keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Pyyhekuivaimestakin päänvaivaa

Rättipatterit piti tosiaan tässä päättää kytkentöjen valmistelujen elikäs roilotusten ja vesijohtovetojen vuoksi. Päätin sitten ne saman tien tosiaan tilata pois  (tässä vaiheessa kaikki arvaavatkin, että virhe...) ja viime viikolla saapuikin Svedbergs Zagaa kaksin kappalein. Olihan ne nätit.

Svedbergs Zaga (kuva www.svedbergs.fi)

Olin jo varmistanut puoli vuotta sitten LVI-suunnittelijalta, että ko. patterit käyvät suunnitelmaan lämmittää ne lattiakierron vedellä. LVI-urakoitsijan kanssa niitä sitten ihmettelemään raksalla.

Ensinnäkin selvisi, että kytkennän vuoksi jäisi venttiiliä ja vesijohtoa aika rumasti näkyville ja vielä jotenkin venkulasti. LVI-urakoitsija keksi kyllä myös muutaman muunkin, lisäosia vaativan ratkaisun kytkennälle hetken asiaa pohdittuaan.

Toisekseen patterin lämpötila olisi parhaimmillaankin vain noin 27 asteen tienoilla ja kesällä siis kylmät. Olihan tuo kyllä tiedossakin. LVI-suunnitelmassa oli tosin oma piiri pattereille suunniteltuna lämmönkierron varmistamiseksi mutta näin harvoin käytännössä tehdään. Kuulemma. Tiedän kyllä että niin on myös tehty.

Toinen vaihtoehto olisi ollut kytkeä patteri käyttöveteen mutta se ei käynyt ko. patterityyppiin ja toisekseen, haluaako sitä ottaa riskiä, että juomaveden lämpötila pääsee tuon kierron vuoksi laskemaan kriittisille rajoille (alle +55°c) legionellabakteerin syntymiseen nähden. En tiedä onko kuinka realistinen riski mutta ajatuksena riittävän pelottava.

No, semmoinen onnenkantamoinen tilausta tehdessä kävi, etten tilannut vielä venttiileitä. Patterissa oli myös vaihtoehto hoitaa lämmitys sähkövastuksella. Tällöinhän lämmön saisi nostettua aina 60 asteeseen. Sähkönkulutus hirvitti.

Patteriin saisi kuitenkin ihan kahden ohjelman ajastimella toimivan oikein fiinin termostaatin. Pelkästään yksi termostaatti maksaa kuitenkin saman verran kuin edullisempi rättipatteri osinensa...
Sähkövastus Erica 300 W (kuva www.svedbergs.fi)

Toinen hyvä puoli oli se, ettei patterille oltu vielä roilotettu mitään eli sähköistys oli mahdollinen siinä missä vesikiertoinenkin lämmitys. Tuli tehtyä sitten takinkääntö ja nyt tuleekin sähkölämmitteiset patterit, tuolla ajastimella toimivalla termostaatilla. Merkattiin sähkärille sitten tarkka paikka, mistä kiinteä kytkentä tehdään ja odotellaan sähkövetoja. Ja lisätyölaskua.

Tulipahan kalliit patterit. Harmittaa.  Lohdutin itseäni katselemalla nettikaupoista, että löytyyhän noita vielä tuplasti kalliimpanakin. Jos nyt tekisimme päätöksiä, unohtaisin mokomat ylellisyystarvikkeet kokonaan ja laittaisin nekin rahat vaikka niihin puusälekaihtimiin. Pärjää sitä ilmankin lämpimiä pyyhkeitä.

2 kommenttia:

 1. Meillä oli samat väännöt LVI-suunnittelijan kanssa. Mutta todettiin jo silloin tuo harmillinen fakta, että sähköllehän ne pitää vetää. Onneksi kuitenkin saitte nyt kivat patterit, älä harmittele, sattuuhan näitä. :) Miuta ärsytti suunnattomasti just toi, että noi piti päättää niin aikaisessa vaiheessa ja vähän kiireessä. Ja tietenkin kaikki omat lempparit maksoi mansikoita :D (miten voi rättipatterit maksaa niin paljon!!!) Mutta onneksi teilläkin kaikki kuitenkin selvisi ihan mukavasti, vaikka vähän lisäkuluja tulikin :) Tsemppiä raksalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, ja erityisesti tsemppiä teille loppusuoralle, kaunis koti häämöttää jo lähellä!
   Todellakin yllättävä määrä asioita on pitänyt päättää todella aikaisin, ja vain mielikuvituksen varassa. Jännityksellä siten odotetaan toimiiko kaikki yhteen.
   Sehän näissä raksaharmituksissa on kyllä hyvä, että joka viikko tulee uusi asia ihmeteltäväksi, niin ehtii unohtua edelliset harminaiheet 😁 Ja välillä ne ilonaiheetkin onneksi vie voiton, juuri nyt iloitaan ulkoverhouksen etenemisestä ja ehkäpä huomenillalla ikkunoista, jos menee kaikki putkeen.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...