perjantai 12. toukokuuta 2017

Raksapäiväkirja vko 6: ensimmäinen seinäjuotos sekä soratäyttöjä

Rakennusviikolla 6 jatkui seinien ladonta sekä valuvalmistelut. Harkoissa oli jonkin verran (normaalia enemmän?) lohkeamia joko kuljetusvaurioista tai jo tehtaan lastauksen jäljiltä, ja näitä aukkoja on sitten laitettu vanerilla umpeen valua varten. Toimittajaa on informoitu, joten toivottavasti seuraava kivilasti saapuu paremmassa kunnossa, niin säästytään ylimääräisiltä, turhaa työaikaa syöviltä paikkauksilta.

Valuvalmistelut sisälsivät myös mm. sähköjohtojen ja maalämmön putkituksia ja erinäisiä tukirakenteita pitämään runkoa suorassa valun aikana. Ei siis niinkään näkyvää mutta sitäkin tärkeämpää työtä.

8-9.5.2017 valmisteluja eli paikkauksia, valutukia ja sähköjohtojen putkia
Torstaina varhain aamulla tehtiin ensimmäinen seinävalu, joka aloitettiin kastelemalla seinät vedellä, jotta harkot eivät imaisisi valubetonin vettä itseensä, jolloin betoni jäykistyisi liian nopeasti prosessiin nähden. Anturan päälle oli vedetty myös sementistä sadevesiä rungosta poispäin ohjaavat viisteet. Päällehän hitsataan sitten bitumi vedeneristeeksi.

11.5.2017: uudet pystyterästuet odottavat seuraavia harkkokerroksia ja
anturan betoniviisteet: tuonnehan ne Tassun loput raadot jäivät sitten piiloon.
Perjantaina oli sitten vuorossa sisäpuoliset soratäytöt. Talon osalta täytöt piti tehdä nosturilla, muuten sinne ei ylettynyt.

Ensi vkolla jatkuu seinien ladonta, seitsemän kerrosta lisää ja kellari onkin kattokorkeudessaan. Itse jatkamme alapihan siistimistä ja yläpihan aidan toteutuksen suunnittelua viikonloppuna, kun tällä hetkellä tuossa urakassa ei ole meille mitään projektia eteenpäinvievää työtä.

12.5.2017 soratäytöt tehty, alemmassa kuvassa vesi ja viemäriveto talosta autotalliin.

Budjettia seurataan tarkasti, ja tähän viikkoon mennessä itse talon rakennusbudjetista (pl. tontti ja verot) on käytetty 20%. Tässä yksi tapa jaotella noita omakotitalon rakentamiskustannuksia, jonka pohjilta olen ryhmitellyt noita kustannuksia itsekin.

Suurimmat toteutuneet (ml. tähän mennessä laskutetut) kuluerät tässä vaiheessa ovat olleet:
 • Suunnittelu  ~75%  osabudjetista käytetty
 • Rakennuttaminen  ~50% käytetty
 • Perustukset   ~55%  käytetty
 • Runkomateriaalit  ~20% käytetty
 • Rakennustyöt  ~15% käytetty
Eli toteutuneet kulut vastannee melko lähelle projektin valmiusastetta ajallisesti, toki etupainoitteisesti valmiusasteesen nähden rahaa menee suunnitteluun ja rakennuttamiseen eli mm. liittymä- ja lupamaksuihin.   Lähinnä toivon nyt ettei soratäytöissä tule yllätyksiä materiaalimenekin suhteen, kun materiaalinkin suhteen on jo puolet budjetista tässä vaiheessa käytetty mutta se on ilmeisesti melko oikea suhde.

Jos joku nyt miettii rakennusbudjettiaan ja varmuusmarginaaleja, niin kannattaaa laskea nuo maatyöt reilusti yläkanttiin ja ottaa sitten säästönä, jos pääseekin sillä alimmalla arvioidulla summalla tästä osuudesta tai käyttää ne "säästyneet" varat sitten vaikka korkeampitasoisiin sisämateriaaleihin.

Maatyöt vaikuttavat monen budjetin perusteella olevan se epävarmin osio, jota on vaikea lyödä lukkoon kuin ehkä töiden osalta etukäteen, ja silloinkin urakkana. Meillä nyt ei onneksi tullut yllätyksiä esim. louhinnan muodossa vaikka tontti kivinen onkin mutta esim. juuri louhinnan jos osin paalutuksenkin kustannusosuus näyttää olevan hyvin vaikeasti arvioitavissa etukäteen.

OPPITUNTI nro 5:  maatyöt budjettiin kauhuskenaarion mukaisesti ikävien yllätysten välttämiseksi.

2 kommenttia:

 1. Kiva seurata teidän raksan etenemistä. Hyvin hiidenpesä kohoaa :)

  VastaaPoista
 2. Sieltä se nousee montusta esiin, vaikea kuvitella tässä vaiheessa että se on lopulta samalla korkeudella kuin naapureiden talot.

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...