keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Autotallin nosto-ovi - päätöksiä pitäisi tehdä

Autokatos muuttui meillä tosiaan autotalliksi pikaisella päätöksellä rakennesuunnittelijan ehdotuksesta. Alunperinkin oli toki tarkoistus rakentaa tuo katos sillä mielellä, että se olisi muutettu myöhemmin talliksi. Autotallin rakenteet ovat El30-paloluokitellut, joka toteutetaan kaksinkertaisella kipsilevytyksellä seiniin ja kattoihin. Joten muutos talliksi tarkoittaa lisäkustannuksia lähinnä villaeristyksissä ja lattiavaluna. Sekä autotallinovena.

Tämä pikainen muutos aiheutti kuitenkin sen, ettei tuota autotallin ovea tullut tutkittua ja suunniteltua kovin tarkkaan, ja haasteet tulivat eteen vasta tarjouskyselyvaiheessa.

Oviaukon kokohan on melko massiivinen kahden auton mentävä reikä eli  5300x2400mm. Suunnittelusta sähköisestä nosto-ovesta tulee siis iso ja painava.  Tallin seinien ollessa pystylaudoitettua mustaa puuta, ulkonäöllisesti paras ratkaisu olisi ollut puuovi, joko samalla mustalla käsiteltynä tai sitten tiikin/tumman tammen sävyisenä. Puuovesta tulee kuitenkin liian painava, niitä pitäisi olla mielummin kaksi pientä. Tämä taas nostaisi ovien hintaa entisestään, kyllä tulee yksi iso ovi edullisemmaksi kuin kaksi pientä.

Puuoven toinen vaihtoehto on sitten alumiiniovi. Eräskin valmistaja epäili silti noin ison oven toimintavarmuutta talvella, vaikka se olisi metallia.  Jos yksikin myyjä uskaltaa tällaisen epäilyksen ääneen lausua kaupan menetyksen uhalla, on se syytä ottaa vakavasti.

Materiaali tulenee olemaan tuota alumiinia ja päätettäväksi jää väri;  joko musta tai tiikin/tumman tammen sävyinen puulaminaattikuvio. Mustassa mietityttää kuinka hyvin pellin väri sitten toimii mustan puuverhoilun kanssa. Ajatuksissa on käynyt jopa, että mustan oven kanssa ovisi laittaa nuo autotallin etupuolen laudoitukset sitten puunsävyisenä, se voisi vähän pehmentää näkymää. Arkkitehdille esitettynä ajatus ei kuitenkaan ottanut tuulta purjeisiinsa.
Ideakuvia mustasta puuseinästä mustan nosto-oven kanssa ei juuri löydy, tässä yksi kuva Doorwayltä.  Ei paha yhtään.
Tiikin- tai tammensävyisessä puulaminaattikuviossa taas mietityttää kuinka muovimainen tuo kalvo on. Ja onko taas liian suuri puunvärinen elementti tuossa etupuolella.

Kyllä on nyt taas niin hankala päätös. Vetää haastavuudessaan suorastaan vertoja noille etupuolen ikkunoiden karmeille mutta niin sekin päätös tuli tehtyä.

Tarjouskyselyt lähtivät kuitenkin vetämään useammalle toimittajalle, vastauksia sain hyvin ja osa myyjistä jopa soitteli perään, propsit siitä. Hintaeroa oli lopulta lähes 50% kalleimman ja edullisimman toimittajan välillä, kun otettiin Virosta myös tarjous. Kotimaan sisällä oli myös eroa 30% hinnoissa kalleimman ja edullisimman välillä.  Tässä hintaluokassa puhutaan siis jo tuhansista euroista, ei satasista.

Noh, kalleimmat tietenkin perustelevat omaansa laadulla verraten oven ostoa autokauppaan, että sieltäkin löytyy monenlaatuisia vaihtoehtoja. Onhan se varmasti näinkin, ja nyt kun ymmärtäisi mikä laatutaso on riittävä omakotitalossa eteläisessä Suomessa. Lähtökohtaisestihan suurin osa toimittajista vain kokoonpanee osat tehtaillaan, ja osia taas tulee vain muutamilta tehtailta Euroopasta.

Tarjouskyselyssä pyysin siis nosto-ovea automatiikalla, kahta kaukosäädintä, silmää (esteille oven alasmenolle) ja asennusta rahteineen.

Päätettävät
 • lopullinen toimittaja
 • väri: sileä musta vai tiikinsävyinen puulaminaattikuvio

6 kommenttia:

 1. Me valittiin Turner... pääosin ovivalmistajat antavat 3 tai 5 vuotta takuuta, Turner 800 sarjan oviin sai 10 vuotta. Ainakin toimittaja itse uskoo oviensa laatuun :) https://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/06/autotallin-nosto-ovi-ja-tumman-harmaan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turner oli tässä koko luokassa sieltä hintahaitarin yläpäästä. Noilla kapeammilla ovilla hinnat ovat kilpailukykyisemmät. Takuuajoissa näyttää kyllä olevan variaatiota mutta toisaalta vasta aika näyttää toimiiko takuu kuitenkaan, kun usein sen ehtona on huolto ohjeiden mukaan. Miten sitä sitten todistelet suuntaan tai toiseen.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoista! Meille tehtiin hirsirunkoinen autotalli jo viime kesänä runkovaiheeseen ja syksyn tullen pitäisi meidänkin löytää 5 metriä leveä ovi. Pyydettiin jo suunnitteluvaiheessa tarjouksia ja todettiin kanssa, että Viron puolelta tilatessa hinta on järkyttävän paljon edullisempi... Täytyy seurata sinun oviprojektia tässä ennenkuin pitää laittaa oma nosto-ovi tilaukseen☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Viron ovi on kyllä nyt vahvoilla ja toinen vaihtoehto on sitten suomalainen toimittaja. Kohta pitääkin alkaa niitä päätöksiä tekemään, niin saadaan mekin syksyksi ovi ja raksatarvikkeita talliin suojaan. Laitan vaikka uuden postauksen kun olemme oven tilanneet, ja varsinkin sitten miten toimitus ja asennus sujui. Sain myös vinkkiä toiselta rakentajalta että Italiastakin asti voisi tilata suoraan nosto-oven valmistajalta.

   Poista
 3. Een välttämättä suosittelisi ostamaan noin leveää ovea mustana tai edes kovin tummapintaisena.. Varsinkin alumiinilamelli ovi taipuu aina lämmön puolelle, kesällä ulos, talvella sisäänpäin. Musta ovi lämpeää auringossa vielä enemmän ja noin leveässä ovessa tuo lämpötaipuma aiheuttaa ongelmia. Tosin et taida alumiiniovea juuri mistään nykyään saada kun galvanoitua terästä ovat lähes kaikkien lamellit.. Ja mitä tuohon laatuun tulee niin skippaa ihmeessä ne Viron ovet, takuu on mallia perävalo ja laatukin syvältä. Vaan nimenomaan panosta laatuun varsinkin kun kyseessä leveä ovi, niin säästyt monelta vaivalta myöhemmin. En nyt mainitse tässä kenen ovi kannattaa ostaa, kun sen verran puolueellinen olen työni puolesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Täytyy miettiä tuota väriasiaa tuon lämmönkin kannalta, meillä tosin ei juuri aurinko tuohon pohjoiseen osoittavaan oveen paista mutta kommentti auttaa varmasti muitakin. Tuo laatu on nyt kyllä nyt mysteeri, myös kotimaisten toimittajien kesken, ja pitää vaan nyt laittaa eri kriteerit vaakakuppiin ja tehdä sitten päätös.

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...