perjantai 2. kesäkuuta 2017

Sähkösuunnitelmasekoilua


Sähkösuunnitelmassa, joka siis tehtiin jo muutama kuukausi takaperin, keskityimme omalta osaltamme valaistukseen ja pistorasiapaikkoihin, ja jätimme suunnittelijan käsiin muut asiat. Valaistussuunnittelun lähtökohdista kirjoitinkin täällä ja aika pitkälti näiden ajatusten mukaan mentiin täyttää höökiä eteenpäin, pienin taka-askelin ja mielenmuutoksin toki.

Valaistuksesta

Taulukkoa (mistä suunnittelusta nyt selviäisi ilman ekselöintiä) tarvittiin siinä vaiheessa kun mietittiin valaistuksen, eritoten lednauhojen eri värilämpötiloja, himmentimien tarvetta, käyttöjännitettä, watteja ja mitkä valot toimivat minkäkin kytkimen takaa. Sähkösuunnitelmaa jouduttiin veivaamaan jonkun verran ees taas eritoten valaisinratkaisujen vuoksi, mutta sähkösuunnittelijamme teki kärsivällisesti kaikki muutokset. Vaikkakin tarkat paikat joudutaan määrittämään työmaalla, oli tämäkin suunnitelma hyvä saada osapuolilleen oikein.

Talon ulkovalaistus suunniteltiin myös tässä vaiheessa mutta pihavalaistus jää vielä tarkennettavaksi, varaus sille pääkeskukseen maakaapelilla tehtiin toki. Talon ulkovalaistus tehtiin arkkitehdin ohjeiden mukaan eli talokuutio (parveke/terassirakenteiden sisäänjäävä osio) valaistaan ylhäältä päin spoteilla ja julkisivu eli käytännössä nuo talon "jalat" sitten ylös/alas-valoilla, jotka tulikin jo hankittua ja niistä lisää myöhemmin.  Omin päin jätimme vielä parvekkeen lattianrajaan asennettavan kellertäväsävyisen himmeän led-nauhan lyhtykynttilöiden kanssa loppukesästä ja syksyllä tuomaan tunnelmavaloa. Käytännön asennus on vielä suunniteltava mutta toisaalta tuo koko parvekkeen toteutuskin on vielä kaikille vähintäänkin mysteeri.

Tarkka hinta-arvio valaisimista piti tehdä seuraavaksi, jotta saadaan budjettiin tarkennusta, joten laitoin parille kotimaiselle toimittajalle tarjouskyselyn led-nauhoista ja -spoteista. Ensimmäiset saamani tarjoukset viisinumeroisine lukuineen saivatkin sitten epäilemään koko led-nauhasuunnitelman järkevyyttä, eritoten ajatusta värilämpötilasäädettävistä nauhoista, ajatushan oli siis käyttää päivällä tuota valkoisempaa 4000 K valoa ja illalla sitten keltaisempaa valaistusta.

Tarjousten pohjilta tehtiin budjettisyistä sellainen muutos nauhoihin, että niitä muutettiin värilämpötilasäädettävistä tasaisiksi nauhoiksi, eli nyt värilämpötila joudutaan laittamaan keltaisemman n. 3000 K mukaan, jotta se toimii tarvittaessa myös ilta-aikaan lattia- ja riippuvalaisimien kanssa siitä huolimatta että tuo neutraalimpi valo silmiä enemmän miellyttää.   Himmentimet jätettiin kuitenkin vaikka tuo värilämpötilansäätö jäikin pois, sillä niilläkin saadaan hieman muunneltavuutta valaistukseen.

Tällä saatiin led-nauhapaketin hintaa alaspäin merkittävät n. 4000eur, tosin ei saman toimittajan paketin sisällä, jossa vaikutus taas oli vain n. 400 eur.  Mutta edelleenkin puhutaan nauhojen kohdalla tuhansista euroista ja siihen päälle vielä kaikki spotit.

Spoteista ylipäänsä pohdin vielä toteutusta, tehtäisiinkö se kuitenkin ledpolttimoilla vaiko käyttämällä kiinteitä led-spotteja? Kumpi on lähtökohtaisesti edullisempi ratkaisu? Spottitarjontaa olen tutkinut myös saksalaisista nettikaupoista, ja mahdollisesti sieltäpäin tehdäänkin sitten lopullinen tilaus. Samat valaisimet näyttävät olevat siellä osin jopa kolmanneksen edullisemmat kuin kotimaisissa kaupoissa.

Etupihan ulkovaloille asennetaan ajastin pääkeskukseen, ja takapihaa varten varaus mutta liiketunnistimella toimivia valoja tuskin tulee kuin ehkä vaatehuoneisiin, jos niihinkään. Edellisessä kodissa niitä oli, ja valot syttyivät ja sammuivat tarpeettomasti lasioven läpi ohi kulkiessa, ja naksahtelivat muun aikaa ärsyttävästi.

Autokatoksen tunnistin ei taas tahtonut sytyttää valoa vaikka eteen olisi täräyttänyt rekka-autolla. Saattoihin tuo olla laitteessakin vähän laadullista heikkoutta. Ja toisaalta liiketunnistimia on helppo kytkeä jälkeenpäinkin, eli päätöksiä voi tehdä sitten rakentamisvaiheessa. Löytyy jopa polttimoita, joissa on sisäänrakennettuna tuo tunnistin tai sitten jos yöksi haluaa pientä kulkuvaloa vessareitille, voisi harkita valaisevia pistorasioita.

Hämäräkytkimistä ulkokäytössä on myös vähän huonoa kokemusta johtuen pitkistä, pimeistä öistä. Hämäräkytkin kytkee valon päälle talvella jo iltapäivällä ja se sammuu ajastuksen myötä yöllä, jolloin valo ei ole aamulla päällä. Erillinen ajastin on mielestäni paras ratkaisu, toki sitä saa olla sitten parin viikon välein säätelemässä keväisin ja loppusyksyisin.

Pistorasioista ja katkaisimista

Pistorasioiden ja katkaisimien sijoittelussa olisi auttanut, jos olisi käytössä 3D-mallinnus talon sisätiloista. Ahersin Sweet Home 3D-ohjelmalla yläkerran ja se auttoi vähän hahmottamaan tarpeita, kuin myös nuo huonekortit, joista muutaman olen julkaissutkin. Pääsääntöisesti piti vain ottaa pohjasuunnitelma käteen ja mielikuvituskulkea taloa eri vuorokauden aikaan läpi miettien missä tarvitsee valoa, ja millaista ja mistä niitä laitetaan pois ja päälle. Sinälläänhän tuo meidän pohjaratkaisu on ainakin paperilla melko yksinkertainen, joten sekin helpotti suunnittelua.

Kiintokalustesuunnitelmat ja huonekalujen sijoitus (tai sijoitusvaihtoehdot) piti myös tässä vaiheessa olla lukkoon lyötyjä jotta nuo pistorasiat sai määriteltyä oikeisiin paikkoihin. Epäilen kuitenkin, että esim. pistorasioita tulee nyt vähän liikaakin vaikka en ole koskaan niiden ylenpalttisuutta kuullut valitettavan, mutta sähkötöiden kustannuksista kylläkin.

Seuraavaksi tällä saralla pitäisi päättää pistorasia- ja katkaisinmallit. Luulin edes sen oleva helppo homma, lukuunottamatta kotelon väripäätöstä  kunnes näin kanssabloggaajien esittelemiä muita vaihtoehtoja.

Lednauhojen värilämpötilasäädön pois pudotus suunnitelmasta helpotti asiaa kuitenkin sen verran siten, että  selviämme normaaleilla himmentimillä eikä tarvitse yrittää yhdistää led-nauhojen langattomia säätimiä johonkin yleiseen katkaisinsarjaan.  Tämä nyt laski myös hieman kustannuksia kun ei tarvitse noita vastaanottimiakaan hankkia.

Luultavasti otamme sähköurakan tarjoukseen lasketut kulmikkaat ABB Impressivo -rasiat, emmekä lähde tässä asiassa sen enempää sisistushifistelemään. Nämä rasiat ovat vähän sellaisia, että jos ne ovat epätavallisen upeat, ne kyllä  huomaa ja jos taas eivät, ei niihin toisaalta kiinnitä mitään huomiota.


Syvä huokaus, pidemmän aikaa on kyllä vaivannut  kauhistuttava suunnittelumarssiväsymys, joka varmaan huokuu tästä pökerryttävän pitkästyttävästä tilityksestä....

4 kommenttia:

 1. liiketunnistinvaloja en halua, niitä oli vanhassa ja sammuivat kun oli paikallaan tosi ärsyttävää eteisessä. Hämäräkytkimiä olin ajatellut ulkovaloiksi, hyvä tuo sinun pohdinta. Saisinko nettikaupan tiedon mistä saksasta olet katsonut valaisimia?

  En tiedä yhtään missä meidän sähkösuunnitelu menee, siis teki sähkösuunnittelija suunitelmat, mutta mies jotenkin niitä aikoo muuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tuo meidän hämäräkytkin toiminut kyllä yhtään loogisesti mutta ehkä niistä on kehittyneempiä versioita?

   Saksasta katsoin lamppuja ihan amazonilta ja sitten esim. www.leds.de.

   Tähän kyllä otettaisiin mielellään muitakin suosituksia vastaan, jos joku lukija on Saksasta tai Keski-Euroopasta valoja tilannut?

   Poista
 2. Meillä on kyllä hämäräkytkin-ajastin kombinaatio toiminut erittäin hyvin. Ulkovaloille on talon "metsän" puoleisessa päädyssä hämäräkytkin ja ulkovalot on sähkökeskuksella vielä ajastimen takana. Ajastimessa on kestoasetuksena ulkovalot päällä 18-24 ja 06-10. Hämäräkytkin sitten "haistelee" noina ajankohtina, onko riittävän hämärää sytyttää valot päälle. Talvisaikaan sammuu aina 24 ja syttyy 06, juhannuksena ei sitten syty itsestään ollenkaan. Kodinhoitohuoneessa on vielä katkaisijat ulkovaloille erikseen taka- ja etupihalle, josta ne saa pakotettua päälle, olipa ajastin tai hämäräkytkin mitä mieltä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, eli löytyy fiksumpiakin ratkaisuja kuin meillä ollut versio. Sille pystyi ajastamaan kuinka kauan on päällä mutta tuo hämäräsensori toimi vain kerran vrk:ssa eli valot meni päälle talvella klo 15 ja paloivat sitten yöhön asti mutta eivät ymmärtäneet syttyä tietenkään taas aamulla, koska pimeä vain jatkui ja jatkui. Pitää esittää tuota teidän ratkaisua sähkösuunnittelijalle, vielähän näitä pystyy päivittämään.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...