tiistai 21. maaliskuuta 2017

Rakentajan kirjallisuutta lain velvoittamana

Tilasimme rakentajan kirjallisuutta Rakennustiedolta.

Aloituskokouksessa kunnan viranomaisten kanssa selvisi, että rakennuslaki velvoittaa valvonta- ja huoltokirjan käyttöön luvanvaraisessa rakentamisessa ja korjauksessa ja tämä on esitettävä loppukatselmuksessa. Muoto on vapaa, sitä varten voi saada esim. kirjasen talotoimittajalta tai sitten käyttää tällaista  Pientalon päiväkirjaa, jota meillekin kunnan teknisestä toimesta suositeltiin.Tuo kirjanen on ehkä enemmänkin yhteenveto kaikesta tiedosta ja tukee talon tulevaa huoltoa, joten sen lisäksi täytyy saada tuotettua huoltokirja "joka on dokumenttikokoelma, johon sisältyvät kaikki rakennuksen suunnitteluvaiheessa syntyneet piirustukset, rakennusaikaiset dokumentit ja sopimukset. Lisäksi siihen liitetään rakennusmateriaalien tuotetiedot, pöytäkirjat hyväksytyistä työvaiheista tarkastusmerkintöineen sekä rakennuksen käyttöön ja ylläpitoon liittyvä ohjeisto huolto- ja tarkastusohjelmineen."
 (http://www2.prkk.fi/files/upload_pdf/3741/pt_rakennuttaminen.pdf)

Tuotekansiokin pitää olla eli toinen mappi, jossa " ovat huolellisesti koottuina rakennusmateriaalien sekä työmenetelmien tuote- ja kelpoisuusselvitykset. Kansiosta ilmenevät esimerkiksi materiaalien valmistajat, valmistuserät, materiaalien toimittajat, asennus- ja käyttöohjeet sekä huolto-ohjeet.  Asumisvaiheessa tuotekansio on osa talon käyttö- ja huolto-ohjetta" (http://www2.prkk.fi/files/upload_pdf/3741/pt_rakennuttaminen.pdf)

Kuten huomaatte, ohjeistus on vähintäänkin sekavaa, joten käytännössä järjestämmekin siis  muutamaan mappiin  kaikki yllämainitut dokumentit sitä mukaan kuin vastaan tulevat ja yhdistämme ne tuohon Pientalon päiväkirjaan, ja elämme toivossa, että lakivaatimukset näin täyttyvät, sillä osinhan tämä on päällekkäistä dokumentointia.

Itse aikaisemmin toisen rakentaman talon ostaneena ja tuota päiväkirjaa remonttien yhteydessä täyttäneenä en kuitenkaan näiden kaikkien dokumenttien tarpeellisuutta yhtään kyseenalaista ja mappiin tullaan lisäämään kaikki oleelliset rakennusaikaiset valokuvat, esim. lattialämpöputkista, vesi- ja viemäriliittymistä, sähkövedoista ja kaikesta muusta piiloon jäävästä.

Jonkun, joko rakennuttajan tai vastaavan mestarin täytyy pitää yllä myös Työmaapäiväkirjaa. Sinne kirjattaisiin päivittäin (meillä kylläkin pientyömaalla viikottain) seuraavat asiat tuon yllä olevan lähteen mukaan:
• Päiväys
• Säätila tiettyyn kellonaikaan (mietin hetken, että mitä hittoa?)
• Eri työvaiheiden alkaminen, edistyminen ja päättyminen
• Tarvike-erien tilaaminen, saapuminen ja kunto
• Työtä haittaavat häiriöt ja niistä aiheutuvat lisätyöt
• Piirustusten tilaaminen ja saapuminen
• Muiden rakentajien ja alihankkijoiden työn seuraaminen
• Viranomaisten tarkastukset ja katselmukset
• Muutos- ja lisätöiden kirjallisten määräysten saapuminen
• Eri osapuolten muistutukset ja huomautukset
• Laskujen saapuminen, tarkastaminen ja maksaminen
• Tavanomaisesta poikkeamat tapahtumat työmaalla (esimerkiksi tapaturmat, vauriot, vahingot)

Ja koska me rakentajina aivan viime kädessä vastaamme kaikesta, iltalukemiseksi ja painajaisten takaamiseksi saapui myös "Pientalotyömaan valvonta ja tarkastusasiakirja" 
Kyllä, näin tämä on tosiaan nimetty.


Ei tässä taida  joutaa oikein sisustuslehtiä lukemaan vähään aikaan.

2 kommenttia:

  1. Näin ensikertalaisena tämä kaikki kyllä tuli ihan puskista. Toistaiseksi ollaan vielä pysytty ei-luvanvaraisessa toiminnassa,mutta tämähän tulee muuttumaan. Ja huoltokirja olisi toki tarpeen koota myös nykyisin tapahtuvasta toiminnasta, putkia löytyy. (Blogihan toimii huolto/päiväkirjana lähes suoraan...) Pitääpä ruveta tilailemaan läpysköitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo Pientalon päiväkirja tai vastaava on oikein hyvä remontissakin, vaikka ne eivät vielä lupia vaatisi, sillä hyvä merkitä muistiin kyllä kaikki alkaen käytetyistä maaleista ja värikoodeista, putkivedoista puhumattakaan. Kaikki mitä luule kyllä muistavansa, jotenkin vain unohtuu 😊

      Poista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...