sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Ulkomaalia -perfect black?

Suunnittelin omasta mielestäni erinomaisen hyvin, että valitsemme ensin rappauksen  sävyn ja sitten vasta maalin värikoodin, jälkimmäisessä ollessa enemmän vaihtoehtoja myös mustien sävyjen saralla.

Arvata saattaa, että prosessi menikin toisinpäin johtuen tuon autotallin etenemisestä ja melko ehdottomasta päätöksestä maalata maassa eikä telineiden päällä kaikki mitä voi. Tuli hoppu valita ulkomaali vaikka asiaa oli koko kevät aikaa tutkia.

Sekä talon kivisydämen rappaus että ulkopuuvuoraus tulevat siis mustalla värillä,  ja askarruttaa tosiaan värisävjen yhteensopivuus. Alustavia tunnustelujahan olin jo rappauksesta tehnyt mutta emme kuitenkaan ehtineet raahautua Ston toimitiloihin asti, jotta olisi ollut jotain värikoodia valmiiksi tiedossa. Kuten sanottu, suunnitteluväsymys hieman vaivaa.

Varsinaiset vuorilaudathan on tarkoitus ottaa valmiiksi maalattuina mutta kaikkea pientä sudittavaa ja töpöteltävää kuitenkin on, nyt ihan ensimmäisenä autotallin katon rännien alle jäävien otsalaudat.

Piti siis kiireesti valita
a) maalityyppi ja
b) täydellisen mustan värikoodi,
jotta pääsin tekemään maalaukset viikonloppuna ennen autotallin vesikaton valmistumista -tästähän tuli sellainen yhden naisen urakka näin ollen.

Musta maali joutuu kovalle koetukselle keston suhteen niin eteläisellä seinällä kuin paikoissa, joissa lumi voi pakkautua seinää vasten,  joten kaikenlaiset keveämmät peittosuojat rajautuivat pois. Jäljelle jäi oikeastaan Tikkurilan Pika-Teho ja Teknoksen Nordica Matt, jotka ovat tuossa aika lailla myös kiillon suhteen järjestyksessä. (Matta)mustassa laudoituksessa on kyllä myös riski kaikenlaisen pölyn tarttumisessa ja näkymisessä.

Molemmat ovat vesiohenteisia maaleja, joissa on sidosaineena akrylaatti, muovi eli eivät ole hengittäviä. Puun kuivumismahdollisuudet pitää siis varmistaa kunnon tuuletusraoilla sillä maalikalvon läpi se ei onnistu.

Tikkurilan maaleista oli vanhan kodin kesäkeittiön maalauksesta tiedossa se perfect black -koodi, jahka sen kaivettiin muistin syövereistä (kiitos vielä Miiku avusta). Tämä koodi on 564X. Se näyttää nettikuvissa harmaalta, ja uhkaavasti myös purkissa mutta ainakin Vinhaan sekoitettuna väri oli ihan rehellisen musta. Kuten alla näkyy, hyvä luonnollinen musta, joka sopii sävyltään Suomen luontoon.

Tämän synttärilahjaköökin kun olisi saanut pakettiin ja uuden kodin pihalle.

Teknoksella on valmissävynä musta (T7063) joka on melko lähellä tuota Tikkurilan koodia, ainakin RGB koodeja vertaillessa.  Mustan pitäisi olla siis mahdollisimman neutraali, ei varsinkaan siniseen taittava mutta eipä kyllä ruskeaankaan.

Maaliksi valikoitui sitten Pika Teho ja tältäpä se 564X näyttää viikonlopun sutimisen jäljiltä, kirkkaassa valossa taittaa hyvin tummaan grafiitinharmaaseen mutta yleisilmeeltään musta.Lautoja maalatessa hyvä muistisääntö on "sydänpuoli säätä vasten" eli sydäpuu tulee ulospäin, koska puu kupertuu ajan myötä päinvastaiseen suuntaan ja se myös halkeilee vähemmän sydänpuolelta. Jotakin rakennustietoa sitä on näemmä päähän tarttunut aikaisempien remonttien myötä. Nämä pohjakäsitellyt otsalaudat maalattiin joka tapauksessa ympäriinsä ja nurjalla puolella on urituskin, joten sydänpuolta ei tarvinnut tarkistella. Toki vielä asennuksen jälkeen joutuu sutia laudoille näyttämään jatkokohdissa ja naulankannoissa tuolla yläilmoissa.

Räystäät ovat mallia "alaräystäs" ja otsapuut tulevat siis mustalla laudalla ja räystäslaudat sitten myöhemmin ruskealla (Tikkurila Sora) kuultokäsittelyllä. Varsinainen avoräystäskin olisi silmää miellyttänyt mutta tämä alaräystäsratkaisu on kuitenkin rauhallisempi ulkonäöltään kannatinpalkkien jäädessä piiloon. Katemateriaaliahan tuossa katossa on sitten bitumihuopa.
Alaräystäs arkkitehdin työkuvassa
Avoräystäs sinänsä olisi ollut meille vaivattomin sen vaatiessa vain näkyviin jäävien puuosien maalauksen, josta siitäkin suurimman osan olisi voinut hyvin suunniteltuna suorittaa maasta käsin. Valmiiksi jo hirvittää miten tuo itse talon räystäslaudoitus sitten toteutetaan korkeimmilta kohdilta, nosturilla vai telineillä mutta jospa se sujuu siinä muun ulkoverhoilun yhteydessä.

Niin, se rappaus, nyt sitä täydellistä mustaa rappausta lähdetään sitten metsästämään maalatun lautakappaleen kera.

2 kommenttia:

  1. Melko lailla vastaavaa mustaa ihailinkin tässä eräänä päivänä, oli sukulaisten naapuriin noussut uusi pientalo vastaavalla värisävyllä. Erityisen hyvältä minusta näytti nuo auringossa yllättävästi läpikuultavat (vai kohoumista kontrastia saavat?) puunsyyt. Jos uuden tekisimme, voihan tuo olla, että mies olisi ylipuhuttu asumaan mustaan taloon. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yllätyin itsekin positiivisesti että vaikka maali peittävä onkin, niin puunsyyt näkyvät silti kauniisti. Nyt nuo laudat on jo tallin räystäissä, ja hyvältä näyttävät.

      Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...