tiistai 4. heinäkuuta 2017

Niitä puutarhaunelmia - valmis pihasuunnitelma

Pihasuunnitelma tehtiin jo talven aikana muun suunnittelun ohessa, jotta keväällä ja kesällä päästiin tekemään maatöiden yhteydessä alustavia pohjia pihalle isolla koneella. Pihasuunnittelun lähtökohdista täällä lisää.

Tällä hetkellä valmis piha tuntuu olevan hyvin pitkässä kuusessa, sillä varmaankin siitä joudutaan budjettisyistä tekemään iso osa omina töinä. Toki isompia koneitakin tullaan tarvitsemaan mutta muu urakka jäänee itselle ja sitä toteutetaan arvattavasti osa kerrallaan, alkaen talon ympäristöstä ja lasten pelialueista sekä laiturista. Lopputuloksesta voi siis tässä vaiheessa vasta unelmoida.

Suunnitelman teki kärsivällisesti  Hanna Hakala

Suunnitelmaan on merkitty kasvit, ja lajikkeita on poimittu toiveideni mukaan mutta ei laskettu niiden määriä. Nekin olisi toki saatu mutta optimistisesti uskon osaavani määrät laskea itsekin istutusalueiden valmistuttua. Pääosin mennään havu-, alppiruusu- ja pensaslinjalla mutta joukkoon on siroteltu myös maanpeiteperennoja ja suurempia kukkivia perennoja. Sekä tietenkin kuunliljoja, jotka ovat erikseen mainitsemisen arvoisia kasveja.  Nämä ovat hyvä lähtökohta suunnitelmille mutta voi olla että ihan kaikista ratkaisuista ei pysty pitämään näppejä irti vaan niitä on hieman muunneltava.

Tähän pihaan on tarkoitus tehdä katteilla sellaista harvempaa istutusta edellisen  talon perennapenkkien oltua tiheitä englantilaistyylisiä istutuksia. Tuollaisen harvemman istutusalueen rakentaminen on minusta haastavampaa sillä pitäisi osata arvioida aika tarkkaan mihin kokoon kasvit, erityisesti havut ja pensaat lopulta kasvavat, jotta alueesta tulisi sopusointuinen ja jokainen yksittäinen kasvi pääsee oikeuksiinsa. Tiheä istutusväli ja kasvusto antaa enemmän anteeksi virhearvioiden suhteen.

Low-Maintenance Landscape
Harvempaa istutusväliä japanilaistyylisessä puutarhassa (kuva bhg.com)

Hyötypuutarha eli muutama marjapensas ja istutuslaatikot on sijoitettu pihan lämpimimpään kolkkaan, ja aluetta pääsee kastelemaan niin talolta kuin mahdollisesti myös pumppaamalla vettä järvestä.  Lisäksi yksi omenapuu on sijoitettu ihan istutusten joukkoon.

Snyggt land i pallkragar i svart blyfri färg.
Istutuslaatikoita (kuva lantiliv.com)
Rajoille on piirretty kasvillisuutta, joiden väliin siis upotetaan koira-aitaus.  Osa rajakasveista on piirretty yksilajisena, esim tuijina.

Tuollainen muuten kätevästi aina suojaa antava tuija-aitaus ei ehkä olisi niin tylsä kun siihen yhdistäisi kuitenkin vaikka alla olevan kuvan mukaisesti pioneja juurelle tai jotain  happamassa maassa viihtyvää isompaa kukkivaa perennaa, vaikka jalo- tai töyhtöangervoa. Tai laittaisi vähän köynnöshortensiaa suikertelemaan maassa ja osin tuijienkin päällä.

Arborvitae fence for noise reduction and privacy along the backyard. Prettier and less expensive than a fence.
Kuva grannysmithgreen.blogspot.com
Alakerran terassi on piirretty kuvaan puusta mutta melko varmasti se isoilta osin tulee kivestä. Joko edullisemmasta betonikivestä tai sitten liuskekivestä, riippuen tehdäänkö pihistä vai panosta-valinta.

Liuskekivi on liuskekiveä mutta ei paha  yhtään tällainenkaan betonilaatta
(kuva http://www.stevewilliamskitchens.co.uk/)

Terassia rajaamaan sopisi hyvin tällaiset upotetut ratkaisut, johon saisi vaikka yksivuotisia kausikukkiakin. Toinen vaihtoehto on rajata terassi istutusaltailla.

Duftende und blühende Terrassenbepflanzung – ein Fest für alle Sinne.
Toimiiko tällainen ratkaisu teknisesti? (kuva http://www.chiclittlehouse.com)

Muutama pieni epäkohta suunnitelmaan jäi, osin johtuen tuosta tarkoituksella mahdollisimman pieneksi suunnitellusta etupihasta. Esimerkiksi lumien aurauskasa joudutaan tekemään osin tuonne talon pohjoispään tienpiston päähän ja osa lumista pitää pukata soratietä pitkin tontin vasempaan alanurkaan tai nurmikkoalueelle.

Kompostin paikkaa ei myöskään ole tarkkaan määritelty ja sehän onkin jo syntynyt myös tuonne vasempaan alanurkkaan, koska kompostijätettä tuli jo nyt keväällä ja tuo nurkka oli ainoa paikka minne ne pystyi läjittämään pois rakentamisen tieltä.

Lasten leikkipaikkaakaan ei ole varsinaisesti piirretty mutta kyllä se trampoliini tuosta paikkansa löytää vielä jokuseksi vuodeksi samoin kuin pelialueetkin, ja hiekkaleikit sujuvat jo tässä vaiheessa rannalla. Varsinaisesta hiekkalaatikkoajasta meillä on jo kasvettu ulos, ja itse asiassa silloinkin sitä käytettiin lopulta melko vähän. Puumaja on toki lasten toiveissa, katsotaan onnistuuko sen toteutus mihinkään.

Rannan terassialue tuosta myös muokkautuu sen mukaan, mikä tuon pienen puusaunan kohtalo on. Kunnostetaanko, puretaanko, tuunataanko? Uuttahan paikalle ei saa rakentaa, jos sen kerran menee purkamaan mutta toisaalta tuonne talon yhteyteen on se saunarakennus myös suunnitteilla ja purkamisella saataisiin sille vapautettua lisää rakennusneliöitä.

Näihin unelmiin. Tällä välin voin vain ihastella naapuruston erilaisia, viehättäviä pihoja ja he joutuvat katselemaan meidän ruskeaa sora- ja saviaavikkoa. Pahoittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...