sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Vesikattomateriaali: huopaa vai peltiä?

Kuva Arkkitehtuuritoimisto Taso

Vesikattomateriaali piti sekin päättää alustavasti jo arkkitehtisuunnitelmien vaiheessa. Voi pojat, se oli hankala päätös vaikka valinta piti tehdä todellisuudessa vain kahden vaihtoehdon välillä.

Kaava ei ottanut kantaa meidän rakennuspaikan kohdalla muuta kuin harjakattoon, joten sen suhteen meillä oli vapaat kädet materiaalin ja värin suhteen. Kattokaltevuus mahdollisti myös sekä pellin että huovan käytön.

Tiilikattoa, niin komea kuin se onkin ei koettu rakenteen arkkitehtuuriin sopivaksi -eikä siitä juuri keskusteltu-  vaan tästä näkökulmasta ainoa oikea vaihtoehto olisi arkkitehdin mukaan ollut tällaiselle modernille talolle peltikatto.

Mutta-mutta, meillähän ei ole mitään ullakkotilaa sateesta ja tuulesta aiheutuvaa melua eristämässä ja useita rakentaneita kavereita ja projektipäällikköämme konsultoidessa bitumihuopakatto näytti olevan paras vaihtoehto käyttöystävällisyyden kannalta.

Myös hintansa puolesta. Meillähän on tuota kattopinta-alaa katetun parvekkeen vuoksi kohtuullisen paljon, vaikka talo kaksikerroksinen onkin.

Huopakatolla ei tarvittaisi myöskään rumia lumiesteitä mutta toisaalta pitäisi varata kalenteriin vähintään vuosittainen huoltosessio katon puhdistamiseksi. Tässä olikin ulkonäön lisäksi toinen syy miksi tuo peltikatto toisaalta kovasti houkutteli huoltovapaudellaan.  Meidän ja naapurin tontilla on mm. mäntyjä, joista aivan varmaankin roskaa tulee kertymään.

Huopakaton kohdalla puhutaan myös lyhyemmästä käyttöiästä mutta nykyisten bitumipohjaisten materiaalien luvataan kestävän vuosikymmeniä, uskokaamme tähän lupaukseen. Myös peltikatot tulevat jossain vaiheessa tiensä päähän ja niiden korjaus onkin sitten kalliimpi urakka, huopaahan kun voi vain paikatakin.

Päätökseen vaikutti hieman myös tontilla olevan venevajan ja saunarakennuksen mustat huopakatot, tosin ne pitäisi tähän samaan syssyyn korjauttaa, ja samallahan nuo olisi pelliksikin voinut päivittää.

Näiden puntarointien perusteella teimme sitten viime hetkillä lupaa jätettäessä päätöksen, että bitumihuopakatto se olkoon siis.

Arkkitehtimme suositteli seuraavaksi kolmiorimakattoa, ja sehän näyttääkin ihan kivalta, kun ensin selvitti mikä ihme se oikein on.
No se on tällainen. Kuva Kerabit.fi

Kuitenkin tarjouskyselyvaiheessa selvisi, että kolmiorimakaton tekeminen maksaisi työläyden vuoksi useamman tonnin enemmän, joten tässä vaiheessa totesimme sileän katon olevan vallan passeli.

Tonneja tarvitaan tärkeämpiin hankintoihin. Ja eihän me sitä kattoa itse katsella.

Naapurit katselevat, ja heitä tuskin asia kovin hetkauttaa. Tulevat naapurit voivat nostaa tässä vaiheessa käden pystyyn, jos ovat toista mieltä.


9 kommenttia:

 1. Kiitos ajatuksesta! Nyt meillekin harkitaan huopakattoa! ;)

  VastaaPoista
 2. No niin, saatte siitä sitten saman pähkinän purtavaksi, kummallakin on puolensa. Mutta kun päätös saatiin tehtyä, en muuta osaa kuvitellakaan. Kunhan vaan saadaan nuo kaikki eri mustan sävyt sointumaan lopulta toisiinsa.

  VastaaPoista
 3. Meille tulee huopakatto, konesaumattu peltikatto alunperin piti tulla muttei käynyt kattokaltevuuden takia. Vanhassa talossa oli aito tiilikatto (yläkerta oli täystiiltä).

  Huopakatto ei ollut tuttu vaihtoehto, mutta tykästyin ajatuksesta esim jos olisi sateella hiljaisempi kuin pelti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi olla hyvin paljon hiljaisempi ja siinä se painavin syy meilläkin valita bitumihuopa, toinen on sitten ettei tarvita lumiesteitä.

   Poista
 4. Mutta se sateen ropina peltikattoon on jo niin kotoisaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tuohan se peltikatto tosiaan sitten kodille sellaisen sille ominaisen äänimaailman.

   Poista
  2. Tietää aamulla jo sängyssä maatessaan, että tänään muuten sataa (tai tuulee kovaa).

   Poista
  3. Joo, sitten voikin vaan lyödä torkun päälle ja toivoa, että joku muu herää ensin ja lähtee koiran kanssa ulos sinne sateeseen :)

   Poista
  4. Se kun tapahtuisi... Nevö :)

   Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...