sunnuntai 13. elokuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 19: katto odottaa huopaa

Tällä viikolla viimeisteltiin aluskate harjan toisellekin laidalle.  Ensi viikolla päästään laittamaan bitumihuopaa kattoon, jos nämä oikukkaat säät vaan sen sallivat.

Läpiviennit Vilpen poistoputkille tehtiin myös, ja ne suunniteltiin somaan riviin jyrkemmän harjan puolelle. Se vaatii sisäpuolella vähän ylimääräistä putkivetoa mutta onhan se kiva saada pömpelit tiukkaan ojennukseen eikä sekasortoisesti siroteltuna pitkin kattoa.

11.8.2017 aluskate valmis, huopia odotellessa.

Vesikatteemme on siis bitumihuopaa ja värin piti olla musta. Täällähän sitä materiaalivalintaa jo puntaroitiin aikaisemmin.

Pihalle oli kuitenkin tullut hyvissä ajoin Icopalin  bitumihuopaa muutama lava värissä hiilenharmaa, eikä grafiitinmusta.

Tätä sitten tekijöiltä selvittämään, jolloin selvisi että mustan huovan kanssa on laatuongelmia johtuen teollisuuden sivutuotteena syntyvien pintakivien pyöreästä profiilista. Eivät tahdo pysyä pinnassa kiinni.

Että tummanharmaata pitäisi sitten laittaa.

Tästä kuvasta tuota värieroa katon ja puuverhoilun välillä voinee hahmottaa:

Tummanharmaata kolmiorimahuopakattoa (Kuva http://www.stevewilliamskitchens.co.uk)
Kyllähän se vaan näyttää jotenkin valmiiksi haalistuneelta mustan verhoilun rinnalla.  Alkoi hieman verenpaine nousemaan, katto kun näkyy aika selvästi autotallin kohdalta. Muuten ei niinkään. Sopisi varmaan, jos vaikka ikkunat ja pellit olisivat harmaat mutta kun eivät ole.

Jatkoin selvittelyä eteenpäin suoraan valmistajan kanssa ja selvisi, että tuo monissa rautakaupoissa vielä näkyvä grafiitinmusta on jo poistettu myynnistä ja tilalle on tullut vastikään musta antrasiitti. Tämän pitäisi olla laadullisesti vastaavaa kuin vaikkapa tuo hiilenharmaa samasta valmistusmetodista johtuen.

Saadaan nyt sitten kuitenkin musta katto, ja verenpaineet laskivat taas lähelle normaalia tasoa. Jäänevät rakennusprojektin seurauksena kuitenkin pysyvästi normaalia korkeammalle tasolle.

Koska autotalli ei tällä viikolla edennyt. Itse asiassa se otti takapakkia.

10.8.2017: muutama valittu kirosana tähän...
Noista viime viikkojen hurjista rankkasateista johtuen kattopressujen läpi pääsi kuitenkin vettä talon ja tallin väliseen seinämään sen jälkeen kun seinää sivusta suojannut pressu poistettiin. Alajuoksut olivat paikoin aika märät.
Tuulensuojalevyjä piti ottaa pois, ja tarkistaa villojen tila. Seinä tuulettuu ja puut kuivuvat nyt, kunnes ollaan saatu huovat kattoon. Senkin jälkeen joudumme tukkimaan pressuviritelmällä tallin katon ja talon seinämän välisen kohdan, johon tulee siis vain julkisivuverhoilu, kunnes saadaan nuo verhoilutkin paikalleen. Selvittiin siis säikähdyksellä ja ekstratyöllä.

Ensi viikolla aletaan valmistella talon ja tallin välistä betonikäytävää sekä yläkerran pintalaatan valua. Se on suunniteltu viikolle 35. Ilmavaihtotyötkin alkavat pikapuoliin.

Raivasin yläkerran ja piha-aluetta, ja nämä siivoustoimet olivatkin sitten tämän viikon ainoa oma fyysinen työpanos. Sen sijaan ehdinkin poikkeamaan vihdoin 30 vuoden unelma- raksalla, jossa kevyistä ja isoista EPS-harkoista tehtävä runkotyö etenee suorastaan hirmuista vauhtia viehättävässä metsämaisemassa.

Pintalaatan valun vuoksi olen myös edistänyt sisätilojen porraskaidesuunnitelmaa ja odottelen nyt uusia luonnoksia pinnakaiteista.

Nyt pitäisi jotenkin kyetä hahmottamaan kuinka paksut ne kaidepinnat pitäisi oikein olla. Ei kykene. Pinnat kun voi toteuttaa ohuesta n. d12 mm umpipinnasta tai paksummasta ontosta putkesta, mikä vaikuttaa sitten tukirakenteiden tarpeeseen tai tarpeettomuuteen. Umpipinnat vaatisivat noita tukivahvisteita.

Odottelen edelleen myös ikkuna-asentajaa ottamaan mittoja aukoista, sillä ikkunat pitäisi saada viikolla 37 jo paikoilleen. Olen odotellut jo useamman viikon tämän mystisen asentajan soittoa.  Kohta alkaa ihan jännittää saadaanko niitä ikkunoita ajallaan. Ei tee hyvää verenpaineille kyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...