perjantai 9. kesäkuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 10: maatöitä niin maan perusteellisesti

Viikko 10 alkoi maatöiden merkeissä ja työviikko näissä täytöissä sitten tarkalleen meni mutta toisaalta samalla syntyi jo aihiota pihalle. Kävin varhain aamuisin ennen töitä tontilla keskustelemassa maatyöntekijöiden kanssa päivän hommat. Vaikka ilmeisesti "emäntä" tontilla ei aina riemunkiljahduksia aiheuta, informoitiin minua että hankalimpia tapauksia ovat kuitenkin avaimet käteen-toimitukset, joissa rakennuttajia ei näe kertakaan, ja työntekijät joutuvat arpomaan eri  kuvissa näkymättömien toteutusvaihtoehtojen välillä.

Parasta olisi jos tontilla olisi pystynyt päivystämään edes osan päivästä ottamassa kantaa toteutukseen mutta nyt mentiin näiden aamuisten keskustelujen perusteella. Työntekijä valokuvasi myös työvaiheet, joten putkien paikat saadaan sitä kautta myös taltioitua tulevaisuutta varten vaikka lähtökohtaisesti toki oletetaan niiden kulkevan kuvien mukaisesti.

Meillä nämä maatyöt on myös otettu avaimet käteen-toimituksena eli maaurakoitsija hoitaa hommat puiden kaadosta siihen vaiheeseen, että sorastus on -20 cm tasossa, mukaanlukien siis viemäri- ja salaoja- yms. putkien vedot talon ulkopuolella. Lisänä tässä on myös tehty hieman tuota rannan puolta, taloa ympäröivää lähipiha-aluetta, saunasiipivarauksen pohjaa sekä tietä etupihalta takapihan laidalle, jonne tulee myös parkkipaikka peräkärrylle ja trailerille. Katsoimme, että nämä pohjatyöt on kuitenkin edullisinta tehdä tässä vaiheessa isolla koneella vaikka lasku epäilemättä tulee kirpaisemaan.

Pihasuunnitelma viimeisteltiin tämän vuoksi jo talvella samaan aikaan arkkitehtisuunnitelmien kanssa, vaikka nythän sitä pihaa olisi ollut helpompi maallikolla hahmottaa, kun talon runko on jo pitkällä. Tällä hetkellä talon vasemman puoleisen rinteen pohjatyöt eivät ole toteutumassa pihasuunnitelman mukaan, koska pihasuunnitelmaa ei oltu viety lopullisiin arkkitehti- ja rakennesuunnitelmiin.

Muutokset voidaan vielä onneksi tehdä myöhemminkin mutta lähtökohtaisesti sitä tekisi tietenkin kerralla oikein. Harmillisesti en tätäkään asiaa huomannut ajoissa itse ennen kuin kivitalourakoitsijamme ratkaisua ihmetteli, ja sitten olikin jo liian myöhäistä korjata asiaa heti.

Maanantaina aloitettiin autotallin, kellarin ja etupuolen käytävän täyttöjä,  jonka jälkeen jatkuivat myös bitumihuopien asennukset, kun seinille ylettyi ilman telineitä. Autotallin ja talon sekä tallin väliset täytöt täryytettiin 30 cm täyttövälein 450kg maantiivistäjällä.

7.6.2017: nyt pääsisi tepastelemaan suoraan yläkertaan. Jos uskaltaisi.  Autotallin ovea joudutaan vähän kaventamaan vasemmalta sivulta. Talon vasemmalla puolella on nyt sorastuksessa liian suuri pudotus,   pihasuunnitelmassa tämä oli tasaista  parkkialuetta, jossa pystyisi kääntämään auton näppärästi. Joudumme jälkikäteen nostamaan vedeneristyksiä ja tekemään tasoituksen vasta pihatöiden yhteydessä. 

7.6.2016: onko tässä katastrofin ainekset vaiko jämäkät sivutäytöt, kysyn vaan?
Talon ja tallin väliin tulee betonista valettu käytävä ja portaat alas pihalle ja arkieteiseen.Keskiviikkona myöhään illalla saapuivat yllättäen kattotuolit. Näiden piti saapua torstaina työaikaan mutta niin vaan oli tuolilasti purettu kaikkien tielle ja osin alle jääneitä tarvikkeita kolhien, luonnollisesti täysin vastoin puhelimessa annettuja ohjeita.

Mikähän siinä on, että tavaroita ei toimiteta sovitusti oikeaan aikaan ja paikkaan, koska täytyyhän se ymmärtää, että sellainen aiheuttaa aina euromääräisiä seurauksia jollekin taholle?

Tämäkin toimitus aiheutti sen, että tarvittiin noin kolme miestä ja kone (ja se asioihin sekaantuva emäntä) nostamaan tuolit sovitulle purkupaikalle ja kyllähän siinä toista tuntia hurahti.

Lasku tästä pyritään kyllä vyöryttämään sylttytehtaalle mutta mehän voimme jälleen reklamoida vain välikättä eli Lammia, jonka kautta kattotuolit on tilattu.


9.6.2017 aamu: tontilta löytyneitä kiviä kasattiin laiturille tukevaksi pohjaksi

9.6.2017 aamu: kiviä pudoteltiin myös rajaamaan rantaviivaa. Valitettavasti tämä ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan sillä rantaa lähestyessä alkoi kymmenien tonnien kaivuri uhkaavasti upota, joten kivet piti pudotella parhaan mukaan eikä niitä saatu ihan  rajalle asti. Huomatkaa naapureiden uusi ihana kasvihuone. Huomatkaa naapureiden ihana ranta meidän kökkökasan vieressä.9.6.2017: Tie takapihalle päin ja säilytyspaikka peräkärrylle ja trailerille sekä vanhempi rakennusvalvoja koekävelyllä. Pihapetäjä, pysythän hengissä. 


8.6.2017: kaivetut maat tasoiteltiin takapihalle, tämän kanssa sitten eletään hamassa tulevaisuudessa tapahtuviin pihatöihin asti.  Kaivurikuski heitti muutaman kauhallisen soraa kulkuväyläksi savimaan päälle. 
Vajaaksi jääneitä täyttöjä, joiden johdosta joudutaan reklamaatio tekemään maanantaina maatyöurakoitsijalle. Vasemmassa kuvassa oikea korko, keskimmäisessä korko talon toisella puolella. Pahimmillaan talon takapihan kauimmaisessa laidassa on vain muutama sentti soraa styroksien päällä, ne ei kauan ehjänä kestä.
 Lisäksi nuo autotallin sivutäytöt ovat todella vajaat, kuten kuvasta näkyy. Tuohon on toki tulossa lähelle vielä maalämpöpumppu, mutta nuo tallin reunukset olisi pitänyt peittää ja poraamaan olisi silti päässyt.   
Itseäni reklamoin hävyttömän rumista styrokseista, joiden luulin katoavan maan alle alta aikayksikön. Siinäpähän muistuttavat itseä ja nytpä osaisin nuokin merkittävästi siistimmin leikata, mitä taitoa kohta tarvitaankin, kun tehdään autotallin lattiavalun valmistelut.

Loppukevennykseksi ylläolevien murheiden päälle sitten ne aidan ruuvijalat, jotka oli jätetty perjantai-iltapäivän viimeiseksi hommaksi. Eihän tässä voi sanoa kuin että miten meni noin niinku omasta mielestä?

Niinhän siinä taisi käydä että  maaperän kivet tuli vastaan mutta ei tämä rivi nyt kyllä oikein suoraankaan mennyt edes silmämääräisesti eikä tolppien katkominenkaan taida ongelmaa ratkaista. Ihmetellään tähän parempaa ratkaisua sitten maanantaina.

4 kommenttia:

 1. Piha muotoutuu :) Hyvä siitä tulee.

  Harmi tuo kattotuolien väärään aikaan tulo. Se on kummallista tällä alalla, että toimituksia heitellään ties milloin ja mihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi noiden kuljetusyhtiöiden tehdä kuten lentoyhtiöiden, ja ostaa toisilta tilaa eri suuntiin menevistä kyydeistä. Olisi tehokkaampaa, ekologisempaa ja halvempaa niin, ja erityisesti täsmällisempää.

   Poista
 2. Oho! Himppasen erilaiset näkymät on kuin viikko sitten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha kyllä avartui silmissä! Nyt vaan tekisi mieli vähän tasoitella lisää tuota savimultaa ja heitellä vaan ruohonsiemenet joukkoon, että saisi vihreää mutta pitänee malttaa mielensä ja perustaa kunnon ruohokentät joskus hamassa tulevaisuudessa.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...