sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 22: betonivaluista sisätöihin

Tällä viikolla valmistui yläkerran pintalaatta sekä betoniportaat ja -käytävät. Taas muuttui raksan ulkonäkö astetta viimeistellymmäksi.

29.8.2017: valupäivän ilta, betoni muovitettiin seuraavana aamuna.
Vas. ylhäällä näkyy saarekkeesta nousevan liesituulettimen hormin läpivientivaraus, se kiertää alakerran katon kautta taas takaisin yläkatolle.
Ylhäällä oikealla sen väärässä paikassa sijaitsevan salaojakaivon kansi valussa. Voi perse sanon minä.
Oikealla alhaalla kurapiste ja vas. ikkunan alle tuleva kestopuulankku ja ulkopuolen suora valu samalle tasolle tulevien parveke/terassilattioiden vuoksi.

Talossa fokus siirtyi valujen jälkeen sitten todenteolla niihin sisätöihin. Alakerrassa muurataan kevyet kiviseinät ja sen jälkeen yläkerrassa nikkaroidaan ensin kattokoolaukset (nekin taas ristikoolauksena) ja sitten puurunkoiset seinät.  Taas piti tehdä sisustuksellisia päätöksiä vauhdilla eli päättää lopullisesti tuleeko saunan ja pesuhuoneen väliin lasiseinä vai ei.

Tulee kyllä - kirkas lasi luonnonvalon päästämiseksi pesuhuoneeseen  mutta sille korkotasolle, ettei suihkun vesi juuri roisku ja kalkki pala kiinni lasiin. Katsottiin seinäkkeen korkeus myös passeliksi sekä harkkojen korkeuteen että laattajakoon nähden.
1.9.2017: pesuhuoneen ja saunan kevyet väliseinät aloitettiin perjantai-aamuna, huonetilat alkavat muodostua.

IV-urakan toteutus alkoi myös tällä viikolla. Tällöin huomattiin, että yläkerrassa oli LVI-suunnitelmissa IV-putket höyrysulkujen alapuolella, kun taas arkkitehtisuunnitelmissa ei oltu alaslaskua katolle suunniteltu. Tämäkin ristiriita oli jäänyt huomaamatta LVI-suunnitelmien tarkistuksen yhteydessä. Nyt jouduttiin sitten ottamaan lisätilauksena putkille eristeitä, jotta ne saatiin nostettua villojen joukkoon ja alaslaskulta vältyttiin. Alaslaskussahan ei eristeitä olisi tarvittu.

31.8.2017: eristettyjä iv-putkia ja kanavia. Höyrynsulun alapuolella olevissa, iv-koneeseen suuntaavissa putkissa on kondensaatioriskin vuoksi solumuovieriste ja ulkopuolella, puhallusvillojen väliin jäävissä polyesterikuitueriste. Oikealla liesituulettimen hormi toivottavasti saarekkeeseen nähden oikealla paikalla.

Ilmanvaihtoventtiilit ovat valkoiset mutta haluaisimme yläkertaan mustat venttiilit puunvärisen katon vuoksi. Muutamat spotit ovat myös tulossa mustina.  Laitoin venttiilien maalauttamisesta kyselyn paikalliselle automaalamolle. Valmiiksi mustien venttiilien hinta kun on moninkertainen valkoisiin nähden. Saa nähdä joutuuko tässä vielä itse hiomaan ja maalaamaan ne kuitenkin. Venttiilit ovat muutoin ihan sitä pyöreää perusmallia, sopivat aivan hyvin talon 60-70 lukuun vivahtavaan tyyliin, joten tässäkään asiassa ei lähdetä värin vaihdon ohella turhaan tuhlailemaan.

Autotalliurakka etenee viikonlopputyönä

3.9.2017: katosta jo tasoitettu ruuvinreikiä,
seinistä tasoitetaan myös saumat.
Katto saa jäädä roisimmaksi.
 Niska huutaa hoosiannaa tikkailla 
keikkumisen jälkeen.
Myös autotallin katon tuplakipsilevytys on nyt tehty. Autotallin kattoa ja seiniä voi siis alkaa viimeistellä tasoituksin ja maalauksin, kunhan sulkee  muovilla oviaukot ja laittaa rakennuspuhaltimen päälle.  Tasoitteen käyttö vaatii, että pinnat ovat olleet +10°c lämpöisiä vähintään kaksi viikkoa ennen tasoitusta mutta ulkolämpötila onkin pysytellyt tuon rajan yläpuolella.

Autotallin ovikin lähti siis loppuviikosta tilaukseen toimitusajan ollessa vähintään 4 viikkoa. Erittäin hyvät mahdollisuudet saada nyt pihalla pyörivät tarvikkeet ajoissa kuivaan tilaan suojaan.

Viimeistelemme tosiaan itse autotallin ulkovuorauksen mutta nosturia tai telineitä vaativat parvekerakenteen rakennus ja talon ulkoverhous-urakka on laitettu kyselyyn. Kyselyssä on myös sisäpuolen pintatöiden tekijät.  Sisätyöt alkavat seinien ja alakerran katon tasoituksella.

Ihmeteltiin myös aikamme miten tuo ulkoverhous nyt laitetetaan tämmöiseen rinnemalliin, josta on takaosa puolet kiveä. Ohjeistuksissa on, että verhouksen alaosa saisi olla noin vähintään 300 mm maanpinnasta. Etupuolella se ei täyty mutta tuskin siellä lumet pakkaakaan verhoukseen asti.

Takapuolella pitäisi taas joko mennä kivisokkelirajaa pitkin, jolloin tallin perälle päästyä verhousta olisi vain puoleenväliin seinää. Tai tuoda verhous jotenkin tyylikkäästi tuosta puu- ja kiviseinän rajan yli. Oli siitä arkkitehdin kuvaakin, muutamilla pykälillä oli suunniteltu tämä verhouksen pidennys tehtäväksi. Tässä nyt on hetki aikaa ihmetellä miten pidennyksen reunassa saa paneelin reunan nätisti, kai siitä on ajettava pontti pois.

Teemme nyt kuitenkin tienpuoleisen sivun suoraan sokkelin mukaan, samoin päätyseinän jonnekin puolenvälin tienoille. Tästä sitten pudotus alas samalla tasolle kuin talon parvekejalkojen verhous, mikä vaatii koolauksia kivipintaan. Puurimat kiinnitetään ilmeisesti "helpoiten" lyömällä pika-ankkuri puun läpi kiviseinään porattuun reikään.  Kevytbetoniruuvillakin pitäisi pysyä.

3.9.2017 tällä viikolla mies sai tallin etupuolen verhoiltua loppuun, pari räystäslautaakin laitettiin jo kokeeksi paikoilleen.  Urakka jatkui takaseinällä, jossa ei ollut vielä ristikoolauksia. Hommaa hidasti lauantaina iltapäivällä yhteistyösopimuksen irtisanonut kompura, jonka tilalle päästiin ostamaan uusi vasta sunnuntaina aamupäivällä.

Ensi viikolla jatkuu siis sisäseinien muuraus ja sitä myöten alakerran tilojen muotoutuminen sekä meidän urakkana autotallin ulkoverhoilun työstö. Lisäksi pitäisi hiota teknisen tilan betonilattia, jotta saadaan se kuivattua ja maalattua epoksimaalilla aikaisemmin koneiden asennuksen vuoksi. Ostin käsihiomakiven elikäs rahinan tuttavien kesken,  ja kerään voimia konttausurakkaan. Teknisessä tilassa pitää tehdä myös läpivientivalu, koska valu putkituksien ympärillä ei silmiä hivele. Harmittaa, kun ei sitä ymmärtänyt pyytää viimeisen lattiavalun yhteydessä ja nyt se pitää tehdä erikseen.

Rättipatterit pitäisi nyt myös tilata, jotta putkitukset saadaan oikein roiloteltua. Lattialaatatkin pitäisi jo tilata, niitä tarvitaan arviolta marraskuussa. Parketit saa vielä odotella ensi vuoden puolelle.

Kerrassaan lopullisia päätöksiä tehdään tällä hetkellä viikottain. Se on yhtäaikaa sekä kauhistuttavaa että toivoa herättävää. Joku päivä ensi talvena raksasta tulee vielä koti.

4 kommenttia:

 1. hienoa :)

  Onnea sisätyövaiheeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tällä viikolla onkin sisätyöt edenneet kovaa vauhtia!

   Poista
 2. Wau! Onnea ja tsemppiä sisätyövaiheeseen! :)

  Niin tuttu tunne, tuo jatkuva lopullisten päätösten tekeminen kauhistuttaa myös täällä, luonnostelin siitä jo kokonaisen postauksenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Juu, on se kyllä kylmäävää tehdä näitä kaikenmaailman päätöksiä pitkälti oman mielikuvituksen varassa. Että näyttääköhän se nyt sitten hyvältä ja toimiikohan tuokaan ratkaisu. Mielellään jättää kyllä mahdollisuuksien mukaan osan asioista ihan viime tinkaan, vaikka muutonkin jälkeen viimeisteltäväksi.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...