sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 8: kellarin seinät valettu

Kahdeksas raksaviikko sisälsi perjantain seinäjuotoksen valmistelua. Eli jälleen noita sähköputkituksia ja vanhojen paikkojen korjauksiakin, mm. yksi rasia oli jo osunut keskelle kodinhoitohuoneen tason välitilaa kaapin alaosan sijaan. Ensimmäisen kierroksen sähkörasiat olisi pitänyt itse tarkistaa sentilleen  jo kiintokalustesuunnitelmaa vastaan, niin olisi mennyt kerralla oikein. Ehkä tästä taas jotain opimme.

Vesijohtoja ei vedetä tässä vaiheessa vaan ne piikataan jälkikäteen, jolla minimoidaan riskiä, että maassa pyörivät putket ja johdot rikkoutuisivat tässä vaiheessa rakentamista.

Tiistaina saapui myös deltapalkkitoimitus ontelolaattojen asennusta varten mutta eipäs kyllä ihan sovittuun aikaan. Nosturiauto odotteli tontilla 2,5 h mittarin raksuttaessa ja Hiab-auto oli myös odotellut hetken turhaan paikalla, kunnes oli joutunut lähtemään toiseen kohteeseen.

Tästä odotusajasta piti reklamoida ja laskuttaa palkin toimittajaa Peikko Finland:a vaikkakin sieltä jäljet johtavat edelleen sylttytehtaalle eli kuljetusyhtiöön.
Toimittaja lupasi nämä kulut jo hyvittää, joten vaikuttaa lupaavasti jo toiselta hyvin hoidetulta rekkulalta. Peikko Groupilla, joka on siis suomalainen perheyritys, on muuten mielenkiintoinen kasvutarina 50:ssä vuodessa pienestä pajasta kansainväliseksi yritykseksi, arvostan.

Ja mikä se deltapalkki oikein on?
No tämmöinen reikäinen teräsrakenne: 
deltapalkki (kuva peikko.fi)
Deltapalkkia käytetään siis ontelolaattojen asennukseen, eli laatat asennetaan palkkien varaan. Sillä saadaan myös pidennettyä välikaton ontelolaattojen jännevälejä. Palkki valetaan täyteen betonia samaan aikaan kuin ontelolaattojen saumat mutta noissa läpivienneissä voidaan kuljettaa myös vaikka sähköjohtoja. Rakennesuunnittelijahan nämä kiinnitykset ja kannakkeet suunnittelee, ja olettavasti muitakin vaihtoehtoja ontelolaattojen asennukseen löytyy.

24.5.2017: valutukia, portaiden antura ja näkymä khh:een ovesta sisään
Loppuviikosta asennettiin kellarin maanpinnan allejäävien osien ulkopuoliset vedeneristykset eli kumibitumikermit tohotettiin nestekaasupolttimella sulattaen ulkoseiniin ja toivotaan, että siinä pysyy kuin täi tervassa seuraavat 50 vuotta...
Kermien päälle tulee vielä EPS (l. stryrox)-levyt suojaamaan kermejä soralta. Näitä vesieristyksiä ei tehty vielä täyteen korkeuteen vaan välillä tehdään soratäyttöjä, kellarin 2. seinävalu sekä autotallin sokkeli lopulliseen korkeuteen, joiden jälkeen asennetaan sitten loput eristeet ennen viimeisiä maatöitä kohotetun maan päältä. Kokonaisuuden kannalta parempi ratkaisu olisi kyllä ollut tehdä huovitukset kerralla ylös asti.

25.5.2017: bitumikermiä ja betonista valettavien ulkoportaiden kohta talon nurkassa
Perjantaina aamulla olikin sitten se 2. seinäjuotosvalu. Seiniä kasteltiin ensimmäisen kerran jo edellisenä päivänä ja  valun jälkeen kastelua jatketaan myös kahdesti päivässä viiden päivän ajan.  Lauantain pieni sade oli tervetullut näiden kuivien viikkojen lomaan mutta sunnuntaina sai olla taas lorottelemassa vettä.

Sunnuntaina siivottiin myös rakennuspaikka kivenpalasista, puukalikoista sekä lankuista ynnä muusta viikon aikana kertyneesta rakennusroinasta tulevia maatäyttöjä silmällä pitäen.

Viikon kohokohtana raksagrilli korkattiin saatuamme roudattua vanhan hiiligrillin varastosta muutaman muun kesäisen varusteen ohella, ml. väsyneen rakentajan badenbaden-tuoli, jonka mukavuus vetää vertoja vain sen rumuudelle. Loppui siis se viikonloppuinen naapureiden grillausten kuolaus siihen kun sai omat ribsit tulille.

Ensi viikolla tuleekin sitten jo ontelolaatta ja pimeys valtaa kellarin.

2 kommenttia:

  1. Kiva, että pääsette kohta onteloiden päälle fiilistelemään näkymiä :)

    VastaaPoista
  2. Kunhan sinne sitten ensin kohoaa vähän 1 krs seinää, niin sitten voisi kiivetä tärisevin jaloin katselemaan näkymiä. Tässä on jo alkanut huolestuttaa tuleeko parvekkeella iskemään korkean paikan kammo, jos sinne ne suunnitellut lasikaiteet tulevat...

    VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...