perjantai 23. kesäkuuta 2017

Vieraslaji-invaasio

Piha oli alunperin puutarhamainen mökkitontti, joka oli päässyt jo villiintymään pahan kerran. Tontilta tunnistin viime kesänä vadelma- ja viinimarjapensaita, kirsikka- ja omenapuita, ruusupensaita, angervoja, olipa siellä yksi sembramännyn taimikin erittäin hankalassa paikassa pelastustoimien ulottumattomissa.

Pääosa kasvillisuudesta sijaitsi juurikin rakennuspaikalla, eikä pihasuunnittelija nähnyt niitä oikein säilyttämisen arvoisena.

Kaikki siis raakalaismaisesti sileäksi lukuunottamatta pihapetäjiä, sekä tonttia ympäröiviä koivuja, joita harvennettiin jonkin verran. Piikikkäät ruusut saivat myös, miehen paheksunnasta huolimatta vielä armonaikaa, ja ainakin toinen siirretään naapurin kanssa rajalle. Peränurkkaan, koska kukkaset ovat räikeän aniilinpunaiset, eivätkä kelpuuttamamme elegantin valkoiset.

Arvatkaas mitä sieltä möyrityn maan alta puskee itsepäisesti esiin?

No, kimara vieraslajeja ja muita maanvaivoja:

Kukkuu, minä olen sitkeä ja herkästi leviävä suomentatar ja taustalla vaikuttaa samoilla ominaisuuksilla varustettu  toverini terttuselja, jota myös paskamarjaksi kutsutaan.

Takiainen tässä ruusupuskan juuresta päivää, minä kylläkin olen vanha rohtokasvi, enkä niinkään vieraslaji mutta silti epätoivottu asukas koiraperheen pihassa. Yritin kyllä pitkään teeskennellä  ruttojuurta, joka taas vieraslajeiksi luetaan.

Taistelu on julistettu alkaneeksi, kärsikää ja kuolkaa, oi te puutarhainvaasion tehneet vieraslajit.


Ps. Suomentatar, toisin kuin muutamat muut tatar-lajit ei löydy tuolta virallisesta vieraslajiluettelosta, mutta sangen agressiivinen levittäytyjä sekin sukulaistensa tavoin. 

4 kommenttia:

 1. Takiainen + karvainen paimenkoira, kas siinäpä tosiaan epätoivottu yhtälö! Ainoastaan lyhytkarvaisia koiria omistaneena en toki voi ihan oikeasti ymmärtää tätä ongelmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä toinen pyyhkäisi takiaispuskan läpi ja ei siitä puhdistusoperaatiosta selvitty kuin saksien ja epätoivon kyynelten kanssa. Ihan vihoviimeisiä kasveja vaikka muutoin kuinka hyödyllisiä rohtoja olisivatkin.

   Poista
 2. Aaargh noita tattaria on meilläkin piha täynnä, ja lisänä kaikkialle levinneitä kaikenkarvaisia angervoja, semmoisia röntylänä kasvavia, ei yhtään sieviä kuin ehkä kukaltaan. Angervoista pääsee onneksi ennen pitkää eroon kaivamalla pääpuskan ylös ja versoista sitkeällä yliajelulla ruohonleikkuun yhteydessä, mutta noista tattarista en ole yhtään varma. Takiaisten sijaan pihan reunoilta kurkkii naapurista tullut isotuomipihlaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattarien paras tuhoamiskeino taitaa olla musta pressu päälle pariksi kesäksi, silleen tuhosin ruttojuurikasvuston vanhassa kodissa mutta nyt nuo on meillä osin sellaisessa paikassa ettei se onnistu...melkoinen taisto lienee edessä, huokaus... Tsemppiä teillekin kaivuupuuhiin!

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...