sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 17: harjakorkeudessa

Hiidenpesä nousi maanantaina harjakorkeuteen, se alkaa näyttää nyt itseltään. Meidän kodilta.

24.7.2017 kattotuolit kohdillaan

Urakoitsija jatkoikin loppuviikon kattotuolien kiinnitysten, tuulitukien, hölppien, käyntisillan ym. rakentamista ja räystäsverkkojen asentamista ennen kuin päästään asentamaan katetta osb-levyistä. Kate peitetään pressuilla ja muoveilla odottamaan autotallin katolle nostettujen huoparullien asennusta.

27.7.2017: päätyvasoja ja ulkoverhouksen koolauksia parvekkeen yläpuolella. Tähän tulee vielä vaakakoolaus pystysuuntaisten paneelien alle.

Autotallin nosto-ovivalmisteluja ja seinälevytystä

Mies viimeisteli autotallin kattokoolaukset maanantaina, ja sähkäri saapui tiistaiaamuna töihin. Tässä vaiheessa piti tehdä päätös autotallin nosto -ovesta, jotta saatiin lisättyä lankuista lisäkoolaukset oven kiinnikkeille sekä pistorasia oikeaan paikkaan. Laitamme myös lisäkoolaukset suksiboksin kattotelinettä varten. Hmm, mitäs muuta sinne tallin kattoon voisi nostaa säilöön?

27.7.2017: lisäkoolausta nosto -ovelle. Oviaukko käytävään odottaa vielä käytävän lattiavalua, se päästään tekemään jokusen viikon kuluttua loppuun.

Kipsilevyjä päästiin asentamaan ja talli alkaa näyttää sisältä rakennukselta. Laitamme mitoitussyistä paikoilleen ensin seinälevyt ennen kattolevyjä. Kattolevyjen asentamista varten ostettiin käytettynä levynostin.

Lauantaihin mennessä olimme kiinnittäneet lähes kaikki ensimmäisen kerroksen kipsilevyt seiniin, kun aloimme ihmetellä talotoimituksen myötä tullutta, huvennutta kipsilevykasaa. Niistä ei mitenkään riittäisi toista kierrosta seiniin, kuten oli ollut alusta asti puhetta paloturvallisuussyistä. Uudelleen syynäämään rakennekuvia.

Tuplakipsilevyt olikin piirretty vain kattoon, ja seinille nuo erikoiskovat (ja painavat ) levyt vain yhteen kerrokseen... yhtäältä helpotus ja toisaalta ongelma: sähkörasiat oli upotettu kahta levyä silmällä pitäen, kuten yläkuvassa näkyy.

Sähkärille hätäinen tekstari, että mitäs tehdään? Levyjähän ei noin vain irroiteta seinästä, sillä ne oli kiinnitetty alaosasta saneerauslaastilla Finnfoamin päälle. Sähkäri onneksi kuittasi, että hän onnistuu kyllä jollain keinoin kuitenkin rasiat ja katkaisimet asentamaan.

Toisekseen, pihan alkaessa pikkuhiljaa tyhjentyä lavoista, todettiin, että ne kattogyprocit puuttuu kokonaan. Sataa neliötä levyjä ei ihan noin vaan kelkota peräkärryllä kotiin rautakaupasta...toisaalta, olisi kai sellaisen määrän puuttumisen voinut huomata vähän aikaisemminkin.

Onko meidän työmaa ainoa raksa, jossa kaikki ei mene kuin Strömsöössä? Kysyn vaan. Taas.

Ostin myös tasoitteet ja tasoitenauhan, ainakin katto olisi tarkoitus saada maalattua ennen nosto - oven asennusta. Talon seinät tulee tasoittamaan ammattilainen mutta autotalli viedään loppuun amatöörien voimin. Odotan jännityksellä miten työssä käy. Tuleeko sutta vai pukkaako priimaa.

30.7.2017 kaikki seinät levytetty, katto odottaa vuoroaan. Lattian ja levyn rajaan jätettiin 1 cm rako, joka saumataan myöhemmin elastisella tiivistysmassalla.

Samalla piti pähkiä jo autotallin ulkoseinävalojen alustavat paikat. Ei helppo tehtävä rinnetalossa, jossa jokainen seinä on vähän eri korkeudella.

Yleisohjetta asentaa seinävalot noin 1800 mm maanrajasta joutui soveltamaan, eikä valoja tulla mitenkään saamaan täysin symmetrisesti kiertämään tallia samalla korkeudella. Ehkä hieman häiritsee silmää. Mutta tärkempää kuitenkin on, ettei häikäise silmää.

Perennat valeistutukseen


Enkeliperhoangervo, kuun- ja
hietaliljaa, jättipoimulehteä,
ja idänkurjenpolvea.
Räystäslautojen maalaustyö seisoi erinäisistä syistä alkuviikon, ja koska en pystynyt muutamaan päivään tekemään siivousta ja aputöitä kummempaa, harrastin taas puutarhanhoitoa.

Olin tuonut entisen kodin puutarhasta muutamia jakotaimia, jotka selvisivät talven yli tontilla tökättyäni ne syksyllä maahan. Ne selvisivät myös kevään maatyöt, jolloin kadotin niiden istutuspaikan, kunnes taimet puskivatkin maasta tarmokkaasti ja yllättäen.

Siirsin ne ensin ruukuihin turvaan, ja tällä viikolla naapureiden suostumuksella väliaikaisesti rajalle tehtyyn istutusalueeseen. Tätä kutsutaan kai valeistutukseksi. Jaoin perennat samalla kahteen-kolmeen osaan. Kun jaan ne taas ensi kesänä, on olo kuin olisi istuttanut rahaa penkkiin.
3 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää talonne harjakorkeudessaan :)

  Ei todellakaan mene meidän raksalla kuin strömsöössä (suossa ja sössiessä enemmänkin monelta kantilta katsottuna).

  Life is Life. Vastoinkäymisten kautta voittoon vai miten se menikään ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kai se on joka päivä fifty-sixty meneekö päivä suossa vai strömsöössä, pitää vaan muistaa että jokainen tsänssi on mahdollisuus 😁

   Poista
 2. Kauhulla oman raksan edistymistä odotellessa...
  Rahaa penkkiin. :D

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...