu www.lasitehdas.com)

Tästä pocket doorin pihistä-versiosta toteutuksineen eittämättä lisää myöhemmin. Nyt varsinkin aukkojen viimeistely on vielä sillä suunnittelutasolla että "miksi sitä nyt ei saisi muka siististi tehtyä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...