sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Mikrosementti -tuo mysteerinen "betonipinta"

Mikrosementti -asuntomessujen ja raksablogien suosikki-ihmeaine on meilläkin valikoitumassa tiettyihin pintakohteisiin. Sitä on nyt -alustavasti- päätetty laittaa:
 • yläkerran pesuhuoneen seiniin, koska seinät ovat ovien, kaappien yms. vuoksi rikkonaiset ja laatta ei pääsisi oikeuksiin.
  • lattialle tulee 60x60 betonimainen laatta
 • alakerran wc:n lattiaan, koska se on varsin pieni tila, jossa myöskään  korkeintaan mosaiikkilaatta esiintyisi edukseen. Tilan ollessa kuitenkin paljon kahden pienen pojan käytössä, on ymmärrettävää, että wc:n saumaton lattia on siivousnäkökulmasta varsin kiehtova vaihtoehto...
  • seinät maalataan valkoiseksi.
Vasen kuva täältä:  whitegreysmemories.blogspot.com.es
Pohdinnassa lisäksi:
 • saunan lattia (vs. 5x5 - 10x10 laatta viemärin vuoksi)
 • saunan seinät tai lauteet (villeissä unelmissa?)
 • betoniportaiden pinnoitus (liukkaus?)

Olen tutkaillut värivaihtoja noista jo aiemmin mainituista Novacolorin mallistosta sekä Suomen Betonileimasin mallistoista (täällä), muilta toimittajiltahan ei noita näytteitä ollut nähtävillä tai saatavilla helposti. Tämä kaksikko edustaa italialaista sekä espanjalaista tuotantoa ja ovat ilmeisesti tuotteinakin sitten vähän erilaisia. Mikrosementin asennus noudattelee myös etelä-eurooppalaista mentaliteettiä (kaikella kunnioituksella), lopullinen pinta valmistuu "manána"- sillä sitä levitellään ja työstetään moneen otteeseen.

Mitä tämä sementtiä ansiokkaasti esittävä aine sitten oikein on?

Aiheesta löytyy niukalti teknistä tietoa mutta kyseessä näyttäisi olevan kaksikomponentti-systeemi, jonka toinen osa  on mm. mikro(kokoista)sementtiä ja lisäaineita, ja toinen osa on hartsi, useinmiten akryyli tai muu muovipolymeeri.

Pintahan tuntuu muovimaiselta, koska sitä se siis osiltaan on. Muovithan naarmuuntuvat kovuudesta johtuen helposti, joten pinta joudutaan lopuksi suojaamaan usealla kerroksella elastisemmalla, naarmuja paremmin kestävällä polyuretaanilakalla. Lisäksi pintaan näyttäisi saavan vielä erilaisia viimeistelyä, vaikkapa hieman bling-blingiä pintaan.

Valitettavasti aine on kuitenkin ollut kuluttajamarkkinoilla vielä sen verran lyhyen aikaa, että pitkäaikaisesta kestosta ja käyttäytymisestä on vielä vähänlaisesti tietoa. Erityisesti mietityttää pohja-aineen levitys (ja eritoten ensimmäinen hiontavaihe) vesieristyksen päälle laitettaessa? Mikrosementiltä puuttuu myös märkätilojen harmonisoitu sertifikaatti.

Tai miten käy, jos esim. kiviseinät tai -lattia elävät, joustaako aine halkeamien mukana vai lähteekö se repeämään?  Kuinka helposti tuo pinta naarmuuntuu, ainakaan kovaa kulutusta se ei ilmeisesti kestä, kuten eläinten kynsiä, nastakenkiä yms.

Jos jollakulla lukijalla on tästä kommentteja, mielellään niitä lukisimme ennen urakkaan ryhtymistä. 

Hinnaltaanhan nämä näyttävät asettuvan jonnekin 50-60 eur/neliö-luokkaan, itse leviteltynä (lue: pohjatyöstettynä, primeroituna, liipattuna, hiottuna, lakattuna), jotkut toimittajat mainostavat jopa reilusti edullisempiakin neliöhintoja materiaalille.

Toisin sanoen, jos tätä pohtii vaihtoehtona vaikka parketille, kuten me, ei hinnalla ainakaan ole merkitystä, sillä samoissa luokissa liikutaan ja parkettia puoltaa mm. sen huomattavasti nopeampi asentaminen ja valmiin pinnan syntyminen (jos rivakkaa tulosta pitää kriteerinä). Parkettia onkin asennettu jo kahdessa edellisessä kodissa, joten työn vaatimuksetkin ovat tutut ja yllätyksiä tuskin tulee.

Näinpä meille sitten makuuhuoneisiin parketti valikoituikin, osin toki muistakin kuin ym. syistä. Lopullinen väri jäi vielä päätettäväksi lähempänä vaikka tilaus jo sovittiinkin messutarjouksen umpeutumisen vuoksi. Viime hetken (omaksikin) mysteeriksi siis jää vielä, onko parketti mustahkoa kuten kiintokalusteet vai harmaata kuten yleisten tilojen lattia, jolle taas tuli laatan lisäksi uudeksi vaihtoehdoksi myös ihan oikea, Mastertop-sirotteella käsitelty betoni -kiitokset vaan vielä vinkistä Rakentamisen riemua


Edit, mitä valitsimme? Täällä vastaus.

2 kommenttia:

 1. Mikrosementistä tiedän vain sen verran ettei kestä kovia kolhuja (yksi sisustussuunittelija sanoi, ettei eteiseen voi laitaa esim.).

  Mies kävi eilen rautakaupassa ja tutustui tälläiseen : http://fi.diyconcreteworktops.com/category/25/mikrosementti

  Innostuin kun tuosta saisi monia eri sävyjä. Aiemmin olen nähnyt vain sitä ns. aika tummaa harmaata. Ja tuo tuote lupaa että saa nopeammin tehtyä.

  Meitäkin kiinnostaisi kovasti tietää miten se kestää elämää...
  eli tarvitseeko 5 / 10 v / 15 v laittaa pinnat uudelleen.

  www.betonielementtitalo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Juu, näyttäisi olevan muutamalla toimittajalla useita eri värejä tarjolla, jopa ihan värikartan koodin mukaan tilaten. Tässä toinen: http://www.mikrosementti.fi/varikartta/ Näytteitä ei vaan saanut, eli tehdäänkö ne sitten tilauksesta värilisäaineilla. Etsin niitä itsekin kun nuo perusvärit olivat meille liian ruskeita.
  Ja sitten on vain näitä kerran levitettäviä, kahteen kertaan levitettäviä ja useampia kerroksia vaativia seoksia. Hyvä olisi tietää vaikuttaako tuo kerrosten määrä sitten kolhun kestoihin mutta useampi lakkakerros varmasti auttaa jonkun verran.
  Arkkitehti varoitteli laittamasta mihinkään vaativaan paikkaan kuten khh lattiaan juuri naarmujen ja kolhujen vuoksi.
  Jospas joku huomaisi tulla tänne kommentoimaan miten pinta on kestänyt edes pari vuotta elämää vaikka olishan se kiva että 10 vuotta kestäisi :)

  VastaaPoista

Kommentit otetaan ilolla vastaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...