tiistai 25. heinäkuuta 2017

Takka osa II: takan anatomiaa

Takkasuunnitelmat ovat kehittyneet tässä ajan kanssa koskien sekä muotoilua että teknologiaa, eli meidän tapauksessa vaihtoehtoina ovat varaava tai kiertoilmatakka. 

Rakennesuunnitelmissa on nyt varauduttu molempiin vaihtoehtoihin kantavuuden puolesta. Takan pääasiallinen tehtävä on kuitenkin toimia ennen kaikkea tunnelmanluojana eikä pääasiallisena lämmönlähteenä, jolloin sen sijaintikin pitäisi olla sitten keskeinen (eli vaikkapa tilanjakajatakka).

Toki siitä pitäisi saada lisälämmönlähde maalämmölle kovilla pakkasilla ja sähkökatkoksen aikaan.

Näistä lähtökohdista siis liikeelle:
 • Kiertoilmatakka ei varaa itsessään lämpöä vaan siirtää sen nopeasti ilmaan ja ympäristöön.
  • Voinee siis lämmittää ilman äkkiä tukalaksikin mutta toisaalta taas tuo takana oleva kiviseinä ja ontelolaatta varaisi sitten lämpöä. 
  • Kiertoilmatakkaa voi polttaa myös useita tunteja ja yksi pesällinen palaa pitkään.
  • Tuli palaa puhtaasta, ei pienhiukkaspäästöjä  -luvataan myös ettei nokea laseja.
  • Kiertoilmatakkasydän mahdollistaa hyvinkin vapaat kädet takan kuoren muotoilun ja materiaalien suhteen.


Kuva http://www.kiertoilmatakat.fi/kiertoilmatakat.html


 • Varaava takka taas varaa lämmön omaan massaansa.
  • Paras valinta siis puurunkoiseen taloon, jossa ei ole tuota lämpöä sitovaa kiveä tai tiiltä omasta puolestaan.
  • Sähkökatkoksen aikana siis hyvä lämmönlähde (voin vahvistaa tämän 2 vrk talvisen sähkökatkoskokemuksen perusteella).
  • Varaavan takan käyttö on yhden sortin taitolaji, pitää poltella useita pieniä pesällisiä päivän mittaan loppuun, jos takkaa haluaa käyttää lämmitykseen tehokkaasti.
  • Aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä ja nokeaa lasit. 
Toisin sanoen kiertoilmatakka näyttäisi olevan oikea ratkaisu kivitalossa, jossa pääasiallinen lämmönlähde on jokin muu (maalämpö siis) ja takka on ennen kaikkea tunnelmanluoja (ja yrittää olla myös tyylikäs sisustuselementti mutta se jää nähtäväksi).

Lueskelin myös että takan voisi tehdä jo heti kun talo on eristetty ja sitä voisi käyttää talon lämmitykseen ja kuivatukseen. Pinnoituksen voisi laittaa sitten pintojen tekovaiheessa paikoilleen. Tämä jää tarkemmin selvitettäväksi, kun takkatoimittaja on lyöty lukkoon. Joutasko tuota kuitenkaan lämmittelemään rakennushommien ohessa. En tiedä.

No sitten se takan muotoilu. Edellisellä kerralla sureksin tätä meidän babytakkaa, sisustushaaveissa kun oli jotain massiivista ja mustaa keittiötä tasapainoittavaa elementtiä.

Toisaalta toiveissa oli se kolmeen suuntaan aukeava luukku tai  jopa tilanjakajatakka. Ja takan päällä tilaa muutamille sofistikoituneille koriste-esineille.

Pinterestissä aikani pyörittyä ajatukset alkoivat kuitenkin kehittyä tällaisen seinätakan suuntaan, jolloin taas luovuttaisiin tuosta kolmeen suuntaan aukeavasta luukusta. Takan sijainti on kuitenkin sellainen, että tuli tulee näkymään joka suuntaan seinämallissakin.

No tätäkin suunniteltiin sitten takkatoimittajan kanssa hieman.


Tehdäänkin takka koko tuon ikkunoiden välisen aukon leveydeltä muurina kattoon asti. Mitat olisivat täten 800 x 3300 x 600 ja päällystetään se mustalla sisustustiilellä.   Toki tuo yläosa tulee olemaan maski, eikä sisältä umpinainen kattoon asti. Tuhkaluukut yms. viedään takan sivuille, ei luukun alapuolelle.

Ongelma on nyt kuitenkin mitoitus, eli tuo aukko ikkunoiden välillä on edelleen sen 800, ja sopiva luukku olisi ollut parin haastattelemani toimittajan mukaan n. 600x500, eli ei siis matala ja leveä, kuten kuvissa.

Takan paikka ruokailu- ja oleilutilan välissä.

Arght, taas suunnitelmat hetkeksi pöydälle...
Kuva contura.eu

Villinä vaihtoehtona epätoivon hetkinä  pyöri päällystääkin portaan päälle tuleva seinä tiilellä ja laittaa tiilitakan sijaan  musta teräspintainen, kolmeen suuntaan aukeava valmistakka Conturalta.

Näyttää ainakin kuvissa komealta ja yritettiin melkein käydä katsomassakin. Malli ei veisi syvyyssuunnassa tilaa kuin n. 600mm eli olisi aika optimaalinen.


Kunnes sitten yhtäkkiä takkoja kuukkeloidessa tulikin vastaan tällainen uutusmalli, eli mehän laitetaankin kapea mutta korkea takkasydän. Sinne saa "Aku Ankka-nuotion" kuten mies sitä nimitti.

Tässä on tehty mantteli takalle mutta seinä voi hyvin olla aivan suorakin pesän ympäriltä.
(Kuva http://www.tulituote.com/tuotteet/takkasydamet/kiertoilmatakkasydamet/piazzetta_ma_266_sl/)

Kuten tässä sisustusblogi-sivustolta lainatussa kuvassa.
Tämä taitaa tosin olla n. 1m leveä eli vähän paremmat mittasuhteet.

Eiköhän se ole kuulkaas tässä? Meidän takkamalli.

Tiiltä tulee siis silikaattilevyistä rakennettavan kuoren pinnoitteeksi, ja mustana. Vähän kyllä pyörittelin mielessä jotain vaaleampaakin versiota mutta mies halusi mustaa ja käy se minullekin. Jos laasti laitetaan vaaleana, betoninsävyisenä keventämään vähän mustaa massaa...

Verhoilutiiliäkin olen bongaillu valmiiksi -mustaa ja tummaa tiiltä kyllä tänä päivänä jo löytyykin hyvin. Näyte olisi vain kiva saada tai nähdä.

Rondine NY Black Dark 250x60x10 (kuva tarjouslaatat.fi)  ja Tiileri Sisustustiili musta 285x25x60mm (kuva tiileristore)

Takan pois jättäminen tai kevyen kamiinan laittaminen olisi muuten helppo tapa tasapainoittaa väärään suuntaan kallistelevaa budjettia.

Takka on kuitenkin niitä meidän talotoivelistalla olevia tärkeitä asioita.

Kotona vietetään paljon aikaa perheen kesken ja varsinkin syys- ja talvi-iltoina tuo takkatuli on tärkeä tunnelmantekijä. Lisäksi tuota tiiliseinä vaan jotenkin viehättää ajatuksena pientä sisäistä sisustajaa,  ja toistaiseksi sille ei ole löytynyt muuta järkevää paikkaa kuin tämä takka...paitsi ehkä se porrasseinä.

Suunnitelmat alkavat siis vihdoin olla valmiit ja seuraava postaus takasta on nyt sitten- toivottavasti: osa III takan asennus. Nyt pitää vielä löytää paikallinen asentaja vaikka jo ehdottelinkin kotona takan kokoonpanoa itse. Huolimatta mainoksestani "eihän se nyt voi kovin hankalaa olla " ajatus ei saanut jostain syystä  tuulta purjeisiin.


(Muut kuvat pinterest)

4 kommenttia:

 1. Hieno takka on aina katseen vangitsija. Ja joskus takan viihdelämmöllä pystyy lämmittämäänkin aika hyvin. Meilläkin tykätään poltella takkaa silloin kun se on mahdollista (siis syyskuulta toukokuulle), ja tästä johtuen muu lämmitys eli vesikiertoinen lattialämmitys, johon lämmin vesi ilmasta-veteen lämpöpumpulla - niin se on päällä vain 5kk vuosittain (lokakuulta maaliskuulle).

  Paitsi että takka itsessään voi olla varaava, tai ei-varaava, niin savuhormitkin voi jakaa samalla tapaa kahteen kastiin. Meilläkin siis saunan puukiukaalta savut menee tiilihormin läpi taivaalle, ja samaa tiilihormia käyttää kellarin takkahuoneen takka. 2-horminen piippu siis. Joka painaa 5700 kiloa. Ja varaa varmasti tuplasti lämpöä verrattuna siihen mihin noin 2-3 tonnin perustakka kykenee.

  VastaaPoista
 2. Totta, meillä oli edellisessä kodissa keskellä taloa todella jykevä varaava tiilitakka kunnon tiilihormilla, ja sitä takkaa lämmiteltiin talvisin lähes päivittäin. Talossa oli sähkölämmitys mutta tuolla puun poltolla sähkölaskut talvellakin pysyivät hyvin kohtuullisena. Puuthan ei paljon mitään maksa ainakaan periferiassa.

  VastaaPoista
 3. No toi akuankkanuotio on kyllä hyvännäköinen! Ns. vähän jotain uutta, mutta kuitenkin simppeli ja ajaton. Plus hei mahtuu hyvin kaikki piitkät raksan jämäpuut sinne, kun ei tartte ihan miniklapeiksi pilkkoa. :-)

  VastaaPoista
 4. No erittäin hyvä pointti, just olen kauhulla katellut sitä jämälautakasaa, että kuka nuokin tuosta pilkkoo!

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...