sunnuntai 27. elokuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 21: pystyverhousta ja valuvalmisteluja

Varsinainen vauhtiviikko taas takana raksalla:
  • ulkoporrasvaluvalmistelut viimeisteltiin
  • LVI- ja sähköurakoitsijaa piipahti tontilla  
  • pintalaattavaluvalmisteluja tehtiin raudoituksin, läpiviennein yms.
  • ulkokurapistettä suunniteltiin ja tehtiin muotti
  • kylpyhuoneen kaatoja  ihmeteltiin
  • autotallin ulkoverhoilua saatiin alulle omin voimin
  • autotallin kattohuovitus valmistui ja
  • seinän sisään  menevistä liukuovista tehtiin suunnitelmia ja päätöksiä. 
Muun muassa.

Porrasvalmistelut jatkuivat 

Meillä tulee noita pikkuportaita vähän sinne tänne.

Etupuolelta tulee siis pääsisäänkäyntiin portaat. Näihin laitetaan myös sähkölämmitys talveksi. Se toimii yksinkertaisella kytkimellä, josta lämmitys napsautetaan päälle tietyksi ajaksi, ja se sammuu sitten automaattisesti itsestään.

Lisäksi päätettiin tehdä etupuolelta talon vasemmalle sivulle pari askelmaa pudotuksen ja kaiteen sijaan. Tuohon talon sivulle saa lapset hyvin pyörät parkkiin ja pääsevät suoraan sisään sitten.


Autotalli on käytävää matalampana, joten tänne tulee myös pari porrasta. Alunperin tuota ovea ei ollut suunnitelmissa mutta ihan turvallisuussyistä halusimme erillisen oven tallista ulos mutta ei kuitenkaan rumana käyntiovena nosto-oven yhteydessä.  Ja se on muuten aika kätevä tuossa paikassa, pääsee suoraan sitten kotiovelle katoksen alla. Pääsääntöisesti Suomessa on kuitenkin aika paske keli.
Autotallin porras ja Mastertop-lattia tällä hetkellä, ilmeisesti vielä evoluutiota odotettavissa.

Kurapisteen suunnittelua lennosta

Lisäksi valmisteltiin  koirien ja pienten kuraisten kesäjalkojen ulkopesupiste. Kurapisteen ulkonäön tarkempi suunnittelu oli vähän jäänyt unholaan, toki se siis oli LVI-suunnitelmiin tehty eli puitteet olivat olemassa.  Suunnitelmat tehtiin lennosta urakoitsijan kanssa paikan päällä, niin kuin parhaat suunnitelmat yleensä.

Totesimme, että kaukalon reunojen rakentaminen aiheuttaa melkoisen kompurointinvaaran keskellä kulkuväylää. Vesi ei myöskään saisi ajautua talon runkoa kohti, tarvitaan kaatoa. Toisaalta betonikäytävän valusta on tulossa sellaiset 12 cm paksu, joten siinä on ylimääräistä pelivaraa.

Eli tehdään vain kaivon ympärille riittävän laaja, suorakaiteen muotoinen 50 mm syvä syvennys suoraan betonivaluun, jonka keskelle upotetaan viemäri. Ei sen tarvitse olla sen kummempi. Alle jää kuitenkin vielä 8 cm laatta. Näitä toteutuksia on näkynyt myös ihan sisätiloissa muutamissa blogeissa. Me teemme upotukseen mahdollisesti puuritiläkannen vielä ihan ulkonäkösyistä.

Kävin vakoilemassa nettisivuilta kurasyöppöjen kokoja ja 600x400 tai 800x500 olivat niitä pienempiä kokoja, jotka varmaan riittäisivät hyvin. Muotti tehtiin tuon isomman koon mukaan.
Kurapisteen leijuva muotti urakoitsijamme käsialaa.

Hanaksi vesipostiin sitten jokin tällainen kätevä ratkaisu eli laajeneva puutarhaletku. Mustana. Kyllä tuolla koiran tassut suihkuttelee.

Kasteluletku Xpand 7,5-22 m musta (kuva hankkija.fi)

Ikkunatilaus etenee

Ikkunoiden mitat käytiin vihdoin ottamassa maanantaina. Samalla katsoimme asentajan kanssa apukarmivalmistelut. Ikkunat asennetaan siis lattianrajan niin, että karmin alareuna on lopullisen lattiapinnan tasolla.

Ikkuna-aukon alaosaan tulee 5cm finnfoam, jonka päälle 48x148 kestopuulankku. Lisäksi ikkunoiden sivuille pahimpiin kuormituskohtiin tulee myös apukarmi. Harkkojen välistä koverretaan pois eristettä ja apukarmi asennetaan samaan pintaan tai pari mm pinnan yli. Varmaan niitä helpommin sanottu kuin tehty-hommia.

Ikkunoiden ulkopuolelle tulee betonivalu, ja ne tehdäänkin suorana, koska ikkunanrajaan samalle tasolle tulee terassi. Normaalisti valettaisiin saman tien kaato tippapelleille.

Ei ole siis kuin tekemistä vaille valmis. Piti lähteä peräkärryn kanssa lautakauppaan hakemaan noita puita. Olivat kosteita tietenkin mutta ehtivät tässä jonkun aikaa kuivua, koska ikkunan-asennus ei todellakaan ehdi viikolle 37... meistä riippumattomista syistä. Sapettaa sekin.
25.8.2017: Yläpuolella roilotetut suihkun vesijohdot, ja linjakaivo, jolle tehdään 10 mm kaato.
Ylhäällä keittiön LVI-valmisteluja ja alhaalla ikkunavalmisteluja alapuun osalta.
Pintalaatan alle on laitettu n. 10mm vahvuinen solumuovimatto ääneneristeeksi.

Mustaakin mustempaa pystyverhousta nähtävillä eli ulkovuorausta autotalliin

Ulkovuorauslaudat tulivat siis valmiiksi pohja- ja pintamaalattuina meille. Maalina oli saha käyttänyt Teknoksen Nordica Ekoa. Kertaalleen pitäisi ne vielä maalata asennuksen jälkeen vaikka ulkoisesti näyttävätkin jo hyvältä.

Sellainen mysteeri-ilmiö tässä kävi, että ulkoverhouslaudat tulivat mustempina kuin tilasin. Niille oli määritelty värikoodiksi se Tikkurilan 564X, joka on siis harmaaseen taittava musta. Ainakin kun sitä sudin pohjamaalattuihin otsalautoihin.

Laudat tulivat kuitenkin sysimustana. Tätä värieroa kävi rautakaupan myyjäkin ihmettelemässä paikan päällä. Virhettä ei ole tapahtunut vaan ero johtunee siitä, että otsalaudat ovat sileämmät kuin nuo ulkoverhouksen karvalaudat. Maalista ero ei pitäisi johtua, sillä Pika-Teho ja Nordica Eko ovat kuulemma lähestulkoon identtisiä tuotteita, ja sävy pitäisi tulla samanlaisena esiin.  


27.8.2017: ensimmäinen valmis seinä ja toinen aloitettu: 
pystyverhous UTS 23x120, teollisesti pohjamaalattu ja pintamaalattu Nordica Eko 564X :llä ja otsalaudat Pika -Teholla, sävytettynä 564X:llä.
Jää odottamaan vielä viimeistä maalausta mutta kyllä tuota vuoden katselee.
Tässä nyt on talvi aikaa pohtia millä tuo viimeinen maalikerros vedetään päälle. Muutetaanko otsalaudan sävy jotenkin vaiko seinän sävy. Vai kestetäänkö kuin nainen tämä väriero. Lähinnä ero nyt näkyy rännien alle jäävässä kohdassa, joten voi olla että koko asia unohtuu ensi kesään mennessä. On kehittynyt siihen mennessä varmasti jo useita uusia murheenaiheita. 

Muutoin iltaisin ja viikonloppuna itse tehty panelointiurakka sujui hyvällä yhteistyöllä, allekirjoittanat sirkkelöi tippanokkaa menemään minkä ehti, ja mies naulasi rullanaulaimella paneeleja seinään. Sirkkelöinti oli se tuotantoprosessin pullonkaula johtuen huonoista logistisista järjestelyistä mutta prosessi kehittyi kokemuksen myötä.  Naulankannat ja tippanokan puupinnat maalattiin samaa tahtia verhoilun kanssa, ja sitä ennen pyyhkäisin leikkauskohdan hiekkapaperilla pyöreämmäksi.

Osa paneeleista oli kyllä pirullisen kieroja, vetääkö tuo maalaus ne sitten niin nopeasti vinksalleen? Ne piti saatella seinään voimasanojen ja -keinojen avulla.

Ongelmia aiheutti myös varaston 10 mm vino oviaukko, johon oli tarkoitus tehdä vain pielilaudat, eikä vuorilautoja ensinkään  mutta ilmeisesti jokin kapea vuorilauta tai lista joudutaan laittamaan. Arkkitehtisuunnitelmissa puunvuoraus oli oven tienoilla pudotettu alas, ja nostettu taas ylös oven jälkeen. Päätettiin kuitenkin tehdä suorana nurkan yli ja pudotus harkkojen päälle vasta peräseinän puolivälissä, jotta vuorauksella pysyy riittävä etäisyys maahan. Oven reunukset ovat sitten lopulta osin rapatut ja osin pielilaudoilla peitetty. Rakennuksen nurkat tehdään myös listattomana.

Ensi viikolla valetaan näillä näkymin viimeistä kertaa. Johan tuolle betonifirmalle onkin syydetty tonnikaupalla euroja mutta nyt saa senkin rivin budjettiekselissä kiinni.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...