keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Asiaa aidasta ja perustuksista

Tonttimme pitää aidata koirista johtuen. Vaikka meillä on tuollaisia paikkasidonnaisia paimenkoiria, joille on tässä kuluneen vuoden aikana tontin näkymättömiä rajoja enemmän tai vähemmän onnistuneesti opetettu, ei niiden pysyminen tontinrajojen sisällä ole mitenkään taattua, jollei itse ole ulkona niiden kanssa -varsinkaan jos kissa tai jänis sattuu vilistämään ohitse.

Sisääntulotie ja aidan paikka
vasemmalla työmaa-aidan kohdalla,
kuva otettu jo jokunen vko sitten. 
Lisäksi olemme sopineet jo tonttia ostettaessa, että rakennamme yläpihalle mahdollisimman pian aidan tonttien rajalle, sillä rakennusmonttu on hyvin lähellä tontin meille myyneen naapurin etupihaa. Koko raja tullaan joka tapauksessa aitaamaan, sillä naapurilla on myös koira, ja koirien kiinnostus vaikuttaa molemminpuoliselta.

Raja-aidoistahan pitää olla yhteisymmärrys naapurin kanssa ja usein ne tehdään yhteisellä kustannuksella ja sovitaan kirjallisesti esim. huoltoon liittyvistä toimenpiteistä. Meillä noita aitoja on piirretty myös lupahakemuksen asemapiirustukseen juurikin koirien vuoksi.

Aita on tarkoitus toteuttaa kiinteänä puu-aitana siihen asti, että rinne alkaa viettää. Sen jälkeen se jatkuu matalampana metalliaitana, joka tullaan maastouttamaan rajalle laitettavien havu- ja pensasistutusten sisään. Tämä jatko tehdään myöhemmin.

Puuaidan toteutusta on mietitty pitkin suunnitteluvuotta. Lähtökohtaisesti vaihtoehdot ovat olleet musta pystylauta-aita tai ruskealla puunsuojalla käsitelty rima-aita joko pysty tai vaakasuunnassa. Rima-aita on erittäin työläs suhteessa lauta-aitaan, sillä nuo rimat pitää käsitellä joka puolelta puunsuojalla tai maalilla. Se tarkoittaa tunteja ja tunteja enemmän maalausta lautaan verrattuna. Ja onhan tuo rimakin melko hintavaa lautaan verrattuna.

Kolmas vaihto-ehto olisi lankuista, vaikka kakkosnelosta tehty rima-aita. Tämä lankuista tehty rimoitus on näes vielä mietinnässä parvekkeellekin ohuen riman sijaan. Olisi komea. Olisiko kallis.

Mietimme myös rima-aidan yhdistämistä betonista tehtyyn matalaan muuriin mutta päädyimme tähän yhden materiaalin taktiikkaan. Betonimuuri kyllä voisi sopia pihan pengerryksiin.

Alla vaaka-ja pystymallin aitojen kuvia Pinterestistä
 

Aidasta tulee vähintään 150cm korkea, ja mikäli se on tiivistä lauta-aitaa, pitää tuulikuormakin ottaa huomion. Lisäksi maa on pohjaselvityksen mukaan hyvin routivaa, sillä se on hyvin savipitoista moreenia. Tarvitaan kunnon perustukset ettei aitaa pidä olla vuoden kuluttua oikomassa. Erään löytämäni ohjeen mukaan perustussyvyys saisi olla 1/3 aidan korkeudesta ja jos ei sillä päästä alle routarajan, täytyy tehdä routasuojaukset.
Roudan syvyystietoja täällä.

Perustuksissa olikin tuumailtavaa

Aikaisemmin olemme rakentaneet aidan maahan lyötävillä terästolpilla mutta aita oli merkittävästi köykäisempi kuin tämä suunniteltu ratkaisu. Tukevin vaihtoehto olisi kaivaa maa kunnolla auki ja valaa anturat routaeristyksien päälle.

No sitten olisi maahan kierrettävät tolpat eli ruuvipaalut ja siihen päälle pilarikenkä. Melko kalliita ovat, jos monta tarvitsee. Mutta olisi ehkä yksinkertaisin toteuttaa, vaatii lähinnä vääntövoimaa ja hieman hyvää tuuria ettei tolpan kohdalle osu juuri kiviä. Etuna se, että näitä voisi asentaa sitä mukaa kuin ehtii.

Toisaalta vastaavamme vinkkasi, että maaurakoitsijakin voisi täräyttää paalut koneella paikoilleen, ja päälle voisi valaa vielä betonikakun suorassa pysymisen varmisteluksi.
Kuva paalupiste.com
Kuva puuinfo.fi 

Vielä yksi vaihtoehto olisi kairata päiväksi vuokrattavalla moottorimaakairalla maahan vähintään d170 reiät, laittaa sinne muovi-tai pahviputki muotiksi, raudoittaa, valaa betonilla ja lisätä pilarikenkä. Pohjalle voi tehdä vielä erikseen tuollaisen kuvan mukaisen pienen betonianturan, jos tekee putkea isomman reiän maahan.

Betoniahan tulee talon seinävalujen yhteydessä ja pitäisi olla tontilla paikalla tuolloin asettelemassa jalat paikoilleen oikeaan korkoon. Edullisin vaihtoehto, kun tuota betonia on tulossa talon seinien valua varten neljään otteeseen. Mutta ottaen huomioon tuon kairan vuokran, hintaero betonista valetuilla tolpilla kapenee noihin ruuvipaaluihin nähden ja tätä ei myöskään voi tehdä omassa aikataulussa, mikä on työssäkäyvälle rakennuttajalle haasteellista.

Toki voisi myös kaivaa vaan kuopan ja lörötellä siihen suoraan betonin ja iskeä sitten pilarikengän paikoilleen. Meidän maaperä on vain tällä hetkellä sen verran kuivaa, että kaivanto täyttyy kuitenkin maasta ennen kuin ehtii valua sanoa.


Päätöksiä

Tämän hetkinen suunnitelma on tehdä rajalle tuo musta pystylauta-aita, joka parhaiten kestänee pallonpotkintaa ja sählypallon lämintää sekä tehdä täydentävät rakenteet, kuten roska-ja pyöräkatos osin ruskeasta rimasta ja osin laudasta.

Perustus päätettiin teettää 1500mm ruuvipaaluilla maaurakoitsijan toimesta tällä viikolla ja tarvittaessa valamme sitten betonikakkaraiset päälle jälkikäteen tukevoittamaan aitaa.  Noissa ruuvipaaluissa on valmiina pilarikenkä ja perustussyvyys pitäisi olla vähintäänkin riittävä. 
Etäisyys tolpilla tulee olemaan n. 2000 mm.  Aikanaan tuohon aidan alle tulee sitten meidän puolelta ihan pihakiveys tai asfaltti, ja alusta vedetään nyt soralle aitaan asti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...