keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Lednauhat ja ihan himmeä himmennys-haasteKyllä on ollut haastavaa saada selkiytettyä led-valojen himmennysvaihtoehtoja itselle, kun lähtökohdat ovat sellaiset, että muistellaan lukion fysiikantunneilta mitä tarkoittaa AC ja DC. Paitsi sitä Thunderstruckia. Jonka senkin viimeksi taisin kuulla ihan lastenleffassa. Liian kovalla.

Led-valaistus on siis muotoutumassa led-nauhojen sekä spotteihin asennettavien led-polttimoiden varaan. Saattaa tulla vielä muutama kiinteäkin pinta-asennettava ledvalaisin, varsinkin kun niitä nykyään tarjotaan ihan Ikeasta alkaen. Kunhan on ensin haravoitu oma lamppuvarasto läpi.

Erityisesti nauhat halutaan himmennettäväksi, jo niiden eliniän lisäämiseksi kuin myös valon määrän säädön joustavuuden vuoksi. Toisaalta emme halua hirveää määrää erilaisia säätimiä vaan kaikkea pitäisi pystyä säätämään jo valituilla ABB Impressivo-säätimillä. Tämähän oli jo yksi syy miksi mäkeen lensi se alkuperäinen suunnitelma värisäädettävistä nauhoista. Hinnan lisäksi.

Kesän mittaan olen keskustellut eri toimittajien kanssa ja kerännyt tietoa palasista. Ja todellakin, blogin moton mukaisesti tuska on vain lisääntynyt tiedon myötä. Välillä teki mieli paiskata koko suunnitelma romukoppaan, tunnustaa tietämättömyytensä ja typeryytensä,  ja laittaa tilalle ihan kiskovalaisimet ja spotit. Ei se kyllä vieläkään taida olla mahdottomuus. Tosin sähkötyöt ovat kuitenkin jo aika pitkällä.

Mutta mutta, löysin kuitenkin vihdoin toimittajan, joka väänsi minulle rautalangasta toimintaperiaatteet, jotka avaan nyt tähän kuten ne itse ymmärsin. Tarjouskin oli asiallisella tasolla. Halpaahan tämä ei ole kertaostona  mutta investointina pitäisi olla kannattava.

Eli tuo lednauhojen himmennys noilla normihimmentimillä (ml. esim. Impressivon ledhimmentimet) tapahtuu ensiopuolella. Elikäs ennen muuntajaa. Muuntaja siis muuttaa sähkölaitokselta tulevan sähkövirran  230 V korkeamman jännitteen lednauhoissa käytettyihin matalampiin 12 ja 24 V jännitteisiin.

Mutta, jos nauhoja aletaan himmentämään ensiopuolelta, aiheuttaa se mm. valon välkkymistä ja lisäksi himmennysalue on pieni. Ei siis päästä kirkkaasta portaattomasti pimeään.

Lisäksi vaikka nuo ABB Impressivon ledhimmentimet vaativat nauhojen kanssa vielä erityisen triac-säätimen ja -muuntajan, nuo samat ongelmat kuitenkin säilyvät välkkymisen ja himmennysalueen kanssa.

Lednauhoja pitää siis himmentää toisiopuolelta. Eli DC-puolelta, muuntajan jälkeen.

Mutta kun nuo perushimmentimet eivät siihen pysty.  Nehän toimivat ensiopuolella, säätävät sitä virtaa muuntajaan asti.....

Nettivalo tarjosi sitten ratkaisuksi langatonta, paristolla toimivaa Lumi RF upposäädintä, joka voidaan asentaa melkein mihin tahansa himmentimeen sisälle. Paristojen pitäisi kestää noin 5 vuotta eli sitä luokkahaan nuo himmentimen sulakkeetkin tuntuvat kestävän.

A'vot: himmeä himmennysongelma ratkaistu!

Led-nauhojen paikat päädyttiin yläkerran oleskelutilassa siirtämään vielä kerran. Ne oli siis suunniteltu kulkemaan kattolautojen välissä. Alumiinilista on kuiten 15 mm paksu, ja emme välttämättä halua noin isoa rakoa lautojen väliin.

Led-nauhat siirretään siis kiertämään ikkunoiden yläpuolella katon ja seinän rajassa, sinne ne on helppo asetella. Näinhän valaistus on sitten oikeaoppinen, se tulee sieltä suunnalta mistä luonnonvalokin tulisi tilaan. Toisaalta huoneen leveys on vain 4,5-5,5 m, jolloin tuo reunaltakin tuleva epäsuora valo pitäisi olla riittävä talven hämärinä aamuina ja päivinä. Iltavalaistus hoidetaan sitten spoteilla ja irtovalaisimilla.

Ja ne muuntajat. Nehän pitää sijoittaa jonnekin. Palikat tullaan keräämään kaikki yhteen paikkaan ylä- ja alakerran vaatehuoneisiin/kaapistoihin. Siellä niitä voi sitten räpeltää helposti, jos tulee jotain ongelmia myöhemmin.

Seuraava haaste on sitten löytää kohtuuhinnalla nauhojen lisäksi tarvittavat spotit ja pienet paneelit. Ja ymmärtää niiden himmennyslogiikka. Ja vaikuttaako siihen onko erillinen polttimo vai kiinteä led. Ja tarvitseeko jotain muuntajia vai ei. Vai onko ne jotenkin kiinteinä. Ja miten sarjaan kytkentä vaikuttaa.

Alkoi heti nousta v-käyrä kun tätäkin kirjoitin.

Ymmärtääkö joku ei-sähköinsinööri näistä aivan oikeasti jotain, tuosta vaan lonkalta? Kyllä haluan takaisin hehkulamppuaikaan.  Halogeenitkin käy.*** Sähköinsinöörit saavat vapaasti korjata, jos himmennykseen liittyvästä tulkinnastani löytyy asiavirheitä tai väärinymmärryksiä. Tai saa muutkin korjata tai esittää eriäviä, perusteltuja mielipiteitä.

Kuva: https://pixabay.com/  josta saa vapaaseen käyttöön kuvia.

2 kommenttia:

  1. Ehdotuksena edulliseen ja yksinkertaiseen LED-himmennystekniikkaan: TouchDim / SwitcDim. Kytkinkalusteena voidaan käyttää peruskytkintä, johon lisätään jousi. Valaisinvalmistajilla on usein saatavilla valaisinvaihtoehtoja tähän
    Dali-tekniikkaan. Lisää aiheesta: http://www.osram.fi/osram_fi/uutiset--tiedot/valonsaeaetoejaerjestelmae/tuotetiedot/touch-dim/index.jsp

    VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...